BACK TO
TOP
Βαμβάκι

Στα 5,5 ευρώ τα τελευταία χέρια του μπασμά στη Ροδόπη

Σε μια καλύτερη τιμή, στα επίπεδα των 5 με 5,50 ευρώ το κιλό, προκειμένου να αντισταθμίσουν τις ποσοτικές απώλειες που προκάλεσε στην παραγωγή τους η παρατεταμένη ανομβρία, ευελπιστούν, για φέτος, οι παραγωγοί καπνού της Ροδόπης, οι οποίοι συλλέγουν αυτό το χρονικό διάστημα, τα τελευταία «χέρια» του προϊόντος.

Πρωτόκολλο για καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου καπνού

5
0

Όπως ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο ταμίας της τοπικής Κοινοπραξίας Καπνοπαραγωγών Μουσταφά Μουσταφά, αν και από άποψη ποιότητας η χρονιά είναι πολύ καλή, σε επίπεδο στρεμματικών αποδόσεων η έλλειψη βροχών έκανε μια ζημιά που μεσοσταθμικά μείωση την παραγωγή κατά 25%-30%.

«Ελπίζουμε φέτος να δοθεί καλή τιμή» δήλωσε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι στην περιοχή έχουν απομείνει περίπου 6.800 οικογένειες που ασχολούνται  με την καπνοκαλλιέργεια, και με την παραδοσιακή ποικιλία «μπασμά» ανατολικού τύπου, όταν πριν τα χρόνια της κρίσης ο αριθμός τους ξεπερνούσε τις 10.000.

«Τον τελευταίο χρόνο σημειώνεται μια μικρή, αλλά ενθαρρυντική στροφή των νέων προς την καλλιέργεια καπνού κι αυτό είναι ενθαρρυντικό» δηλώνει ο κος Μουσταφά αποκαλύπτοντας ότι περί τους χίλιους νέους, κυρίως πρώην εργαζόμενοι στις Βιομηχανικές Μονάδες της περιοχής ή εποχιακοί μετανάστες σε Ολλανδία και Γερμανία, επέστρεψαν στα χωριά τους και καλλιεργούν καπνό.

«Είναι μεγάλος ο αριθμός για τα δεδομένα της περιοχής μας» δηλώνει ικανοποιημένος ο κος Μουσταφά σημειώνοντας ότι αν αυτή η επιστροφή στο χωριό και στο χωράφι συνεχιστεί, τότε θα υπάρξουν σίγουρα για τους παραγωγούς καλύτερες μέρες.

Τέσσερις πέντε εταιρείες καπνεμπόρων έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους με την γνωστή Philip Morris να συγκεντρώνει την μεγάλη ποσότητα. Από τα 4,60 της περσινής χρονιάς οι παραγωγοί φιλοδοξούν ο καπνός τους να πωληθεί προς 5 και 5,50 το κιλό. «Μακάρι να έχει ζήτηση, από εκεί θα εξαρτηθούν όλα» δηλώνει κρατώντας στα χέρια του δείγμα του άριστου καπνού που παράγει η περιοχή.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία