BACK TO
TOP
Βαμβάκι

Μόνο με εναλλαγή αγροτεμαχίων τρέχει η ολοκληρωμένη στα τεύτλα

Τα αγροτεμάχια της Δράσης 2.3 (Β) για την ολοκληρωμένη διαχείριση που κατ’ έτος καλλιεργούνται με τεύτλα είναι, υποχρεωτικά, διαφορετικά από έτος σε έτος, για λόγους αποτελεσματικότερης και αποδοτικότερης φυτοπροστασίας, διευκρίνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στη Βουλή απαντώντας σε σχετική αναφορά Δημοσχάκη για ακούσιες αλλαγές στοιχείων του ΟΣΔΕ, που έφεραν πρόστιμα στους καλλιεργητές.

Μόνο με εναλλαγή αγροτεμαχίων τρέχει η ολοκληρωμένη στα τεύτλα

0
0

«Αναφορικά με την επιβολή κυρώσεων σε δικαιούχους των γεωργοπεριβαλλοντικών Δράσεων», σημείωσε σε έγγραφη απάντησή του ο Βαγγέλης Αποστόλου «και συγκεκριμένα το 2.3 (Β) για το Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στην παραγωγή σακχαρότευτλων» του Μέτρου 214 του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, οι οποίες επιβλήθηκαν στους δικαιούχους κατόπιν πραγματοποίησης γεωχωρικών ελέγχων στο πλαίσιο της Δράσης 2.3 (Β), σημειώνεται ότι η πραγματοποίησή τους αποτελεί αρμοδιότητα του ΟΠΕΚΕΠΕ και έχει θεσμοθετηθεί με την αριθμ. 5234/19-3-2015 εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου. Βασίζεται στην πρόβλεψη του Άρθρου 18 «Έλεγχοι», παρ. 3, εδάφιο α, σημείο (γ) της αριθμ. 12805/11-9-2012 (ΦΕΚ 2556/Β'/20-9-2012) Κοινής Υπουργικής Απόφασης της Δράσης 2.3 (Β), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, σύμφωνα με το οποίο για την καταβολή της κατ’ έτος ενίσχυσης στους δικαιούχους πραγματοποιούνται, μεταξύ άλλων ελέγχων, μηχανογραφικοί - διασταυρωτικοί έλεγχοι με τα δεδομένα του ΟΣΔΕ, με βάσεις δεδομένων άλλων καθεστώτων και με το εγκεκριμένο Ετήσιο Σχέδιο Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (ΕΣΠΔ).

Επισημαίνεται ότι υπάρχει μία ειδοποιός διαφορά μεταξύ της Δράσης 2.3 (Β) και των λοιπών γεωργοπεριβαλλοντικών Δράσεων του Μέτρου 214 του ΠΑΑ 2007-2013, που έχει συνέπειες και ως προς τους γεωχωρικούς ελέγχους. Η διαφορά έγκειται στην κατ’ έτος υποχρέωση υποβολής Ετήσιου Σχεδίου Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (ΕΣΠΔ) εκ μέρους των δικαιούχων της Δράσης 2.3 (Β), σε αντιπαραβολή με την υποβολή πενταετούς διάρκειας Σχεδίου Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (ΣΠΔ) που υποβάλλεται εκ μέρους των δικαιούχων των λοιπών Δράσεων του Μέτρου 214 άπαξ κατά την υποβολή της αίτησης ένταξής τους στην εκάστοτε Δράση (προενταξιακά).

Η ιδιαιτερότητα αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι ενώ στο πλαίσιο των λοιπών Δράσεων του Μέτρου 214 χα αγροτεμάχια είναι σταθερά καθ’ όλη τη διάρκεια της πενταετούς γεωργοπεριβαλλοντικής σύμβασης, τα αγροτεμάχια της Δράσης 2.3 (Β) που κατ’ έτος καλλιεργούνται με σακχαρότευτλο είναι, υποχρεωτικά, διαφορετικά από έτος σε έτος, για λόγους αποτελεσματικότερης και αποδοτικότερης φυτοπροστασίας, επιλογή που συνάδει με την καλή γεωργική πρακτική στην τευτλοκαλλιέργεια, όπως αυτή αποτυπώνεται στις συστάσεις της ΕΒΖ προς τους τευτλοπαραγωγούς για την εφαρμογή της σχετικής πενταετούς διάρκειας αμειψισποράς».

 

Άλλο ρώταγαν Δημοσχάκης και μελετητές

Σημειωτέον πως το θέμα γνωστοποίησε με αναφορά του στις 5 Απριλίου, ο Αναστάσιος Δημοσχάκης, κάνοντας λόγο για «άδικα πρόστιμα σε καλλιεργητές λόγω ακούσιων αλλαγών στην καταγραφή των εκτάσεων τους». Ο Βουλευτής Έβρου της ΝΔ είχε μάλιστα καταθέσει στο Προεδρείο της Βουλής ηλεκτρονική επιστολή Γεωπόνων - Μελετητών του Έβρου με τελικό αποδέκτη το υπουργείο σχετικά με την απόρριψη και επιβολή προστίμων σε δικαιούχους των προγραμμάτων του Μέτρου 214 - Γεωργοπεριβαλλοντικές Ενισχύσεις, Δράση 1.1 Βιολογική Γεωργία και 2.3Β Ολοκληρωμένη Διαχείριση στην παραγωγή των ζαχαρότευτλων.

Συγκεκριμένα, οι αρμόδιοι επιστήμονες τόνιζαν πως «για όλο το ζήτημα ευθύνεται η ακούσια εκ μέρους των καλλιεργητών μεταβολή των καλλιεργήσιμων εκτάσεών τους στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ, σε σχέση με το έτος αναφοράς του 2012, καθώς αυτό έχει οδηγήσει σε σφάλματα κατά την ταυτοποίηση των εκτάσεων των δικαιούχων, το οποίο πρέπει να διευθετηθεί μέσω του συστήματος των ενστάσεων τώρα, αλλά και μονίμως μέσω της διόρθωσης της διαδικασίας».



Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία