BACK TO
TOP
Βαμβάκι

Γιατί δεν πληρώθηκε φέτος το βαμβάκι

Αναλυτικό ρεπορτάζ με όλα τα φλέγοντα θέματα που αφορούν την πρωτογενή παραγωγή στο 634o φύλλο της εφημερίδας Agrenda, που κυκλοφορεί εκτάκτως την Παρασκευή 5 Ιανουαρίου στα περίπτερα όλης της χώρας.

Γιατί δεν πληρώθηκε φέτος το βαμβάκι

3
0

Διαβάστε μερικά από τα περιεχόμενα της εφημερίδας Agrenda

• Θεσµός η αγορά παραγωγών σε όλη τη χώρα µετά από τροπολογία σελ. 4
• Ως 31 Γενάρη εισφορές του 2016 για να µη χαθεί η ενηµερότητα αγροτών σελ.

Editorial

Σε απόσταση, τόσο από τους αυστηρούς άγραφους νόμους της παραδοσιακής κτηνοτροφίας, όσο και από τις προδιαγραφές που θέτει η σύγχρονη μορφή εντατικών εκμεταλλεύσεων, δείχνει να κινείται η ελληνική αιγοπροβατοτροφία, κάτι που θέτει επ’ αμφιβόλω, το μέλλον των συντελεστών του κλάδου.

Ο κλάδος δεν έχει καταφέρει να επωφεληθεί δεόντως από τις ευνοϊκό περιβάλλον που δημιούργησε το 2002 η θεσμική κατοχύρωση της Φέτας ως ΠΟΠ, δηλαδή ως προϊόντος που παράγεται μόνο στην Ελλάδα.

Τον τελευταίο καιρό ως γνωστόν, η κατοχύρωση αυτή έχει αρχίσει να κλονίζεται.  Την κερκόπορτα άνοιξε η CETA και μια σειρά ειδικών συμφωνιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης  με Τρίτες χώρες, όπως ο Καναδάς και η Νότιος Αφρική, οι οποίες αποκτούν το δικαίωμα διάθεσης στις διεθνείς αγορές, προϊόντος με το όνομα Φέτα.

Πριν από τη CETA πάντως, δικά μας λάθη και παραλείψεις, άφησαν ανοικτό το παράθυρο της Αμφισβήτησης. Κι αυτό γιατί, η ξεκάθαρη κοινοτική συνταγή για την παρασκευή της Φέτας δεν ακολουθήθηκε με συνέπεια. Οι σχετικοί έλεγχοι κατά την διαδικασία της πιστοποίησης ήταν ελλιπείς, ενώ και τα απαραίτητα ισοζύγια του ΕΛΟΓΑΚ άρχισαν κι αυτά με τον καιρό να ατονούν. 

Λίγες είναι σήμερα οι τυροκομικές μονάδες που μπορούν να υπερηφανεύονται ότι παράγουν Φέτα. Αντίθετα, εκατοντάδες είναι οι επιχειρήσεις που λαμβάνουν πιστοποιητικά γι’ αυτό.

Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, το κακό έχει παραγίνει. Στις αμφιβολίες που δημιουργούσε ο τρόπος παρασκευής της Φέτας από πολλά τυροκομεία, προστέθηκε και η βεβαιότητα ότι πιστοποιείται προϊόν ΠΟΠ ως Φέτα, ακόμα και σε περιπτώσεις που χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη εισαγόμενο γάλα.

Η νέα αυτή εξέλιξη, έχει αποδυναμώσει περαιτέρω τη θέση των παραγωγών αιγοπρόβειου γάλακτος, έχει εντείνει τις πιέσεις της γαλακτοβιομηχανίας για τις τιμές παραγωγού, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις, δημιουργεί «ρήγματα» και μεταξύ των κτηνοτρόφων. Το βέβαιο είναι ότι μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, η Φέτα δυσκολεύεται να πείσει για την αγνότητά της, ενώ οι διεθνείς αγορές εκμεταλλεύονται, όπως είναι φυσικό, την ανασφάλειά της.

Κάπως έτσι, η ταυτότητα  ενός προϊόντος που είναι και χαρακτηρίζεται «εθνικό» οδηγείται σε ισοπέδωση και εξομοίωση με κακέκτυπα τρίτων χωρών, στις οποίες, μέχρι πολύ πρόσφατα, η Φέτα ήταν λέξη άγνωστη.

Agrenda

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία