BACK TO
TOP
Βαμβάκι

Τα αποθέματα εκτός Κίνας ρίχνουν τις τιμές βάμβακος

Οι τιμές του βαμβακιού αναμένεται να μειωθούν περίπου κατά 12% την επόμενη σεζόν, παρά την αύξηση των κινεζικών εισαγωγών και τη μείωση κατά 20% της παραγωγής που φυτεύτηκε στις νότιες πεδιάδες των ΗΠΑ που πλήττονται από την ξηρασία, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους. Μάλιστα, πίσω από την εξέλιξη αυτή, βρίσκεται η εκτίμηση για αύξηση των αποθεμάτων εκτός Κίνας.

Ξεπέρασε τα 85 σεντς ανά λίμπρα το βαμβάκι

0
0

Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ-USDA, παρουσιάζοντας τις πρώτες πλήρεις εκτιμήσεις του για την παγκόσμια προσφορά και ζήτηση βαμβακιού το 2018-2019, πρόβλεψε ότι ο δείκτης Cotlook A των φυσικών τιμών θα «μειωθεί περίπου 10 σεντς σε 73 σεντς ανά λίβρα» σε ετήσια βάση. Η πρόβλεψη προήλθε παρά την εκτίμηση ότι τα αποθέματα βαμβακιού παγκοσμίως θα μειωθούν κατά 5,9 εκατ. μπάλες σε ένα επταετές χαμηλό των 82,7 εκατ. μπάλες κατά τη διάρκεια της σεζόν.

Σύμφωνα με το USDA η επιτυχής έκβαση στη μείωση των κινεζικών αποθεμάτων βρίσκεται πίσω από τις προβλέψεις για τις διακυμάνσεις των παγκόσμιων αποθεμάτων.

«Τα αποθέματα ης Κίνας θα μπορούσαν να μειωθούν σε μόλις 20% από τα υψηλά των 53 εκατ. δεμάτων μέχρι τα τέλη του 2018-2019», αναφέρει το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας.

Ωστόσο, τα αποθέματα εκτός της Κίνας, τα οποία είναι διαθέσιμα στην παγκόσμια αγορά είναι πιο σημαντικά στην τιμολόγηση, προβλέπεται ότι θα αυξηθούν την επόμενη σεζόν κατά 1,4 εκατ. μπάλες σε ρεκόρ ύψους 49,1 εκατ. μπάλες.

Ο δείκτης Cotlook A, ο οποίος την περασμένη Πέμπτη ανερχόταν σε 90,20 σεντς ανά λίβρα, αναμένεται να πιεστεί λόγω των προβλεπόμενων υψηλότερων αποθεμάτων εκτός της Κίνας. «Οι αυξημένες προμήθειες εκτός της Κίνας αναμένεται να πιέσουν τις τιμές του βαμβακιού το 2018-2019».

 

Η ξηρασία θα επιμείνει

Το USDA σταμάτησε να εκδίδει προβλέψεις για το σημείο στο οποίο θα επικεντρωθεί η ανάπτυξη των αποθεμάτων βαμβακιού, ενώ η παγκόσμια παραγωγή φαίνεται να συρρικνώνεται σε όλους τους μεγάλους παραγωγούς το 2018-19, μεταφέροντας τη συνολική παραγωγή κάτω από 1,4 μπάλες σε 117,0 εκατομμύρια μπάλες. Μάλιστα, τα αποθέματα θα παραμείνουν στάσιμα στα 6,0 εκατ. Μπάλες την επόμενη σεζόν, χάρη εν μέρει σε μια πρόβλεψη αύξησης των εξαγωγών κατά 1,5 εκατ. Μπάλες - σε μπάλες των 13 ετών 13,0 ετών. Στο μεταξύ, η παραγωγή βάμβακος στις ΗΠΑ κατέγραψε πτώση κατά 1,8 εκατομμύρια μπάλες, σε 19,5 εκατ. μπάλες, παρά την εκτίμηση για υψηλότερες σπορές που αποκαλύφθηκε την Πέμπτη.

Το USDA προβλέπει αύξηση του ποσοστού εγκατάλειψης των καλλιεργειών στο 15% των σποριών, με συντελεστή 20% για τις νότιες πεδιάδες, η οποία συνήθως παράγει περισσότερο από το ήμισυ της αμερικανικής καλλιέργειας, αλλά όπου εξαπλώνεται η ξηρασία.

Από τα μέσα Φεβρουαρίου, τα στοιχεία των μετεωρολογικών προβλέψεων των ΗΠΑ για τις νότιες πεδιάδες δείχνουν ότι η ξηρασία θα παραμείνει μέχρι τα τέλη Μαΐου.

Να σημειωθεί ότι, οι προβλέψεις του USDA ήρθαν λίγες ώρες μετά την εκτίμηση του Cotton Outlook, για παγκόσμια έλλειψη παραγωγής βάμβακος  κατά 583.000 τόνων (2.68 εκατ. μπάλες) την επόμενη σεζόν - πολύ κάτω από το έλλειμμα 5.9 εκατ. τόνων που αναμενόταν από το USDA. Το Cotton Outlook προβλέπει την παγκόσμια ζήτηση την επόμενη σεζόν στα 26,71 εκατομμύρια τόνους (122,7 εκατομμύρια μπάλες) σύμφωνα με την εκτίμηση του USDA.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία