Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Στα τάρταρα και η τουρκική παραγωγή ελαιολάδου, παιχνίδια με τα αποθέματα

Με τις αρχικές προβλέψεις να επιβεβαιώνονται, η Τουρκία είναι επίσημα άλλη μία παραγωγός χώρα της Μεσογειακής λεκάνης που αντιμετωπίζει μια δραστικά μειωμένη σοδειά την φετινή σεζόν. Απ’ την άλλη, η πολιτική της να περιορίζει τις εξαγωγικές δραστηριότητες αιφνιδιαστικά, μπορεί να έχει συνέπειες και για τον μέσο Έλληνα παραγωγό.

Η επίσημη εκτίμηση συγκομιδής που δημοσιεύθηκε από το Τουρκικό Συμβούλιο Ελιάς και Ελαιολάδου (UZZK) τον περασμένο Σεπτέμβριο προέβλεπε μία εθνική παραγωγή μόλις τους 180.000 τόνους. Εσχάτως, το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (USDA) αναθεώρησε επίσης τις εκτιμήσεις παραγωγής της Τουρκίας στους 190.000 τόνους παρά την αρχική εκτίμηση των 280.000 τόνων, λόγω των δυσμενών κλιματικών συνθηκών, οι οποίες επηρέασαν σοβαρά την παραγωγή.

Κατά την προηγούμενη εμπορική περίοδο 2022/23, οι Τούρκοι παραγωγοί έπιασαν ρεκόρ απόδοσης 421.000 τόνων ελαιολάδου. Ωστόσο, οι ακανόνιστες καιρικές συνθήκες την περασμένη άνοιξη, οι οποίες παρέτειναν τις χειμερινές συνθήκες σε πολλές ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας, διατάραξαν την καρπόδεση των ελαιόδεντρων.

Βέβαια, σημαντικό ρόλο έπαιξε και η φυσική έξάντληση των δέντρων μετά την υπεραπόδοση της 2022/23. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Mustafa Tan, προέδρου της UZZK, «Σε σύγκριση με πέρυσι, η απόδοση ανά δέντρο μειώθηκε κατά 55,7% σε 7,9 κιλά ελαίου». «Αναμένουμε κλείσιμο της χρονιάς στους 179.300 τόνους ελαιολάδου και 442.000 τόνους επιτραπέζιας ελιάς κατά τη φετινή παραγωγική περίοδο», πρόσθεσε ο Tan.

Σημειώνει ωστόσο πως «Αυτό είναι ένα ποσό που μπορεί ωστόσο να καλύψει τόσο τις εξαγωγές μας, όσο και την κατανάλωσή μας στην εγχώρια αγορά».

Η απαγόρευση στις εξαγωγές πιθανή βόμβα προσφοράς τον Σεπτέμβριο

Ο Kürlek πρόσθεσε ότι η τρίμηνη απαγόρευση εξαγωγών που επιβλήθηκε τον Αύγουστο στο χύμα ελαιόλαδο έβλαψε σοβαρά και συνεχίζει να βλάπτει τους Τούρκους παραγωγούς.

Βέβαια, η Τουρκία δεν έχει σημαντική εγχώρια κατανάλωση, δεδομένης και της κατάστασης με τον υπερπληθωρισμό, η οποία καθιστά το ελαιόλαδο απαγορευτικά ακριβό για τον μέσο Τούρκο, οπότε μπορεί κανείς εύκολα να υποθέσει πως το απόθεμα ελαιολάδου θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως όπλο στα χέρια της Τουρκικής Κυβέρνησης.

Σε περίπτωση που τα καιρικά τερτίπια αρχίσουν να επηρεάζουν σημαντικά τις προβλέψεις για την επερχόμενη σοδειά, η Τουρκία θα μπορούσε να ελευθερώσει μονομιάς τα αποθέματά της στο διεθνές εμπόριο, ώστε να επωφεληθεί από τις υψηλές τιμές, ενώ σε περίπτωση που η επερχόμενη παραγωγή δείχνει στιβαρή και κοντά στα φυσιολογικά, τότε μάλλον θα τρέξει να προλάβει να πάρει ό,τι είναι δυνατό από τις αγορές πριν υποχωρήσουν σημαντικά οι τιμές.

Η απαγόρευση των εξαγωγών, η οποία αρχικά είχε προγραμματιστεί να διαρκέσει μέχρι τον περασμένο Νοέμβριο, παρατάθηκε επ’ αόριστον στην Τουρκία λόγω ανησυχιών για «ελλείψεις» στην εγχώρια αγορά.

«Υποθέτω ότι υπάρχει πιθανότητα 25% να αρθεί η απαγόρευση τον Μάρτιο, αλλά θεωρώ ότι αυτό είναι πιο πιθανό να συμβεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο», πρόσθεσε ο Kürlek.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση του τεύχος 39 του Ελαίας Καρπός

 

Παιχνίδια με τα αποθέματα

«Για την περίοδο 2023/24, η Τουρκική Εθνική Συνέλευση Ελαιολάδου εκτίμησε τη συνολική παραγωγή σε 180.000 τόνους, ενώ η πραγματική παραγωγή παρέμεινε στους 120.000 τόνους», δήλωσε ο Kürlek στο  Olive Oil Times.

Ωστόσο, σημείωσε ότι το μεταφερόμενο απόθεμα της προηγούμενης συγκομιδής συμπλήρωσε επαρκώς τη χαμηλή σοδειά.

«Μια ποσότητα 100.000 τόνων ελαιολάδου από την περίοδο 2022/23 έχει προστεθεί στη συνολική παραγωγή 2023/24», είπε. «Η ποσότητα ελαιολάδου που διατίθεται στην Τουρκία είναι υπερεπαρκής».

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Πτωτικές μεν, αλλά θετικές -δεδομένων των συνθηκών- οι τάσεις στις πωλήσεις τυποποιημένου ελαιολάδου στην Ισπανία σύμφωνα με την Anierac. Τον Μάρτιο έφυγαν από τα...

REPORTS

Η στάση της κυβέρνησης Ερντογάν να χειραγωγεί τις εξαγωγές ελαιολάδου, δείχνει πως η Τούρκία θα συμπεριφέρεται εφεξής καθαρά ως «αρπακτικό». Τα στοιχεία εισαγωγών στις...

REPORTS

Οι αναλυτές προβλέπουν ότι η κλιματική αλλαγή θα οδηγήσει σε νέα δυναμική τιμών, με το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας και άλλα τμήματα της...

REPORTS

Έντονη πορτοκαλί λασποβροχή και σχετικά υψηλές θερμοκρασίες χαρακτηρίζουν το καιρικό σκηνικό στη Νότια Ισπανία αυτή την εβδομάδα, προκαλώντας δικαιολογημένες ανησυχίες στους ελαιοπαραγωγούς.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

REPORTS

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της...

REPORTS

Με την παραδοχή ότι το καλύτερο ανάμεσα στα πιο εκλεκτά ελαιόλαδα του κόσμου παραμένει απροσδιόριστο και ίσως να εκφράζει τα βάθη των προσωπικών προτιμήσεων...

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η λίστα των εγκεκριμένων εντομοκτόνων και ακαρεοκτόνων περιλαμβάνει δραστικές ουσίες που προορίζονται για την προστασία της ελιάς από παράγοντες όπως ο δάκος, και υπόκειται...