BACK TO
TOP
Βαμβάκι

Κράχτης 500άρικου για τεύτλα, ξεκολλά το δάνειο

Απρόσµενη ενίσχυση που µπορεί να φθάσει και τα 500 ευρώ το στρέµµα, φέρνουν οι παλινωδίες στο θέµα της ΕΒΖ και οι αβεβαιότητες στην καλλιέργεια ζαχαρότευτλων, σύμφωνα με το αποκλειστικό δημοσίευμα της εφημερίδας Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 28 Μαρτίου μαζί με το περιοδικό Wine Trails. Το κονδύλι των 5 εκατ. ευρώ για συνδεδεµένη, µπορεί να δώσει πριµ 500 ευρώ, αν η καλλιέργεια µείνει στα 10.000 στρέµµατα. Φως και για το δάνειο των 8,5 εκατ. ευρώ.

Κράχτης 500άρικου για τεύτλα, ξεκολλά το δάνειο

2
0

Διαβάστε μόνο σε αυτό το φύλλο της εφημερίδας για τις άδειες φύτευσης οινάμπελων που πάνε μόνο σε Νέους. Εγκρίθηκαν στο σύνολό τους οι αιτήσεις νέων αγροτών ηλικίας κάτω των 40 ετών, που εγκαθίστανται για πρώτη φορά ως αρχηγοί της εκµετάλλευσης, και αιτούνται δικαιώµατα φύτευσης αµπελοοινικών ποικιλιών έως 5 στρέµµατα από το Εθνικό Απόθεµα.

Ακόμα, υποχρέωση για τη συνδεδεμένη ο βαµβακόσπορος στο 1,6 κιλά το στρέµµα. Σύμφωνα με την απόφαση που παρουσιάζει αποκλειστικά σε αυτό το φύλλο η Agrenda,   στο επίπεδο του 1,6 κιλού το στρέµµα (από 1 κιλό µέχρι σήµερα) ορίστηκε το ελάχιστο όριο πιστοποιηµένου βαµβακόσπορου για τη χορήγηση της συνδεδεµένης ενίσχυσης στο βαµβάκι.

Εν τω μεταξύ, μοιάζει νωρίς για πληρωµές τον Αύγουστο, όπως αποκαλύπτει το ρεπορτάζ της σαββατιάτικης εφημερίδας. Με τη γενικότερη επίλυση των χρηµατοδοτικών προβληµάτων του ∆ηµοσίου συνδέεται η οµαλοποίηση των πληρωµών κοινοτικών ενισχύσεων αγροτών.

Τα περιεχόμενα της εφημερίδας Agrenda είναι τα εξής:  

Επικαιρότητα

• Όψιµη κάνει ο καιρός την εαρινή σπορά, φαίνεται να σώζεται το βαµβάκι

• Έως 2 ευρώ παραπάνω δίνουν Ιταλοί έµποροι για εγχώρια αµνοερίφια

Οικονομία

• Μέχρι τις 30 Απριλίου αιτήσεις για ρύθµιση οφειλών στον ΟΓΑ µε 100 δόσεις

• Παγωµένο το ενδιαφέρον για επενδύσεις σε αγροτική γη µετά τον ΕΝΦΙΑ

Επενδύσεις

• Κονδύλι 32,6 εκατ. µέχρι Σεπτέµβριο για έτοιµους φακέλους στην αλιεία

• Άδειες φύτευσης για όλους τους νέους κάτω των 40 από το Απόθεµα

Εμπορεύματα

• Από πολύ καλή αφετηρία φέτος τα Βαλέντσια στην Σκάλα Λακωνίας

• Σηµαντική προοπτική ανοίγεται στη Βραζιλία για το ελληνικό ελαιόλαδο

 

Editorial

Τα νέα δεν είναι καλά. Στα µύρια όσα προβλήµατα κρατικής κακοδαιµονίας, καθυστέρησης πληρωµών, έλλειψης ρευστότητας και έκτακτων εισφορών, έρχονται να προστεθούν αυτό τον καιρό η βαριά φορολογία εισοδήµατος, που για πρώτη φορά «πιάνει» τη µεγάλη πλειοψηφία των επαγγελµατιών του αγροτικού χώρου και η δραστική µείωση (γύρω στο 50%) των κοινοτικών ενισχύσεων σε βάθος 5ετίας.

Αφήνουµε προς το παρόν εκτός συζήτησης τα καµώµατα του καιρού που επιµένει να πηγαίνει πίσω τις εαρινές σπορές και απειλεί µε υπερβολική υγρασία και δύσκολες φυτονόσους τα φθινοπωρινά σιτηρά.

Οι αναλύσεις δείχνουν ότι έντονο πρόβληµα ρευστότητας αντιµετωπίζει πλέον και ο ανθεκτικός, σε σύγκριση µε άλλους τοµείς της µεταποίησης, κλάδος της βιοµηχανίας τροφίµων. Στο αυξηµένο κόστος πρώτων υλών, ενέργειας και µεταφορών, προστίθεται και η απαίτηση των ξένων προµηθευτών για προπληρωµή των παραγγελιών και οι επισφάλειες από τις καθυστερήσεις πληρωµών των λιανεµπόρων. Είναι σαφές ότι οι όποιες οικονοµικές δυσκολίες της βιοµηχανίας  τροφίµων µεταφέρονται ποικιλοτρόπως και χωρίς µεγάλη καθυστέρηση στο στρατόπεδο των προµηθευτών πρώτων υλών, δηλαδή των αγροτών. 

∆ύο µήνες τώρα (πώς πέρασαν αλήθεια;), οι υπεύθυνοι για τα αγροτικά επιτελείς της νέας κυβέρνησης, αναλώνονται σε γενικόλογες αναφορές περί της κεφαλαιώδους σηµασίας του τοµέα της αγροτικής παραγωγής, σε πρόχειρες δικαιολογίες για την καθυστέρηση των πληρωµών κοινοτικών ενισχύσεων και σε αοριστολογίες για τα επερχόµενα φορολογικά βάρη και τις επικείµενες περικοπές στις ενισχύσεις της ΚΑΠ. Το πού θα βγει αυτό, µόνο οι σουλατσαδόροι της πλατείας Βάθη δεν το βλέπουν ακόµα!    Agrenda

Agrenda

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία