BACK TO
TOP
Επιδοτήσεις

Μείον 10 ευρώ φέρνει το νέο τιμολόγιο της ΕΒΖ

Σε περίπου 10 ευρώ ανά στρέµµα υπολογίζουν οι τευτλοπαραγωγοί την απώλεια στο εισόδηµά τους, βάσει των πληροφορίες που έχουν, από το νέο τιµολόγιο που ετοιµάζεται να τους παρουσιάσει από ώρα σε ώρα η ΕΒΖ ΑΕ, ενόψει της έναρξης της καλλιεργητικής περιόδου του 2017, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Agrenda, που κυκλοφορεί στα περίπτερα.

Μείον 10 ευρώ φέρνει το νέο τιμολόγιο της ΕΒΖ

2
0

Παρότι το ποσό της µείωσης, είναι σηµαντικό, οι παραγωγοί είναι τόσο στριµωγµένοι που δεν αναµένεται να εκφράσουν αντιρρήσεις διότι προσβλέπουν στο «µαξιλαράκι» της υψηλής συνδεδεµένης ενίσχυσης, η οποία, λέει το υπουργείο ότι θα είναι στα 72 ευρώ το στρέµµα και θα υπερ-αντισταθµίσει τη «χασούρα». Το σχετικό αίτηµα έχει υποβληθεί προς την ΕΕ από τον Βαγγέλη Αποστόλου, ο οποίος φέρεται να έχει ενσωµατώσει και τη σεζόν του 2016 και όχι µόνο τη φετινή. Οι απαντήσεις  από τις Βρυξέλλες αναµένονται στο τέλος Φεβρουαρίου.

Αναφορικά  µε τις εξελίξεις για το τιµολόγιο, σύµφωνα µε όσα έχουν διαρρεύσει (µέχρι τη στιγµή που γραφόταν αυτές οι γραµµές η εταιρεία δεν είχε ανοίξει τα χαρτιά της) η ΕΒΖ έχει σχεδιάσει ένα τιµολόγιο που καταλήγει σε µεσοσταθµική µείωση τιµών, περίπου 4,5%, σε σχέση µε αυτό που ίσχυσε πέρυσι. Πρακτικά αυτό σηµαίνει πως σε κατηγορίες µε χαµηλότερο pol το «ψαλίδι» θα είναι µεγαλύτερο, σε σχέση µε τις υψηλότερες κατηγορίες καθώς όπως λένε, στόχος της βιοµηχανίας είναι να πριµοδοτήσει τους παραγωγούς µε ποιοτικό προϊόν.

Στους ευνοημένους, κατά τις ίδιες πηγές, θα περιληφθούν τεύτλα µε πάνω από 14-14,5 pol, ώστε να παρακινηθούν οι αγρότες να φροντίσουν περισσότερο τις καλλιέργειές τους προκειµένου να επιτύχουν υψηλότερο ζαχαρικό τίτλο και να απολαύσουν καλύτερες τιµές. Το τοπίο, πάντως, αναµένεται να έχει ξεκαθαρίσει το αργότερο µέχρι µεθαύριο, αν και υπήρχε περίπτωση, ωστόσο, να γίνουν ανακοινώσεις και το βράδυ της Παρασκευής, αφού χτες συνεδρίασε το ∆ιοικητικό Συµβούλιο της ζαχαροβιοµηχανίας και ένα από τα θέµατα της ατζέντας ήταν η επικύρωση της πρότασης για το νέο τιµολόγιο.

Το απόγευμα της ∆ευτέρας 13 Φεβρουαρίου έχει προγραµµατιστεί συνάντηση της διοίκησης της ΕΒΖ µε τευτλοπαραγωγούς από το νοµό Σερρών, στο πλαίσιο της καµπάνιας ενηµέρωσης για τη φετινή καλλιεργητική σεζόν, στην οποία και πρόκειται να δοθούν λεπτοµέρειες για το τι θα ισχύσει. Ανάλογη συνάντηση θα οργανωθεί και την επόµενη ηµέρα, Τρίτη 14 του µήνα, στις 11 το πρωί στο εργοστάσιο της ΕΒΖ στο Πλατύ Ηµαθίας και λίγες µέρες µετά, την Παρασκευή, στη Λάρισα. Η Ορεστιάδα θα ακολουθήσει λίγο αργότερα, δεδοµένου ότι εκεί η σπορά στην ευρύτερη περιοχή είναι πιο όψιµη.

Στόχος των διοικούντων, µε δεδοµένο ότι στις 10 Φεβρουαρίου πιστώθηκαν στους παραγωγούς άλλα 4 εκατ. ευρώ, µειώνοντας, πλέον, στα 3 εκατ. ευρώ την εναποµείνασα οφειλή για την καµπάνια του 2016, είναι, φέτος, να πειστούν οι αγρότες να σπείρουν τουλάχιστον περί τα 100.000 στρέµµατα. Εµφανίζονται µάλιστα αισιόδοξοι ότι µπορούν να το πετύχουν, διότι εκτός της συνδεδεµένης, προσφέρουν για πρώτη φορά φέτος στους παραγωγούς  και τα λιπάσµατα.

Επί της ουσίας, δηλαδή, όσοι αποφασίσουν να σπείρουν τεύτλα, σύµφωνα µε την ΕΒΖ,  δεν πρόκειται να βάλουν το χέρι στην τσέπη, πριν αρχίσουν τα ποτίσµατα και µια δεύτερη φορά όταν ξεκινήσει η συγκοµιδή στο τέλος Αυγούστου, αφού ακόµη και τη σπορά ως διαδικασία την αναλαµβάνει η βιοµηχανία, µε αποτέλεσµα να µην απαιτείται να ξοδέψουν για εφόδια και καύσιµα. Το όποιο έξοδο τους αναλογεί θα εκκαθαριστεί όταν θα έρθει η ώρα να πληρωθούν.

Στους 175 εκατ. τόνους υπολογίζεται το διεθνές έλλειμμα ζάχαρης

Σε υψηλά επίπεδα θα παραµείνουν οι διεθνείς τιµές για τη ζάχαρη και το 2017 όπως προβλέπει ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings και η τράπεζα  BTG Pactual, επιβεβαιώνοντας και τις αντίστοιχες εκτιµήσεις των αναλυτών της Informa Agribusiness Intelligence που είχε δηµοσιεύσει την προηγούµενη εβδοµάδα η Agrenda. Η Fitch Ratings καθώς και η BTG Pactual στηρίζουν τις ανοδικές τους εκτιµήσεις στην αύξηση της ζήτησης και τη µείωση της παραγωγής της Ταϊλάνδης, του δεύτερου µεγαλύτερου εξαγωγέα στο κόσµο µετά τη Βραζιλία. Περαιτέρω, η BTG Pactual υπολογίζει ότι η διεθνής παραγωγή τη σεζόν 2017-2018 θα παραµείνει ελλειµµατική έναντι της ζήτησης, όπως τα τελευταία 2 χρόνια. Σηµειώνεται ότι το έλλειµµα για τη φετινή σεζόν υπολογίζεται περίπου στους 175 εκατ. τόνους.

Για να εκµεταλλευτούν την αυξηµένη ζήτηση του προϊόντος οι µεγάλοι παίκτες στη διεθνή αγορά ζάχαρης σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις της BTG Pactual θα αυξήσουν την παραγωγή τους κατά 5,5% στους 177 εκατ. τόνους. Μεγαλύτερη αύξηση παραγωγής αναµένεται από την Ε.Ε. κατά 15,2% µιας και καταργούνται οι ποσοστώσεις ζάχαρης τον προσεχή Σεπτέµβριο, ακολουθεί η Ινδία µε +14,3%, η Κίνα µε +9,4% και η Βραζιλία µε +4,1%.

Τέλος, η Fitch Ratings εκτιµά ότι οι εταιρείες επεξεργασίας τεύτλων στη Βραζιλία θα στραφούν περισσότερο στην παραγωγή ζάχαρης αντί αιθανόλης καθώς από 1η Ιανουαρίου 2017 σταµατάνε φοροελαφρύνσεις που αφορούσαν την αιθανόλη.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία