BACK TO
TOP
Βαμβάκι

Έκανε την εμφάνισή του το πράσινο σκουλήκι στα βαμβάκια Λάρισας

Σε αυξημένη ετοιμότητα καλούν τους βαμβακοπαραγωγούς οι γεωπόνοι της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, καθώς εντοπίζονται ήδη προσβολές από πράσινο σκουλήκι σε κάποιες περιοχές.

Εθνικό προϊόν 600 εκατ. ευρώ το βαμβάκι

3
0

Αυτή την εποχή, όπως σημειώνουν οι ειδικοί του Κέντρου, τα βαμβακόφυτα βρίσκονται στο στάδιο έναρξης της ανθοφορίας στις πιο πρώιμες περιοχές. Οι σχετικά χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες και οι συχνές βροχοπτώσεις που επικράτησαν καθ’ όλη τη διάρκεια του Ιουνίου δεν βοήθησαν την ανάπτυξη των βαμβακόφυτων με αποτέλεσμα την οψίμιση της παραγωγής περίπου κατά μία εβδομάδα σε σχέση με τα δεδομένα προηγούμενων ετών στην Π.Ε. Λάρισας. Μεγαλύτερη αναμένεται να είναι η οψίμιση στις περιοχές που επλήγησαν από τη χαλαζόπτωση της 30ής Ιουνίου (Αγ. Ανάργυροι). Στην ανακοίνωση της υπηρεσίας γίνεται αναφορά στις περιοχές, όπου εντοπίζονται προσβολές πράσινου σκουληκιού, ενώ συνιστάται στους παραγωγούς, να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα και να επιθεωρούν την καλλιέργειά τους τακτικά (κάθε 2–3 ημέρες).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΔΑΟΚ της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας «με βάση τις παρατηρήσεις από τους επιτόπιους ελέγχους, διαπιστώνονται κατά τόπους προσβολές πράσινου σκουληκιού σε καρποφόρα όργανα (χτένια) των φυτών, ενώ με βάση τις συλλήψεις ενήλικων (πεταλούδων) πράσινου και ρόδινου σκουληκιού στο δίκτυο φερομονικών παγίδων της Υπηρεσίας, μέχρι στιγμής διαπιστώνονται χαμηλά επίπεδα συλλήψεων ενήλικων ρόδινου σκουληκιού. Αντίθετα, σχετικά υψηλές συλλήψεις ενήλικων πράσινου σκουληκιού παρουσιάζονται στις ευρύτερες περιοχές των Κ.Δ. Ζαππείου (Μπάρες) και Βαμβακούς (Μεριάς), ενώ πολύ υψηλές συλλήψεις εμφανίζονται στα Κ.Δ. Φαρσάλων, Κοιλάδας (Τρουμσαργιόστρατα), Τερψιθέας (Κομψάλια), Δασοχωρίου (Μαυρόγια), Φαλάνης (Τσαΐρι), Χάλκης (Τουσμάνια), Γλαύκης (Καρακότζια), Κιλελέρ (Μπαΐρι) και Αχίλλειου Νίκαιας (Μεριάς). Συνιστάται στους παραγωγούς, από το στάδιο της ανθοφορίας και στη συνέχεια, να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα και να επιθεωρούν την καλλιέργειά τους τακτικά (κάθε 2 – 3 ημέρες) προκειμένου να διαπιστώνουν έγκαιρα τυχόν εντομολογικές προσβολές, έτσι ώστε να είναι εφικτή η αποτελεσματική αντιμετώπισή τους, με το μικρότερο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος. Η επιθεώρηση των βαμβακοκαλλιεργειών συνιστάται να γίνεται πρωινές ή απογευματινές ώρες διασχίζοντας το χωράφι διαγώνια και εξετάζοντας 100 φυτά σε διαφορετικά σημεία της διαγωνίου».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία