BACK TO
TOP
Βαμβάκι

Ενημερωτική εκδήλωση για τη βιομηχανική κάνναβη στη Νομική το Σάββατο

Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: «Βιομηχανική Κάνναβη: καλλιέργεια, μεταποίηση και προοπτικές», θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο Παπαρρηγοπούλου της Νομικής Σχολής Αθηνών, το Σάββατο 7 Μαΐου 2016 και ώρα 11.00-14.00.

Αναχώματα στην ξηρική κάνναβη μέσω των αδειών χρήσης νερού

2
0

Το 2016 είναι η χρονιά που σηματοδοτεί την ουσιαστική επανανομιμοποίηση της Βιομηχανικής Κάνναβης, μετά από μια ανώφελη απαγόρευση που κράτησε σχεδόν 60 χρόνια (από το 1957).

Η Βιομηχανική ή Κλωστική Κάνναβη καλλιεργείται στη χώρα μας από την αρχαιότητα για τη δημιουργία σχοινιών, υφασμάτων, τη παραγωγή θρεπτικών σπόρων και θεραπευτικών σκευασμάτων. Στην πάροδο του χρόνου ανακαλύφθηκε ότι η Κλωστική Κάνναβη έχει περισσότερες από 50.000 εφαρμογές και οικολογικά προϊόντα (βιοκαύσιμο, βιοπλαστικό, μονωτικό και κατασκευαστικό υλικό, φάρμακο και φαγητό, χαρτοπολτός και ανθεκτική ίνα μεταξύ πολλών άλλων) που τη κατέστησε ανταγωνιστική απέναντι σε μονοπωλιακές βιομηχανίες (πετρελαίου, χημικών, φαρμάκων, ξυλείας), γι αυτό και απαγορεύτηκε αρχικά στις ΗΠΑ και στη συνέχεια στον υπόλοιπο κόσμο.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση η καλλιέργεια και μεταποίηση της βιομηχανικής κάνναβης βρίσκεται σε καθεστώς ενίσχυσης εδώ και 20 χρόνια και αυτή τη στιγμή καλλιεργούνται περισσότερα από 170.000 στρέμματα σε 13 Ευρωπαϊκές χώρες, με σταθερό ρυθμό ανάπτυξης. Με την πρόσφατη ΚΥΑ ... του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης η απαγόρευση έλαβε ουσιαστικά τέλος, αφού είχε προηγηθεί η εξαίρεση του φυτού Cannabis Sativa L με περιεκτικότητα σε Τετραϋδροκανναβινόλη (THC) μικρότερη του 0.2% από τον Νόμο 4139/2013. Η ΚΥΑ καθορίζει το θεσμικό πλαίσιο για την καλλιέργεια του φυτού και ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη ενός κλάδου με τεράστιες δυνατότητες για τη βιώσιμη παραγωγική ανασυγκρότηση της υπαίθρου και την ανάπτυξη της γεωργικής οικονομίας.

«Για να βοηθήσουμε τον κλάδο της Βιομηχανικής Κάνναβης να αναπτυχθεί με ένα βιώσιμο και αποτελεσματικό τρόπο, διοργανώνουμε την πρώτη από μια σειρά εκδηλώσεων με στόχο να ενημερώσουμε καλλιεργητές, μεταποιητές, επιχειρηματίες και κάθε ενδιαφερόμενο/η που θέλει να ασχοληθεί με αυτό το πολυχρηστικό φυτό», επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι παρακάτω:

·         Δρ. Σπύρος Βυζαντινόπουλος (γεωπόνος, πρ. Γεν. Διευθυντής ΕΘΙΑΓΕ), Ο κλάδος της βιομηχανικής κάνναβης, εφαρμογές και προκλήσεις

·         Γιάννης Κορωναίος (γεωπόνος), Καλλιέργεια και τεχνολογικός εξοπλισμός

·         Ελευθέριος Σταυρινός (γεωπόνος, εδαφολόγος), Εδαφολογικές και καλλιεργητικές ανάγκες

·         Βασίλης Τσολακίδης (Βιο-Αρχιτέκτονας, Πρόεδρος ΚΑΠΕ), Η κλωστική κάνναβη στην οικολογική δόμηση

·         Άννα Φουλίδη (ΥΠΑΑ), Το ρυθμιστικό και χρηματοδοτικό πλαίσιο για την καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης στην Ελλάδα

·         Ελένη Μαλούπα (ΕΛΓΟ-Δήμητρα), Έλεγχοι, παρακολούθηση και βελτίωση της παραγωγής

·         Ηλιόσποροι & KannaBio ΚΟΙΝΣΕΠ, Πρόταση για τη σύσταση Εταιρείας Λαϊκής Βάσης με στόχο τη λειτουργία εργοστασίου επεξεργασίας βιομηχανικής κάνναβης και μονάδων μεταποίησης.

Η είσοδος είναι ελεύθερη, ενώ η εκδήλωση θα βιντεοσκοπηθεί και θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο.

Για περισσότερες πληροφορίες: Ηλιόσποροι, iliosporoi@yahoo.gr / www.iliosporoi.net

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία