BACK TO
TOP
Βαμβάκι

Χάλασε την ατμόσφαιρα μεταξύ των εκκοκκιστών στη Θεσσαλονίκη με τα 53 λεπτά ο Μάρκου

Έσπασε το ενιαίο µέτωπο των εκκοκκιστών που δεν ήθελε ενιαία τιµή παραγωγού από φέτος, η απόφαση των επιχειρήσεων Μάρκου για 53 λεπτά παραδοτέο στο σύσπορο βαµβάκι. Εκεί οφείλεται προφανώς και η γκρίνια που υπήρξε κατά τη συνάθροιση της συµπρωτεύουσας, παρά το γεγονός ότι όλοι εκτιµούν πως το βαµβάκι φέτος έχει ακόµα περιθώρια ανόδου.

Χάλασε την ατμόσφαιρα μεταξύ των εκκοκκιστών στη Θεσσαλονίκη με τα 53 λεπτά ο Μάρκου

2
0
Πέραν αυτού, στους 350 χιλιάδες τόνους θα ήθελε να φθάσει η ετήσια παραγωγή του εκκοκκισµένου βάµβακος -ένα νούµερο που ανεβάζει πολύ τον πήχη από τη συνήθη ποσότητα των 200-250 χιλιάδων τόνων- ο πρώην πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάµβακος, Απόστολος ∆οντάς. Αυτό τουλάχιστον τόνισε κατά τις εργασίες της 3ης Ετήσιας Συνάντησης της Πανελλήνιας Ένωσης Εκκοκκιστών κι Εξαγωγέων Βάµβακος, που οργανώθηκε την Πέµπτη 10 Νοεµβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Χωρίς Τουρκία και Αίγυπτο

Σύµφωνα µε τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, ήδη από τις πρώτες ηµέρες του Νοεµβρίου σχεδόν το µισό από το ελληνικό εκκοκκισµένο βαµβάκι έχει πωληθεί, παρά το γεγονός ότι οι Τούρκοι έµποροι δεν έχουν κάνει, ακόµη, την εµφάνισή τους στην αγορά, ήταν κάτι που σχολιάστηκε ευµενώς από το σύνολο των Ελλήνων και ξένων παρισταµένων στη συνάντηση. Όπως µάλιστα ειπώθηκε στην Agrenda από παράγοντα του κλάδου, η εξέλιξη αυτή παρέχει την άνεση στους Έλληνες εκκοκκιστές να αποβάλουν το άγχος και να «κόψουν» το ρυθµό των πωλήσεων, αναµένοντας καλύτερους όρους αργότερα στο χρόνο και ταυτόχρονα να δώσουν τη δυνατότητα και στους Τούρκους και τους Αιγύπτιους να αγοράσουν κάποιες ποσότητες, αναγνωρίζοντας το διαχρονικό τους ρόλο στην εµπορία του ελληνικού βαµβακιού.

Η πρώτη τιµή για το σύσπορο

Η ανακοίνωση, στα µέσα της εβδοµάδας, µιας πρώτης τιµής για το σύσσπορο, από µεγάλο εκκοκκιστήριο της χώρας, στα 53 λεπτά το κιλό, σε συνδυασµό µε τις υψηλότερες στρεµµατικές αποδόσεις που επιτεύχθηκαν, κυρίως στις περιοχές που δεν επλήγησαν από τις βροχοπτώσεις, έσπασε το ενιαίο µέτωπο των εκκοκκιστών που δεν ήθελε ενιαία τιµή παραγωγού και όπως µαθαίνουµε τόσο στο κλειστό κοµµάτι της συνάντησης, όσο τα πηγαδάκια έδωσαν και πήραν.

Βασικό επιχείρηµα των αντιδράσεων ήταν ότι µε τις σηµερινές συνθήκες στην αγορά και την ισοτιµία δολαρίου, αντικειµενικά όπως ανέφεραν, δεν βγαίνουν οικονοµικά. Το αν θα υποχρεωθούν ωστόσο, να το ακολουθήσουν ή όχι είναι κάτι που θα διαφανεί τις επόµενες λίγες ηµέρες, όταν και αναµένεται να ανακοινώσουν την τιµολογιακή τους πολιτική.

Πολλοί πάντως, µε τους οποίους συζήτησε η Agrenda ανέφεραν ότι η πρόθεσή τους ήταν να κινηθούν πέριξ της ζώνης των 50 λεπτών το κιλό, στο εκκοκκιστήριο και για προϊόν υψηλής ποιότητας, προβροχικό, και χαµηλής υγρασίας έως 13% και µε δείκτη απόδοσης εκκοκκισµένου στο 36%-37%.


Το ζήτηµα του micronaire

Ένα άλλο πεδίο το οποίο προκαλεί «µουρµούρα» είναι αυτό της ανόδου των micronaire που έχει να κάνει µε το πάχος της ίνας, καθώς σιγά σιγά ο µέσος όρος του αυξάνει κι είναι κάτι που δεν αρέσει στους κλώστες.  Το θέµα το έθιξε µε την οµιλία του ο δρ Mohammed Darawasheh προϊστάµενος του Εθνικού Κέντρου Bάµβακος, ενώ και στο περιθώριο της εκδήλωσης έγινε αναφορά και αποδόθηκε στις παλιές ποικιλίες που φυτεύουν οι Έλληνες παραγωγοί οι οποίες δίνουν καλές αποδόσεις αλλά έχουν το µειονέκτηµα αυτό στο micronaire, µε αποτέλεσµα, δυνητικά, αυτό να µπορεί να εξελιχθεί σε σηµαντικό πρόβληµα για την ποιότητα του βαµβακιού.

Όσο πιο λευκό, τόσο πιο ακριβό

Στους προβληµατισµούς που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο της 3ης Ετήσιας Συνάντησης της Πανελλήνιας Ένωσης Εκκοκκιστών κι Εξαγωγέων Βάµβακος, τέλος, περιλήφθηκε κι η περίπτωση του χρώµατος στο ελληνικό βαµβάκι, το οποίο, όµως, οφείλεται κατά κύριο λόγο στις καιρικές συνθήκες.  «Αυτό που µπορούµε να κάνουµε είναι να µαζεύουµε τα βαµβάκια στεγνά και να τα παραδίδουµε στεγνά», τόνισε παράγοντας του κλάδου και εξήγησε πως «όσο παραµένει υγρό το βαµβάκι πέφτει το χρώµα του και αυτό επηρεάζει την τιµή στο εκκοκκισµένο, το οποίο όσο πιο λευκό είναι, τόσο πιο ακριβό αποτιµάται».

Αμείωτος ο ρυθμός των εξαγωγών μέχρι και στην Ιαπωνία

Παρά τα προβλήµατα των δύο βασικών πελατών του ελληνικού βαµβακιού, αυτό δεν αντιµετωπίζει δυσκολίες διάθεσης, αφού όπως τονίστηκε, γίνονται διαρκώς εξαγωγές στην Άπω Ανατολή και κυρίως σε αγορές όπως η Ινδονησία, η Κίνα, το Βιεντάµ, το Πακιστάν, ακόµη και στην ιδιαίτερα απαιτητική Ιαπωνία.

Ειδικά στην κινεζική αγορά, η οποία τα τελευταία λίγα χρόνια, λόγω των υψηλών αποθεµάτων που είχε συγκεντρώσει η χώρα, οι εξαγωγές ελληνικού βαµβακιού, όπως µας είπε ο κ. Levend Sadik, ήταν µηδενικές, φέτος «όλα δείχνουν ότι η πόρτα της Κίνας άνοιξε και πάλι και αναµένεται να πουληθούν γύρω στους 25-30.000 τόνους εκκοκκισµένου βαµβακιού». Η αλήθεια είναι πως από τις αρχές του 2016, οι διεθνείς παίκτες του βάµβακος άρχισαν να αποβάλλουν το άγχος του τι θα γίνει µε τη διάθεση της παγκόσµιας παραγωγής, καθώς η Κίνα έκανε κάποιες δηµοπρασίες και ξεκίνησε να µειώνει τα αποθέµατά της.

Χάνει τον εµπορικό της ρόλο η Τουρκία

Η Τουρκία φέτος δεν πρόκειται να κινηθεί στα ύψη των προηγούµενων ετών, όσον αφορά στον όγκο του εκκοκκισµένου που θα προµηθευτεί. Σύµφωνα µε τον Levend Sadik, της DCT Trading, έναν από τους µεγαλύτερους «παίκτες» της αγοράς του ελληνικού βαµβακιού, οι αγορές των Τούρκων την τρέχουσα σεζόν δεν αναµένεται να ξεπεράσουν τους 70.000 τόνους, όταν παραδοσιακά «ψώνιζαν» γύρω στους 120-130.000 τόνους. Τα αίτια, όπως εξηγήθηκε σε πηγαδάκι Ελλήνων και ξένων εκπροσώπων του κλάδου, έχουν να κάνουν κυρίως µε την κοινωνικοοικονοµική αναταραχή, που έχει οδηγήσει αφενός σε υποτίµηση της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου και αφετέρου σε κλείσιµο κλωστηρίων.


Το Δελτίο τύπου 

Την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης η ετήσια εκδήλωση της Πανελλήνιας Ένωσης Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος με θέμα: «Μεσογειακοί Δρόμοι του Βαμβακιού».

Πλήθος κόσμου, επιχειρηματίες, τραπεζικοί, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, παρακολούθησαν με ιδιαίτερη προσοχή τις παρουσιάσεις των ομιλητών που αφορούσαν την τρέχουσα κατάσταση στον κλάδο του βαμβακιού και της κλωστοϋφαντουργίας στις χώρες της Ισπανίας, της Αιγύπτου, της Τουρκίας και φυσικά της Ελλάδας.

- Η κα Γεωργία Κωστοπούλου, Προϊσταμένη Δ/νσης Συστημάτων Καλλιέργειας, Γεν. Δ/νση Βιώσιμης Φυτικής Παραγωγής, ΥΠΑΑΤ, αναφέρθηκε στα πρότυπα και κανόνες καλλιέργειας βάμβακος στην Ελλάδα, που εξασφαλίζουν την ποιότητα, την φιλικότητα προς το περιβάλλον αλλά και την αειφόρο ανάπτυξη της καλλιέργειας. Ζήτησε δε, την ευλαβική εφαρμογή των ανωτέρω, ως μονόδρομο για την συνέχιση και ανάπτυξη της καλλιέργειας,

- Ο κ. Baris Kocagoz, Πρόεδρος της Συνέλευσης του «Izmir Commodity Exchange» (Τουρκία) κατέδειξε την σημασία της βαμβακοκαλλιέργειας στην Τουρκία για να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση απευθυνόμενης εγχώριας Κλωστοϋφαντουργίας, η οποία μπορεί να αυξήσει τις προοπτικές ανάπτυξης της αλλά και την προστιθέμενη της αξία, μέσω της πιστοποίησης του Τούρκικου Βαμβακιού ως Μη Μεταλλαγμένου Προϊόντος,

-  Ο κ. Απόστολος Δοντάς, «ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ ΑΕΒΕ», Πρώην Πρόεδρος ΠΕΕΕΒ (Ελλάδα), παρουσίασε το παρόν και τις προοπτικές τις Ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας, η οποία υπό προϋποθέσεις θεσμικών παρεμβάσεων μπορεί να ξαναγίνει η ατμομηχανή της Ελληνικής Οικονομίας,

-  Ο Eng. Magdy Elessawy, Επικεφαλής του Τεχνικού Γραφείου, του Central Administration of Plant Quarantine (CAPQ) (Αίγυπτος) αναφέρθηκε στις αυξανόμενες ανάγκες της Αιγύπτου για εισαγωγή ποιοτικού βάμβακος, στην αποδοχή που απολαμβάνει το ελληνικό βαμβάκι, αλλά και στις διαδικασίες και προϋποθέσεις που υπάρχουν για να εισαχθεί βαμβάκι στην Αίγυπτο.

-  Ο κ. Josep Barderi, Αντιπρόεδρος του «Centro Algodonero Nacional» (Ισπανία) παρουσίασε την ιστορία, το παρόν και τις δυνατότητες του Ισπανικού Κέντρου Βάμβακος αλλά και του ισπανικού βαμβακιού, προτείνοντας συνεργασία, σε όλα τα επίπεδα με την ελληνική πλευρά,

-  Ο Δρ. Darawsheh Mohammed (ερευνητής), Προϊστάμενος του Εθνικού Κέντρου Ποιοτικού Ελέγχου Τυποποίησης και Ταξινόμησης Βάμβακος (Ελλάδα), ανέλυσε την συνεργασία του κέντρου με την Διεπαγγελματική Βάμβακος, τα προγράμματα ελέγχου ποιότητας των εν Ελλάδα σποροπαραγώμενων ποικιλιών, αλλά και του 1% της Ελληνικής παραγωγής, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα, τις πρώτες ενδείξεις για την ποιότητα του Ελληνικού βάμβακος την τρέχουσα Εκκοκκιστική περίοδο, η οποία κατά γενική ομολογία είναι πολύ ικανοποιητική.

Ως κύριο συμπέρασμα της εκδήλωσης ήταν ότι το βαμβάκι εξακολουθεί να αποτελεί την κυριότερη γεωργική καλλιέργεια για τους παραγωγούς, προσφέροντας υψηλό εισόδημα, και ταυτόχρονα υψηλή προστιθεμένη αξία που διαχέεται και ενισχύει τις τοπικές κοινωνίες όπου παράγεται. Καλλιεργείται δε, με φιλοπεριβαλλοντικές πρακτικές αειφόρου ανάπτυξης, σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι το οποίο θα πρέπει να αναδειχθεί και να προβληθεί τόσο στην Ελλάδα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και στις κυριότερες αγορές στόχους. Σαφώς υπάρχουν στρεβλώσεις στην αγορά (όπως σε όλες άλλωστε) και σε αυτό θα πρέπει να επικεντρωθεί ο κλάδος. 

Εκτός από τις ομιλίες, συνολικά στην εκδήλωση οι καλεσμένοι του εξωτερικού επιβεβαίωσαν πως το βαμβάκι της χώρας μας κερδίζει έδαφος σε πολλές αγορές της άπω ανατολής. Φέτος ειδικά αυξήθηκαν οι εξαγωγές προς Κίνα, Ινδονησία, Βιετνάμ, Μπαγκλαντές, Ιαπωνία κτλ… Βασικά πλεονέκτημα του Ελληνικού Βαμβακιού είναι η Υψηλή ποιότητα, η απουσία Επιμολύνσεων, και οι γρήγορες και αξιόπιστες φορτώσεις/παραδόσεις του προϊόντος, καθιστώντας την χώρα πρωταθλητή παραγωγό, πρώιμων και έγκαιρων παραδόσεων βάμβακος στο βόρειο ημισφαίριο. Βγαίνοντας πρώτοι στην αγορά καλύπτονται τα κενά ζήτησης μεταξύ Οκτώβρη και Δεκέμβρη γεγονός που αποτελεί σημαντικότατο πλεονέκτημα της σοδειάς μας. 

Από την άλλη εκφράστηκαν τόσο από τους ομιλητές όσο και από τους παριστάμενους ανησυχίες για την αρνητική για το προϊόν αύξηση του Micronaire, για τη συγκομιδή του βαμβακιού με μηχανές στρίπερ αλλά και για τις υψηλές υγρασίες στην παράδοση συσπόρου που επιβαρύνουν την ποιότητα και οδηγούν στην συρρίκνωση του εισοδήματος του παραγωγού. 

Την εκδήλωση παρακολούθησαν, με θετικά και εποικοδομητικά σχόλια και εκπρόσωποι των βαμβακοπαραγωγών στη Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος, από όλα τα μέρη της Ελλάδος.

Όλες οι παρουσιάσεις, και εισηγήσεις των ομιλητών βρίσκονται αναρτημένες στην Ιστοσελίδα της Πανελλήνιας Ένωσης Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος: www.hca.org.gr

Οι συμμετέχοντες ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη χρονιά.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία