BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Με νέες κατηγορίες και 70 ευρώ στη βασική το τιμολόγιο Νομικού για βιομηχανική ντομάτα

Από τα 65 στα 70 ευρώ ανεβάζει φέτος ο Νοµικός την τιµή της βασικής κατηγορίας βιοµηχανικής ντοµάτας, που παραλαµβάνει το χρονικό διάστηµα από 4 Αυγούστου µέχρι και 5 Σεπτεµβρίου, όπως ανακοίνωσε η βιοµηχανία. Το νέο τιµολόγιο για τις παραλαβές βιοµηχανικής ντοµάτας των εταιρειών ΑΒΕΚ ∆. Νοµικός και Κωπαϊς ΑΒΕΕ για το 2017 παρουσιάζει σηµαντικές αλλαγές στον τρόπο υπολογισµού των κατηγοριών Brix, µε στόχο να αναστραφεί το αρνητικό κλίµα, που δηµιουργήθηκε πέρυσι µεταξύ των καλλιεργητών και ταυτόχρονα να στηριχθούν οι παραγωγοί και η καλλιέργεια, που βαίνει µειούµενη έναντι των λοιπών ευρωπαϊκών χωρών, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda.

Με νέες κατηγορίες και 70 ευρώ στη βασική το τιμολόγιο Νομικού για βιομηχανική ντομάτα

1
0
Ειδικότερα, στο φετινό τιµολογιακό καθεστώς της βιοµηχανίας συνενώνονται οι δύο πρώτες κατηγορίες Brix, της βασικής περιόδου, µε τον µεγαλύτερο όγκο παραδόσεων από την πλευρά των παραγωγών, που πέρυσι έδιναν 65 ευρώ η πρώτη και 70 ευρώ η δεύτερη, ξεκινώντας για τις παραλαβές του 2017 µε 70 ευρώ και οι δύο.
Επιπλέον, προκειµένου να προσθέσει στην τιµή της µέσης κατηγορίας των 4,7 Brix, επιλογή της βιοµηχανίας ήταν να αφαιρέσει από την πρώιµη και όψιµή κατηγορία που πέρυσι ελάµβαναν +6 ευρώ και να δώσει για τη νέα σεζόν +3 ευρώ.  

Σε κάθε περίπτωση να σηµειωθεί ότι από την περσινή χρονιά, που το προϊόν ήταν ελλιπές, φέτος φαίνεται πως η νέα καλλιεργητική περίοδος θα ξεκινήσει χωρίς αποθέµατα, αφού το προϊόν είναι πουληµένο, σύµφωνα µε στοιχεία από την αγορά. Οι µεταποιητές θα χρειαστούν πρώτη ύλη και θα αναζητήσουν όσο το δυνατόν περισσότερες ποσότητες. Ωστόσο, το γεγονός ότι η αγορά του πελτέ βρίσκεται στα χαµηλότερά του επίπεδα, µπορεί να προσφέρει «πάτηµα» στις βιοµηχανίες να συγκρατήσουν τα επίπεδα των τιµών που προσφέρουν, παρά τις ανάγκες τους



Ειδικότερα, σύµφωνα µε το τιµολόγιο που ανακοινώθηκε, οι παραλαβές πρώιµης ντοµάτας µέχρι και τις 3 Αυγούστου για τα 4 µε 4,69 Brix ξεκινούν από τα 73 ευρώ και φτάνουν τα 93 ευρώ για την ανώτερη ποιότητα. Αντίστοιχα, η βασική κατηγορία ξεκινά µε 70 ευρώ τα 4 µε 4,69 Brix για να φτάσει τα 90 ευρώ σε 5,4 και άνω Brix. Τέλος, οι παραλαβές όψιµης ντοµάτας από 6 Σεπτεµβρίου και µετά ξεκινούν µε 73 ευρώ στα 4 µε 4,69 Brix για να φτάσει η πιο ποιοτική στα 93 ευρώ.  

Αναφορικά µε τις ξένες ύλες (πέτρες-χώµα-χόρτα, κ.λπ.) η βιοµηχανία ανακοίνωση αποµείωση του βάρους, µέχρι -20%. Επιπλέον δίνεται τιµή 2 ευρώ ανά τόνο για τους καλύτερους ποιοτικά καρπούς σε µέσο όρο ξένων υλών (το πρώτο 25%) της συνολικής ποσότητας της Οµάδας Παραγωγών. Μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε, οι τιµές περιλαµβάνουν 1 ευρώ ανά τόνο για την εφαρµογή της ολοκληρωµένης διαχείρισης στην καλλιέργεια. Τέλος, σηµειώνεται ότι για παράδοση στο εργοστάσιο Κωπαϊς ΑΒΕΕ στην Αλίαρτο οι τιµές αυξάνονται κατά 8 ευρώ ανά τόνο


Ποιοτικά ελαττώµατα Ελαττωµατικοί καρποί 0- 5% αποµείωση τιµής κατά  0
 
Ελαττωµατικοί καρποί  6 - 7% αποµείωση τιµής κατά  3
 
Ελαττωµατικοί καρποί  8 - 9% αποµείωση τιµής κατά  4
 
Ελαττωµατικοί καρποί  10 -11% αποµείωση τιµής κατά 5
 
Ελαττωµατικοί καρποί  12-20% αποµείωση τιµής κατά  8
 
Φορτία  µε ποιοτικά ελαττώµατα πάνω από 20%  δεν παραλαµβάνονται
Με καλή ροή γίνεται εξόφληση των παραγωγώνΣε καλό δρόµο βρίσκονται οι πληρωµές των παραγωγών για τις παραδόσεις της περσινής τους σοδειάς, σύµφωνα µε τον γενικό διευθυντή του ΘΕΣΤΟ Αστέριο Σαπουνά. Όπως αναφέρει στην Αgrenda ο ίδιος, για το 2015 οι παραγωγοί έχουν ελάχιστο υπόλοιπο, ενώ και για το 2016 οι πληρωµές κινούνται στα συµφωνηµένα µε τις βιοµηχανίες, µε την εξόφληση να υπολογίζεται µέχρι τέλος Φεβρουαρίου.  Μάλιστα, ανέφερε ότι η Οµάδα Παραγωγών του ΘΕΣΤΟ πέρυσι είχε παραγωγή 160.000 τόνους από 16.500 στρέµµατα, από τα οποία τους 116.000 τόνους τους απορρόφησε ο Νοµικός

Πρόθεση φύτευσης τώρα για συµβάσεις τον ΦεβρουάριοΤο αµέσως επόµενο διάστηµα αναµένεται να ξεκινήσουν οι δηλώσεις πρόθεσης φυτεύσεων βιοµηχανικής ντοµάτας από την πλευρά των παραγωγών. Σύµφωνα µε τον κ. Σαπουνά, στόχος του ΘΕΣΤΟ είναι «να υπογραφούν οι συµβάσεις µε τα εργοστάσια µέχρι τα µέσα Φεβρουαρίου το αργότερο, ώστε να αρχίσει τον ίδιο µήνα και η διαδικασία της συµβολαιακής που τρέχει η Οµάδα µε την τράπεζα Πειραιώς. Να σηµειωθεί, πάντως, ότι στο νέο τιµολόγιο του Νοµικού δεν υπάρχει προς το παρόν πρόβλεψη για τους παραγωγούς του ΘΕΣΤΟ, γεγονός που πρέπει να διευκρινιστεί σε συναντήσεις µεταξύ των δυο πλευρών που θα ακολουθήσουν

Ετοιμάζεται Κλαδικός Εθνικός Συνεταιρισμός Μια νέα µορφή κοινής δράσης, µέσα από την ίδρυση ενός Κλαδικού Εθνικού Αγροτικού Συνεταιρισµού, προωθούν οι Οµάδες Παραγωγών βιοµηχανικής ντοµάτας Θεσσαλίας, Βοιωτίας και Πελοποννήσου, συνενώνοντας τις δραστηριότητες και τις δυνάµεις τους σε πανελλαδικό επίπεδο.  
Πρόκειται για µια συζήτηση, που βρίσκεται µεν σε πρώιµο στάδιο, ωστόσο στόχο έχει τη στήριξη της καλλιέργειας και την αναστροφή τα ου αρνητικού κλίµατος που επικρατεί τα τελευταία χρόνια.
Οι πρώτες συζητήσεις µεταξύ των συνεταιρισµών µε αναγνωρισµένες Οµάδες Παραγωγών βιοµηχανικής ντοµάτας έχουν ήδη γίνει, ενώ έχουν ενηµερωθεί και οι αρµόδιοι της ∆ιεύθυνσης ΠΑΠ ∆ενδροκηπευτικής. Μάλιστα, µια πιο «σοβαρή» κουβέντα για την προώθηση της ίδρυσης του κλαδικού αυτού συνεταιρισµού θα λάβει χώρα στη συνάντηση που έχει προγραµµατιστεί για την Τρίτη 30 Νοεµβρίου, στη Λάρισα.  
Αφορµή αποτέλεσε η δυνατότητα που δίνει για πρώτη φόρα το νέο νοµοσχέδιο των συνεταιρισµών  4384/2016, για την ίδρυση κλαδικών οργανώσεων.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία