BACK TO
TOP
Βαμβάκι

Πουσάρει την τιμή βάμβακος ο ακριβός πολυεστέρας

Οι τιμές θα μειωθούν το υπόλοιπο της σεζόν, κατά μέσο όρο στα 82,4 σεντς ανά λίβρα, σύμφωνα με την ICAC.

Εύκολα τα 50 λεπτά στο βαμβάκι

0
0

Η Διεθνής Συμβουλευτική Επιτροπή για το βαμβάκι αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για τις τιμές βαμβακιού 2017-2018, καθώς μείωσε εκτιμήσεις της για τα παγκόσμια αποθέματα ίνας, και καταγράφοντας υψηλότερες τιμές στον ανταγωνιστικό πολυεστέρα.

Σύμφωνα με την ICAC, o τομέας θα προσελκύσει 77 δισ. λίρες αναφορικά με τις τιμές βαμβακιού, όπως μετράτε από τον δείκτη φυσικών αξιών Cotlook A, για τη συγκεκριμένη περίοδο. Ωστόσο, ο  αριθμός εξακολουθεί να υποδηλώνει ότι η Συμβουλευτική αναμένει ότι οι τιμές θα μειωθούν κατά το υπόλοιπο της σεζόν, με τιμές μέχρι στιγμής 2017-2018, οι οποίες ξεκίνησαν τον Αύγουστο, κατά μέσο όρο στα 82,4 σεντς ανά λίβρα.

Ο δείκτης Cotlook A, ο οποίος, συμπεριλαμβάνοντας ένα στοιχείο για τις μεταφορές, είναι συνήθως υψηλότερος από τις τιμές συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης της Νέας Υόρκης, ανερχόταν την Πέμπτη στα 87,25 σεντς ανά λίβρα.

 

Τιμές πολυεστέρα έναντι βαμβακιού

Παρόλα αυτά, η τελευταία εκτίμηση τιμών αντιπροσώπευε την αναβάθμιση των 3 σεντ στις προβλέψεις του ICAC τον περασμένο μήνα, η οποία με τη σειρά της ήταν μια αναβάθμιση  2 σεντ  μηνιαίως. Η ICAC στις αρχές του 2017-18, προέβλεπε μια μέση τιμή στα 69 σεντς ανά λίβρα.

Ωστόσο, σημείωσε ότι η ανταγωνιστική τιμή του πολυεστέρα έχει αυξηθεί από τις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου, με ταχύτερο ρυθμό από τις τιμές βαμβακιού.

Η τιμή του πολυεστέρα «συνεχίζει να αυξάνεται σε σχέση με το βαμβάκι, ακόμη και όταν οι τιμές του βαμβακιού έχουν κινηθεί προς τα πάνω»,  ανέφερε η ICAC.

 

Απώλειες από το ροζ σκουλήκι

Να σημειωθεί ότι η Διεθνής Συμβουλευτική Επιτροπή Βάμβακος μείωσε κατά 100.000 τόνους, σε 18.88 εκατομμύρια τόνους, τις προβλέψεις της για τα αποθέματα βαμβακιού παγκοσμίως στο τέλος της σεζόν αυτής, την οποία αποδίδει εν μέρει στην υποβαθμισμένη παραγωγή κυρίως λόγω των απωλειών που αντιμετώπισαν από το ροζ σκουλήκι οι βαμβακοπαραγωγές χώρες όπως η Ινδία και το Πακιστάν.

Με τις αυξανόμενες ελπίδες για κατανάλωση, τα αποθέματα αυξήθηκαν κατά μέσο όρο κατά 140.000 τόνους κατά τη διάρκεια του 2017-18, αν και αποφεύγονταν μια τρίτη διαδοχική εποχή μείωσης.

Η πρόβλεψη έρχεται σε αντίθεση με την προσδοκία του Cotton Outlook, ότι τα παγκόσμια αποθέματα θα αυξηθούν κατά 324.000 τόνους το 2017-2018 έναντι μιας προηγούμενης εκτίμησης 258.000 τόνων.

Ο αναθεωρημένος αριθμός αντικατόπτριζε μια αυξημένη εκτίμηση για την τελευταία συγκομιδή της Κίνας, η οποία αναβαθμίστηκε κατά 190.000 τόνους σε 5.67 εκατομμύρια τόνους - αύξηση περίπου 1 εκατομμυρίου τόνων ετησίως.

Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, το οποίο θα επικαιροποιήσει τα στοιχεία του αυτή την εβδομάδα, προβλέπει επί του παρόντος παγκόσμια αποθεματοποίηση βαμβακιού κατά 150.000 μπάλες (33.000 τόνους) πάνω από το 2017-2018.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία