BACK TO
TOP
Βαμβάκι

Βαμβάκι με 53 λεπτά αγοράζει η Ένωση Τρικάλων

Κινητικότητα σημειώνεται στην ελληνική αγορά βάμβακος καθώς σε συνέχεια των ανακοινώσεων από τα εκκοκκιστήρια Μάρκου πριν από περίπου δύο εβδομάδες τώρα η ΕΑΣ Τρικάλων δημοσιοποίησε ότι έκλεισε τιμές για το προϊόν. Έτσι, η Ένωση Τρικάλων προτίθεται να δώσει 51 λεπτά το κιλό στο χωράφι για τους παραγωγούς που συνεργάζονται μ’ αυτή, 50 λεπτά το κιλό στο χωράφι για τους υπόλοιπους παραγωγούς και 53 λεπτά το κιλό για παράδοση στην πύλη του εκκοκκιστηρίου.

Βαμβάκι με 53 λεπτά αγοράζει η Ένωση Τρικάλων

2
0
«Έχουν κλείσει οι τιμές για το βαμβάκι. Αποφασίσαμε να δώσουμε 1 λεπτό παραπάνω στους παραγωγούς που συνεργαζόμαστε για αγορά αγροτικών εφοδίων, κλπ. Φέτος ήταν πολύ χαμηλές οι αποδόσεις στο Νομό Τρικάλων εξαιτίας των ισχυρών βροχοπτώσεων. Υπολογίζω ότι πάνω από το 50% της παραγωγής ζημιώθηκε. Ήταν μια από τις χειρότερες χρονιές των τελευταίων 10 χρόνων», επεσήμανε στο Agronews, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Τρικάλων, Αχιλλέας Λιούτας

Παράλληλα, σε δηλώσεις του στο Agronews, o Ν. Καραγιώργος από τα εκκοκκιστήρια Αφοί Καραγιώργου ανέφερε τα εξής: «Ακόμα δεν έχουμε επίσημη τιμή. Περιμένουμε να δούμε πως θα κινηθεί η αγορά. Ίσως το επόμενο διάστημα να προβούμε σε ανακοινώσεις. Προς το παρόν τα πράγματα είναι μέτρια αν και βλέπουμε ότι χρηματιστηριακά το βαμβάκι κινείται ανοδικά. Αυτό αβαντάρει ως ένα βαθμό και τη φυσική αγορά. Επιπλέον στήριξη προσφέρει και η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου»

Όσον αφορά τη ζήτηση για το προϊόν ο ίδιος σημειώνει: «Οι Τούρκοι λόγω της υποτίμησης της τουρκικής λίρας δεν αγοράζουν και προτιμούν τη δικιά τους παραγωγή. Επίσης ,αυτό το διάστημα δεν αγοράζουν και από Μέση Ανατολή. Επικρατεί μια στασιμότητα στη διεθνή αγορά». «Σημαντικό ρόλο για τη διακύμανση των τιμών αλλά και για τη ζήτηση βάμβακος παίζουν και τα κινεζικά αποθέματα που είναι τεράστια και έχουν μαζευτεί εδώ και 3-4 χρόνια και τα οποία ανά διαστήματα τα διαθέτουν στην αγορά», καταλήγει ο Ν. Καραγιώργος
Συγχώνευση αποθεμάτων στην Κίνα  Αξίζει να σημειωθεί ότι, με βάση ανακοίνωση του πρακτορείου Reuters η Κίνα αποφάσισε να συγχωνεύσει την επιχείρηση που διαχειριζόταν τα αποθέματα βάμβακος της χώρας με την κρατική επιχείρηση αποθεμάτων στα δημητριακά, την Sinograin. Σύμφωνα με δηλώσεις ανώτατου Κινέζου αξιωματούχου στο Reuters αυτή η κίνηση αποτελεί μέρος της μεγάλης μεταρρύθμισης κρατικών επιχειρήσεων (SOEs)
Κινεζικός οδηγός για τα αγροτικά εμπορεύματα το 2017Τέλος, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times ο τρόπος με τον οποίο θα χειριστεί η Κίνα πρώτες ύλες, όπως είναι το βαμβάκι και η ζάχαρη θα αποτελέσει βασικό παράγοντα για την κατεύθυνση που θα έχουν τα αγροτικά εμπορεύματα μέσα στο 2017
«Η Κίνα είναι ο πιο σημαντικός αστάθμητος παράγοντα που οδηγεί τις αγροτικές αγορές», ανέφερε στους Financial Times ο Στέφεν Βόγκελ, ανώτερος αναλυτής αγροτικών εμπορευμάτων στη Rabobank.
Οποιαδήποτε απόφαση της κινεζικής κυβέρνησης να πουλήσει τα τεράστια αποθέματα που διαθέτει θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στις αγορές. «Το αν θα διαθέσει τα αποθέματά της θα είναι ένας βασικός ρυθμιστής τιμών για το βαμβάκι και τη ζάχαρη και πιθανότατα και για το καλαμπόκι, τη σόγια και τα φυτικά έλαια μέσα στο 2017», συμπληρώνει ο Στέφεν Βόγκελ.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία