BACK TO
TOP
Βαμβάκι

Με προεδρικό διάταγμα δάνειο 30 εκατ. στην ΕΒΖ

Βαθιά οικονομική «ανάσα», συνολικού ύψους 30 εκατ. ευρώ, με τα οποία εξασφαλίζεται η ομαλή χρηματοδότηση της λειτουργίας της, τουλάχιστον για φέτος, και κατ’ επέκταση και η απαιτούμενη εγγύηση για τη συνέχιση της τευτλοκαλλιέργειας στη χώρα, πέτυχε η ΕΒΖ ΑΕ, με τη συνδρομή του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος Ενέργειας, η οποία αποδείχθηκε κάτι περισσότερο από καθοριστική.

Στην κερδοφορία επιστρέφει μετά από χρόνια ζημιών η ΕΒΖ

3
0

Με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ (τεύχος πρώτο, αριθμός φύλλου 35)  με ημερομηνία, Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015, φέρει υπογραφή του Προέδρου της Δημοκρατίας (ΠτΔ) κ. Προκόπη Παυλόπουλο, του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του υπουργικού συμβουλίου και δημοσιοποιήθηκε αργά το βράδυ της ίδιας μέρας, προωθείται κατεπείγουσα ρύθμιση για τη βιωσιμότητα της ΕΒΖ ΑΕ και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της.

Το ποσό των 30 εκατ. ευρώ θα προέλθει από τα διαθέσιμα της υπό ειδικής εκκαθάρισης ΑΤΕbank, που έχουν προκύψει από ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων της και μάλιστα όπως αναφέρεται στη ρύθμιση, ο ειδικός εκκαθαριστής Νίκος Μαράντος υποχρεούται να τα εκχωρήσει άμεσα, έναντι μελλοντικής αύξησης κεφαλαίου της ζαχαροβιομηχανίας, για τη στήριξη της κεφαλαιακής της επάρκειας.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην απόφαση «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχοντας υπόψη την παράγραφο 1 του άρθρου 44 του Συντάγματος και την έκτακτη περίπτωση της εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης για την κεφαλαιακή ενίσχυση της εταιρείας και την εξασφάλιση της απαραίτητης ρευστότητας, προκειμένου να παρασχεθεί η στήριξη στους τευτλοκαλλιεργητές κατά την έναρξη της καλλιεργητικής περιόδους, να ολοκληρωθεί η τευτλοκαλλιέργεια κι η τευτλοπαραγωγή για να διασφαλιστεί η λειτουργία και η βιωσιμότητα της επιχείρησης, αποφασίζει κατ’ εξαίρεση του άρθρου 145 και 146 του Ν.4261/2014 (Α’107) του κανονισμού ειδικής εκκαθάρισης πιστωτικών ιδρυμάτων, όπως ισχύει και των διατάξεων του πτωχευτικού κώδικα, ποσό 30 εκατ. ευρώ, εκ των μη διανεμηθέντων διαθεσίμων του υπό ειδική εκκαθάριση πιστωτικού ιδρύματος Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος (ΑΤΕ), καταβάλλεται άμεσα από τον εκκαθαριστή, έναντι μελλοντικής αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, για την κάλυψη της αναγκαίας κεφαλαιακής ενίσχυσης στο πλαίσιο της διαφύλαξης της ακεραιότητας και προστασίας της υπό ρευστοποίηση συμμετοχής της στην ΕΒΖ ΑΕ».

Η εξέλιξη αυτή θεωρείται καθοριστική για τη βιωσιμότητα της ΕΒΖ, αλλά όπως εξηγούσε στο Agronews πηγή που γνωρίζει πολλές λεπτομέρειες από τις αγωνιώδεις προσπάθειες που έγιναν τις τελευταίες περίπου 8-10 ημέρες, πριν καταλήξουν στο θετικό αποτέλεσμα, είναι το δεύτερο στάδιο (μετά την εξασφάλιση των 8,5 εκατ. ευρώ, για την αποπληρωμή των παραγωγών) και έπεται το τρίτο, που έχει να κάνει με την εξυγίανση της εταιρείας.

«Προφανώς τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να ξεκινήσει να επικαιροποιείται το πλάνο αναδιάρθρωσης της ΕΒΖ το οποίο θα έχει ως βάση τη μελέτη της Kantor, διότι τα 30 εκατ. ευρώ, μπορεί μέσω της χρηστής διαχείρισης να φτάσουν για φέτος, αλλά η εξυγίανση χρειάζεται περισσότερες ενέργειες, ώστε να επιτραπεί να έλθουν και άλλα κεφάλαια», μας ειπώθηκε χαρακτηριστικά, με την παράλληλη επισήμανση ότι «από Δευτέρα θα πρέπει, πλέον, να αναμένονται και ανακοινώσεις για τα νέα μέλη του Δ.Σ., που θα ανοίξουν το δρόμο για τη γνωστοποίηση και του τιμολογίου για τη φετινή καλλιεργητική σεζόν».

Βρείτε εδώ ολόκληρο το Προεδρικό διάταγμα για τη βιωσιμότητα της ΕΒΖ.pdf

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία