BACK TO
TOP
Βαμβάκι

Χωρίς αγρεργάτες ασυγκόμιστα ως και 9.000 στρμ. καπνού

Ασυγκόμιστα τα καπνοχώραφα λόγω προβλημάτων στην πρόσληψη εργατών γης από τρίτες χώρες.

Χωρίς αγρεργάτες ασυγκόμιστα ως και 9.000 στρμ. καπνού

0
0

Τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο να μείνουν ασυγκόμιστα ως και 9.000 στρέμματα, σε σύνολο 25.000 στρεμμάτων της φετινής σοδειάς τους, κρούουν με επιστολή τους προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο πρόεδρος του Αγροτικού καπνικού συνεταιρισμού «Εμμανουήλ Παπάς» Μόσχος Παπαδόπουλος και ο επικεφαλής αυτού στη Βισάλτη Μιχάλης Τσερβίστας.

Όπως αναφέρουν στην επιστολή τους, η μη εξεύρεση εξειδικευμένων εργατικών χεριών για τη συγκομιδή του καπνού, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους λόγους εγκατάλειψης της καλλιέργειας, τόσο στο Νομό Σερρών, όσο και σε άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και στο πλαίσιο αυτό τονίζουν, ότι είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη να δοθεί η δυνατότητα στους καπνοπαραγωγούς να απασχολούν πολίτες της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ για έξι μήνες, με τα απαιτούμενα νομιμοποιητικά έγγραφα και χωρίς πολύπλοκες, γραφειοκρατικές και με οικονομικό κόστος διαδικασίες.

Στο πλαίσιο αυτό, οι επικεφαλής των δύο φορέων, ζητούν να τρέξει με γοργό ρυθμό η έκδοση σχετικής Υπουργικής Απόφασης, η οποία θα ξεκαθαρίζει πλέον τη διαδικασία απασχόλησης των εργατών γης τρίτων χωρών.

 

Η επιστολή

Η επιστολή, την οποία υπογράφει ο πρόεδρος του Αγροτικού Καπνικού Συνεταιρισμού Νομού Σερρών «Εμμανουήλ Παπάς» Μόσχος Παπαδόπουλος, αναφέρει τα εξής:

«Πρόσφατα ενημερωθήκαμε μέσω του πληροφοριακού συστήματος Διαύγεια, την  απόφαση (5811/63942/13-6-2017) με την οποία συστήνεται Ομάδα Εργασίας με επικεφαλής τον  Γενικό Γραμματέα Νίκο Αντώνογλου για την δρομολόγηση νομοθετικής ρύθμισης επίλυσης του θέματος των εποχικών αλλοδαπών εργατών γης τρίτων χωρών.

Οι καπνοπαραγωγοί του Νομού Σερρών, αλλά και άλλων περιοχών της Βόρειας Ελλάδος αντιμετωπίζουν ήδη έντονο πρόβλημα σχετικά με την συγκομιδή του καπνού λόγω έλλειψης εργατών από την περσινή χρονιά, με αποτέλεσμα μεγάλο ποσοστό χωραφιών να μείνει χωρίς να συγκομισθεί η παραγωγή.

Ήδη από το Νοέμβριο του 2016 μέσω της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, μας ζητήθηκε να δηλώσουμε τον αριθμό των μετακλητών εργατών γης που επιθυμούσαμε να απασχολήσουμε για την εσοδεία καπνών 2017.

Προτείναμε τότε την άρση της δέσμευσης εκ μέρους του εργοδότη όπου θέτει ως προϋπόθεση για την πρόσκληση ανά άτομο την προσκόμιση εκκαθαριστικού σημειώματος με ακαθάριστα έσοδα 60 και 20 χιλιάδες ευρώ για τους επιτηδευματίες και μη αντίστοιχα και αφού πρώτα ενημερώσαμε τους παραγωγούς - μέλη μας, δηλώσαμε πως οι ανάγκες μας ανέρχονται σε 750-800 άτομα για το εξάμηνο της φύτευσης και συγκομιδής εσοδείας 2017.

Δυστυχώς έως και σήμερα δεν έχει βρεθεί καμία πρακτική λύση για την απασχόληση των μετακλητών εργατών γης, εκτός της χρονοβόρας και γραφειοκρατικής διαδικασίας της πρόσληψης και απόλυσης μέσω του Ε.Φ.Κ.Α, η οποία είναι αδύνατο να εφαρμοστεί από οποιονδήποτε αγρότη, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων.

Επειδή η μη εξεύρεση εξειδικευμένων εργατικών χεριών αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους λόγους εγκατάλειψης της καλλιέργειας καπνού, ζητούμε να δοθεί η δυνατότητα στους καπνοπαραγωγούς να απασχολούν πολίτες της Αλβανίας και Σκοπίων για έξι μήνες με τα απαιτούμενα νομιμοποιητικά έγγραφα χωρίς πολύπλοκες, γραφειοκρατικές και με οικονομικό κόστος διαδικασίες.

Προτείνουμε το συντομότερο δυνατό να εκδοθεί η σχετική Υπουργική Απόφαση η οποία θα ξεκαθαρίζει πλέον την διαδικασία απασχόλησης των εργατών γης τρίτων χωρών».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία