BACK TO
TOP
Βαμβάκι

Δεν σηκώνει κάθε ζώνη ίδια ποικιλία κλωστικής

Από την ορθή επιλογή ποικιλίας, το µικρο-κλίµα της κάθε περιοχής, τις καλλιεργητικές φροντίδες µε βασικό το πότισµα και την αποφυγή φθορών (π.χ. από πράσινο σκουλήκι) εξαρτάται σε απόλυτο -θα έλεγε κανείς- βαθµό η επιτυχία της καλλιέργειας βιοµηχανικής ή κλωστικής κάνναβης και στην χώρα µας.

Δεν σηκώνει κάθε ζώνη ίδια ποικιλία κλωστικής

1
0
Αυτό αποδεικνύεται στην πράξη για το απαγορευµένο ως το 2015 προϊόν που για δεύτερη σεζόν, φέτος, έκανε την εµφάνισή του σε κάµπους και οροπέδια. Αποδεικνύεται όµως και στην θεωρία, όπως άλλωστε καταγράφει µε απλό τρόπο σε σχετικό οδηγό που εξέδωσε για την καλλιέργεια, το Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών του ΕΛΓΟ-∆ΗΜΗΤΡΑ

Όπως αναφέρεται στον οδηγό, ο οποίος θα επικαιροποιείται τακτικά «η κλωστική κάνναβη ευδοκιµεί σε όλα τα εδάφη αλλά είναι εξαιρετικά ευαίσθητη σε βαριά, κορεσµένα εδάφη και εδάφη µε pH<6,0 πρέπει να αποφεύγονται. Η σπορά της πραγµατοποιείται από τα µέσα Μαρτίου και µετά, όταν η θερµοκρασία εδάφους είναι 12 - 14οC και όχι χαµηλότερη από 6 - 8Οc».

«Προτείνεται», αναφέρει το εγχειρίδιο, που περιγράφει αναλυτικά και τις χρήσεις του παραγόµενου προϊόντος «να συµπεριλαµβάνεται σε πρόγραµµα αµειψισποράς, γιατί έχει ευεργετικό ρόλο στην απόδοση της επόµενης καλλιέργειας, ιδίως όταν πρόκειται για σιτηρά. Για παραγωγή ίνας η κάνναβη πρέπει να σπαρεί όσον το  δυνατόν νωρίτερα για να έχουµε το µεγαλύτερο µήκος και την υψηλότερη απόδοση»



Αξίζει να σηµειωθεί ότι το 2015 στην Ευρωπαϊκή Ένωση η συνολικά καλλιεργηθείσα έκταση έφτασε τα 252.240 στρέµµατα, µε κύρια «ζώνη» την Γαλλία, στην οποία καλλιεργείται σχεδόν το 50% της προαναφερόµενης έκτασης. Μόλις ένα χρόνο πριν, το 2014 η καλλιεργούµενη έκταση ήταν 175.230 στρέµµατα, ενώ το 2011 ήταν 80.000. Την τελευταία πενταετία, δηλαδή, παρατηρήθηκε τριπλασιασµός της έκτασης καλλιέργειας κλωστικής κάνναβης σε όλη την Ευρώπη. Στην Ελλάδα, το 2017 είναι η δεύτερη χρονιά, που αγρότες από διάφορες περιοχές έσπειραν, µε τα κανναβοχώραφα, όπως λέει το ρεπορτάζ, να εµφανίζουν σαφώς καλύτερη εικόνα από ό, τι πέρσι.

Ήδη, στο Τυχερό Έβρου οι αγρότες της «Κοινσέπ Θεογένης» θέρισαν µε άκρως ενθαρρυντικά αποτελέσµατα. Εξίσου εντυπωσιακά αποτελέσµατα αναµένουν και οι αγρότες που «συνασπίστηκαν» και έσπειραν στο οροπέδιο Τρίπολης, µε τα φυτά να προσεγγίζουν τα 3,5 µέτρα ύψος. «Η ιδιαιτερότητα της περιοχής που παλιότερα έδινε µοναδικά χαρακτηριστικά στην κάνναβη, είναι το κλίµα της Μαντινείας και της υπόλοιπης ορεινής Αρκαδίας, που επιτρέπει στα φυτά να αναπτύσσονται εύκολα, παρά τις υψηλές», εξηγεί µιλώντας στην Agrenda ο Αργύρης Μουντζούρης, ιδιοκτήτης Kannabishop στην Αθήνα, που καλλιεργεί, µε την οµάδα «Το Καννάβι», σε συνεργασία µε αγρότη-µέλος του τοπικού συνεταιρισµού

Διαβάστε εδώ τον 4σέλιδο φάκελο από το φύλλο 614 της Agrenda.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία