BACK TO
TOP
Βαμβάκι

Το πέρασμα του τυφώνα Harvey στο Τέξας έδωσε ώθηση στην τιμή βάμβακος διεθνώς

Τις προϋποθέσεις για άνοδο των τιµών του βαµβακιού τόσο σε χρηµατιστηριακό επίπεδο όσο και σε επίπεδο φυσικής αγοράς έχει δηµιουργήσει η επέλαση του «Χάρβεϊ» στο Τέξας, σύµφωνα µε τους διεθνείς αναλυτές λόγω των ανυπολόγιστων ζηµιών σε αποθηκευµένο αλλά και ασυγκόµιστο προϊόν.

Το πέρασμα του τυφώνα Harvey στο Τέξας έδωσε ώθηση στην τιμή βάμβακος διεθνώς

2
0
Ήδη στο χρηµατιστήριο οι τιµές ξεκόλλησαν από το στενό εύρος των 67-68 σεντς ανά λίµπρα που ήταν πριν από 2 εβδοµάδες και την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραµµές η βάση για τα συµβόλαια ∆εκεµβρίου του προϊόντος ξεπερνούσε τα 70 σεντς ανά λίµπρα. Μακροπρόθεσµα, σύµφωνα µε τους διεθνείς αναλυτές, υπάρχει µια δυναµική της αγοράς για πάνω από 72 σεντς ανά λίµπρα εφόσον συνεχιστούν τα ακραία καιρικά φαινόµενα. Παράλληλα, η διεθνής τιµή εκκοκισµένου βαµβακιού ∆είκτης Α (Cotlook Index A) από τις 28 Αυγούστου και µετά κινείται πάνω από τα 80 σεντς ανά λίµπρα. Για την ώρα, η αγορά είναι παγωµένη και οι επενδυτές αναµένουν τις επόµενες µέρες για να αποτιµηθεί ολοκληρωµένα η ζηµιά.

Μεγαλύτερη η ζηµιά στα αποθηκευµέναΤουλάχιστον 100 αποθήκες βαµβακιού σάρωσε την Παρασκευή 25 Αυγούστου στο πέρασµά του ο τυφώνας Χάρβεϊ στο Τέξας, όπως µεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg. «Είχαµε ιστορικά τα µεγαλύτερα αποθέµατα βαµβακιού στην περιοχή και ο τυφώνας χτύπησε τη χειρότερη δυνατή στιγµή»,  αναφέρει χαρακτηριστικά στο Bloomberg ο παραγωγός Τζεφ Μακκάµει. Καθώς στις νοτιονατολικές ακτές του Τέξας σχεδόν το 95% της παραγωγής βαµβακιού είχε συγκοµιστεί, επλήγησαν περισσότερο τα αποθηκευµένα βαµβάκια που βράχηκαν, ενώ το υπόλοιπο 5% -από τη φετινή σοδειά ρεκόρ που ανέµεναν στις ΗΠΑ µε βάση την έκθεση του USDA στις 10 Αυγούστου- εµφανίζει ποσοτικές απώλειες που ξεπερνούν το 25% και ποιοτική υποβάθµιση ίνας κατά 50%-75%, σύµφωνα µε δηµοσίευµα της αµερικανικής αγροτικής ιστοσελίδας AgFax.  Μέχρι στιγµής, οι πρώτες ανεπίσηµες εκτιµήσεις κάνουν λόγο για µείωση παραγωγής στο αµερικανικό βαµβάκι από 65.000-110.000 τόνους, ενώ δεν έχει αποκλειστεί και το σενάριο για απώλειες γύρω στους 868.000 τόνους



Αναλυτικό ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου μαζί με το περιοδικό Profi στα περίπτερα όλης της χώρας.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία