BACK TO
TOP
Βαμβάκι

Επιφυλάξεις από τα κόμματα για τη φαρμακευτική κάνναβη

Επιφυλάξεις και για τους όρους και τις προϋποθέσεις χορήγησης άδειας για την παραγωγή της.

Διαθέσιμη πλέον η θεραπευτική κάνναβη στα ιταλικά φαρμακεία

1
0

Επιφυλάξεις όχι μόνο για τους όρους και τις προϋποθέσεις χορήγησης άδειας για την παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης αλλά και για το κίνδυνο έμμεσης αποποινικοποίησής της εξέφρασαν τα κόμματα κατά τη σχετική συζήτηση στην αρμόδια επιτροπής της Βουλής.

Επιφυλάξεις όχι μόνο για τους όρους και τις προϋποθέσεις χορήγησης άδειας για την παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης αλλά και για το κίνδυνο έμμεσης αποποινικοποίησής της εξέφρασαν τα κόμματα κατά τη σχετική συζήτηση στην αρμόδια επιτροπής της Βουλής.

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, αναγνώρισε τη σημασία του νομοσχεδίου λέγοντας πως πρόκειται για μια καινοτόμο διαδικασία στη λειτουργία του συστήματος αυτού το οποίο όπως είπε, δίνει για πρώτη φορά τη δυνατότητα παραγωγής και τελικής επεξεργασίας προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης.

Από τη πλευρά της ΝΔ, ο Κ. Βλάσης αναγνώρισε τη χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης προειδοποίησε ωστόσο πως το νομοσχέδιο περιέχει ασάφειες που μπορεί να προκαλέσουν την «πλήρη απώλεια του ελέγχου από το κράτος». «Δεν ορίζεται συγκεκριμένος αριθμός αδειών, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα να γίνουν αιτήσεις  αδειοδότηση με τις ελάχιστες προϋποθέσεις των 4 στρεμμάτων και συμπλήρωσης του 21ου έτους της ηλικίας. Είναι εντελώς θολό το τοπίο», είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε πως δε πρέπει η απελευθέρωση αυτή να οδηγήσει και στη λεγόμενη «ευφορική χρήση» με πρόσχημα τη φαρμακευτική.

Έτσι δήλωσε επιφύλαξη προκειμένου να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια και σε μια μάλλον άστοχη παρέμβαση είπε πως η χρήση κάνναβης μπορεί να οδηγήσει σε σχιζοφρένεια.

«Είμαστε θετικοί στη λογική στη νομιμοποίηση της χρήσης της φαρμακευτικής κάνναβης!», είπε από τη πλευρά της ΔΗΣΥ, ο Κ. Μπαργιώτας σημειώνοντας πως «ένα από τα προβλήματα είναι η προχειρότητα του νομοσχεδίου». « Έχω σοβαρές ενστάσεις και επιφυλάξεις για τη διατύπωση! Ποιος θα είναι ο φορέας που θα δίνει την άδεια; Ποιος θα ελέγχει τη καλλιέργεια και θα πιστοποιεί την ποιότητα και την αξιοπιστία;», αναρωτήθηκε.

Ακόμα, αντίθετος στο νομοσχέδιο εμφανίστηκε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Μ. Συντυχάκης λέγοντας πως η φαρμακευτική κάνναβη δε διαφέρει σε τίποτα από το κοινό χασίσι και υπάγεται στις ναρκωτικές ουσίες!».

«Η κυβέρνηση προσπαθεί να πιάσει με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια! Ελαστικοποιεί το πλαίσιο που διέπει τη χρήση του χασίς! Ανοίγει η πόρτα να βαφτίζεται το χασίσι θεραπεία και το τσιγαριλίκι φάρμακο», δήλωσε χαρακτηριστικά και ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου.

«Έχουν δει πολλά τα μάτια μου στην ειδικότητά μου είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, έχω εμπειρία του τι σημαίνει άτομα που κάνουν χρήση κάνναβης», είπε στην τοποθέτησή του ο εισηγητής των ΑΝΕΛ, Θ. Παπαχριστόπουλος και τάχθηκε υπέρ του «σκληρού» κρατικού μονοπωλίου όπως είπε. 

Μάλιστα παρά το ότι ξεκαθάρισε πως ψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο προϊδέασε πως στην Ολομέλεια μάλλον τα πράγματα θα είναι διαφορετικά για τη κυβερνητική πλειοψηφία.

Επιφύλαξη ακόμα δήλωσε και ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων Αρ. Φωκάς ο οποίος εστίασε στο ζήτημα αποκλειστικά από τη σκοπιά της ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας αναγνωρίζοντας πως υπάρχουν οι σχετικές προϋποθέσεις.

Στο αντίποδα πάντως υπέρ όχι μόνο του νομοσχεδίου αλλά και της αποποινικοποίησης της χρήσης ουσιών, εμφανίστηκε ο εισηγητής του Ποταμιού, Γρηγόρης Ψαριανός.

Όπως είπε η χώρα θα πρέπει να προχωρήσει στο τελικό βήμα προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με την αντίθετη διαδικασία.


Δηλώσεις Αποστόλου

«Δεν συζητάμε αυτή την ώρα για καμία άλλη διαδικασία, πλην της παραγωγικής διαδικασίας, που ξεκινά από την εισαγωγή του σπόρου και καταλήγει σε συγκεκριμένο φαρμακευτικό προϊόν».

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, σχετικά με τις «Διατάξεις για την Παραγωγή Τελικών Προϊόντων Φαρμακευτικής Κάνναβης», που συζητήθηκαν στην πρώτη κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

«Ήταν η πρώτη κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών, άρχισαν τα κόμματα να τοποθετούνται. Η γενικότερη εικόνα ήταν ότι -αν εξαιρέσουμε τη Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ που τάχθηκαν εναντίον- οι υπόλοιποι τοποθετήθηκαν και με κάποιες επιφυλάξεις και βάζοντας και ένα χρώμα που -τουλάχιστον σε αυτή τη συζήτηση δεν έπρεπε να μπει- σχετικά με το τι γίνεται με τη χρήση των ναρκωτικών και όλα αυτά, διότι μιλάμε για κάτι διαφορετικό, για ένα φαρμακευτικό προϊόν, από μία παραγωγική διαδικασία, η οποία ξεκινά με την εισαγωγή του σπόρου και καταλήγει σε ένα τελικό φαρμακευτικό προϊόν, το οποίο θα κυκλοφορήσει, εφόσον υπάρχει σχετική έγκριση και με απαραίτητη συνταγή γιατρού, αν και εφόσον υπάρχουν λόγοι» διευκρίνισε ο υπουργός.

«Δεν υπάρχει ούτε μία αμφιβολία σχετικά με την όλη διαδικασία» διαβεβαίωσε ο κ. Αποστόλου, εξηγώντας πως «θα υπάρχουν και οι έλεγχοι, αλλά και η ενιαία άδεια έγκρισης, θα προβλέπει περίκλειση σε όλα τα επίπεδα της παραγωγικής διαδικασίας». Εκτίμησε, δε, πως «υπάρχει αρκετά μεγάλο ενδιαφέρον».

«Είμαστε μπροστά σε μια πραγματικότητα, όπου η επιστημονική κοινότητα, οι ερευνητές, ο ιατρικός κόσμος έχουν καταλήξει ότι η Cannabis Sativa -η συγκεκριμένη με την υψηλή περιεκτικότητα σε τετραϋδροκανναβινόλη- μπορεί να λειτουργήσει ως φυσικό φάρμακο για την αντιμετώπιση ασθενειών. Σε όλον τον κόσμο πλέον έχουν αρχίσει οι χώρες να απελευθερώνουν τη χρήση της κάνναβης για φαρμακευτικούς, ιατρικούς σκοπούς» εξήγησε.

Σημείωσε, ακόμη, πως από τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί την τελευταία περίοδο προκύπτει πως «υπάρχουν τεράστιες προοπτικές για την οικονομία, την απασχόληση, τις επενδύσεις».

«Έχουμε συναντηθεί με φορείς που και έχουν ιδρύσει εταιρείες στη χώρα μας, αλλά και ταυτόχρονα αυτό που έχει φανεί αυτή την περίοδο μέσα από μελέτες είναι ότι έχουμε μια καταπληκτική άνοδο κατά 60% -κάθε χρόνο- της ζήτησης και των επενδύσεων πάνω στο συγκεκριμένο προϊόν» είπε.

Με αφορμή, εξάλλου, την τοποθέτησή του, στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ, κατά της συγχρηματοδότησης των άμεσων και ενισχύσεων και κατά της εξωτερικής σύγκλισης ο κ. Αποστόλου διευκρίνισε: «Το θέμα που συζητάμε εδώ αφορά την μετά το 2020 Κοινή Αγροτική Πολιτική. Αν μπούμε στη λογική των συγχρηματοδοτήσεων, δηλαδή της συμμετοχής του κράτους- μέλους στο κομμάτι αυτό των ενισχύσεων, αντιλαμβάνεστε ουσιαστικά ότι ανοίγουμε το παράθυρο για την επανεθνικοποίηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Είναι ένα πεδίο, όπου, τουλάχιστον εμείς, για πολλούς λόγους, δεν μπορούμε να το αντέξουμε στη διαδικασία ενός τέτοιου ανταγωνισμού με τα άλλα κράτη- μέλη της ΕΕ, πόσο μάλλον, όταν ξέρουμε όλοι ότι είμαστε από τις χώρες που έχουμε πολύ πιο πάνω από τον μέσο όρο στις ενισχύσεις ανά στρέμμα, σε σχέση με αυτές που έχουν άλλες χώρες.

Βεβαίως το ότι έχουμε περισσότερες ενισχύσεις ανά στρέμμα είναι θετικό, δεν σημαίνει, όμως ότι μας χαρίζεται, δεδομένου ότι αν δούμε το κομμάτι των ενισχύσεων ανά εκμετάλλευση, επειδή έχουμε μικρό αγροτικό κλήρο, εκεί τα πράγματα είναι πολύ άσχημα για εμάς».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία