BACK TO
TOP
Βαμβάκι

Στα χέρια της BASF το σύστημα FiberMax

Καινούργια δεδοµένα για την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής διεθνώς και ιδιαίτερα της βαµβακοκαλλιέργειας στην Ελλάδα, δηµιουργεί η συµφωνία εξαγοράς από την BASF σηµαντικών τµηµάτων της επιχειρηµατικής δραστηριότητας της Bayer στον τοµέα των σπόρων και ενός µη εκλεκτικού όπως λέγεται ζιζανιοκτόνου.

Στα χέρια της BASF το σύστημα FiberMax

0
0

Το συνολικό τίµηµα της συγκεκριµένης εξαγοράς ανέρχεται στα 5,9 δις ευρώ τοις µετρητοίς και έρχεται ως αποτέλεσµα (υποχρέωση αποεπένδυσης) της προγραµµατισµένης εξαγοράς της Monsanto από τη Bayer, µε την τελευταία να καθίσταται σ’ αυτή την περίπτωση αδιαµφισβήτητη παγκόσµια ηγετική δύναµη σε όλο το φάσµα των αγροτικών εφοδίων.

Η µεταβίβαση του παραπάνω σηµαντικού φάσµατος δραστηριοτήτων από τη Bayer στη BASF πέραν της σηµασίας που αποκτά για τις ευρωπαϊκές και διεθνείς ισορροπίες στον τοµέα, αναµένεται να έχει σηµαντικές επιπτώσεις και στην Ελλάδα, καθώς µε την ολοκλήρωση της συµφωνίας περιέρχεται, όπως όλα δείχνουν στη BASF ολόκληρο το χαρτοφυλάκιο που είχε αναπτύξει τα προηγούµενα χρόνια η Bayer στον τοµέα των σπόρων και ιδιαίτερα του βάµβακος, όπου η παρουσία της κρίνεται ιδιαίτερα σηµαντική.

Με άλλα λόγια ανάµεσα στ’ άλλα η BASF αναµένεται να γίνει κάτοχος του συστήµατος FiberMAX, µε ολόκληρη την παλέτα σπόρων βάµβακος που την συνοδεύει και για την οποία έχει γίνει πολλή δουλειά.

Με δεδοµένο µάλιστα ότι η BASF θα πάρει «προίκα» µαζί µε τα προϊόντα και περί τους 1.800 εργαζόµενους της Bayer οι οποίοι απασχολούνται στους αντίστοιχους τοµείς δεν αποκλείεται να δούµε το επόµενο διάστηµα σηµαντικά στελέχη της εδώ Bayer Hellas να µετακινούνται χωρίς πολλές διατυπώσεις στην αντίστοιχη µονάδα της BASF Hellas.

Ήδη οι σχετικές µετακινήσεις αποτελούν θέµα συζήτησης στα γραφεία όλων των εταιρειών αγροτικών εφοδίων, καθώς και σε όλο το δίκτυο γεωπονικών καταστηµάτων όπου τα πρόσωπα είναι γνωστά και τα «πειράγµατα» δίνουν και παίρνουν.

Η ανακοίνωση της BASF 

Ludwigshafen, Γερµανία – 13 Οκτωβρίου 2017 – Η BASF υπέγραψε συµφωνία εξαγοράς σηµαντικών τµηµάτων της επιχειρηµατικής δραστηριότητας της Bayer στον τοµέα των σπόρων και ενός µη-εκλεκτικού ζιζανιοκτόνου. Η Bayer προτίθεται να προβεί σε αποεπένδυση αυτών των περιουσιακών της στοιχείων στο πλαίσιο της προγραµµατισµένης εξαγοράς της Monsanto. Η συνολική τιµή αγοράς ανέρχεται στα 5,9 δις ευρώ τοις µετρητοίς ενώ ενδέχεται να υπάρξουν αναπροσαρµογές κατά την οριστικοποίηση της συναλλαγής. Τα περιουσιακά στοιχεία που θα αποκτηθούν περιλαµβάνουν την παγκόσµια επιχειρηµατική δραστηριότητα της Bayer στο µη-εκλεκτικό ζιζανιοκτόνο γλυφοσινικό αµµώνιο (glufosinate-ammonium), µε τις εµπορικές ονοµασίες Liberty®, Basta® και Finale®, καθώς επίσης και την επιχειρηµατική δραστηριότητα στον τοµέα των σπόρων για βασικές εκτατικές καλλιέργειες σε επιλεγµένες αγορές: υβρίδια ελαιοκράµβης (κανόλα) στη Βόρεια Αµερική µε την εµπορική επωνυµία InVigor®, που χρησιµοποιεί την τεχνολογία γενετικών χαρακτηριστικών LibertyLink®, ελαιοκράµβη κυρίως σε ευρωπαϊκές αγορές, βαµβάκι σε Αµερική και Ευρώπη, καθώς επίσης σόγια στην Αµερική. Στη συναλλαγή περιλαµβάνονται επίσης η έρευνα στον τοµέα των γενετικών χαρακτηριστικών και της γενετικής βελτίωσης της Bayer για αυτές τις καλλιέργειες, καθώς και το γενετικό χαρακτηριστικό και εµπορικό σήµα LibertyLink®.

Όσον αφορά το έτος 2016 συνολικά, οι πωλήσεις των δραστηριοτήτων που η BASF θα εξαγοράσει από την Bayer ανήλθαν σε περίπου 1,3 δις ευρώ και τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) σε 385 εκατοµµύρια ευρώ. Η συναλλαγή υπόκειται στο κλείσιµο της συµφωνίας εξαγοράς της Monsanto από τη Bayer και από την έγκριση των αρµόδιων αρχών. Το κλείσιµό της αναµένεται το πρώτο τρίµηνο του 2018.


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία