BACK TO
TOP

Ελαίας Καρπός

curso-manejo-del-olivar-y-poda-de-esao

Ό,τι μπορούσε να πάει στραβά έχει πάει τον τελευταίο χρόνο για τους ελαιοπαραγωγούς της Μάλαγα. Από τη προβληματική ανθοφορία του 2023, τους καύσωνες του Μαΐου και την επακόλουθη κακή σοδειά μέχρι τις τελευταίες βροχές του Μαρτίου, το όλο σκηνικό παραμένει ιδιαίτερα προβληματικό.

elaio-1

Οριστικό τέλος στην εκκρεμοδικία αναφορικά με τη αξιοποίηση της εγχώριας ποικιλίας «Ελιά Καλαμών» και το εμπορικό σήμα Kalamata Olives, έδωσε με απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας, απορρίπτοντας τις αιτιάσεις των «καλαματιανών» και δικαιώνοντας το σύνολο των συντελεστών του κλάδου που εργάζεται εδώ και έναν αιώνα περίπου για την υπεραξία του προϊόντος και την καθιέρωσή του στη διεθνή αγορά.

elaiolado-martio-pinakas

Ρυθμό επιχειρεί να αναπτύξει η αγορά ελαιολάδου ένα με δύο σκαλοπάτια κάτω από τα υψηλά των 10 ευρώ το κιλό, υπό την πίεση της μειωμένης κατανάλωσης στις χώρες παραγωγούς αλλά και στην εντύπωση που σχηματίζεται σε όλο και περισσότερους παράγοντες, ότι η κατάσταση με τις διαθεσιμότητες βελτιώνεται.

proswrinh-anakoufish-apo-vroxes-andalousia

Σταθερότητα στα υδατικά αποθέματα της μεγαλύτερης ελαιοπαραγωγικής ζώνης της Ισπανίας (28-30%) καταγράφεται τον Μάρτιο, με τις βροχές των τελευταίων ημερών να αναπληρώνουν τις απώλειες του Φεβρουαρίου, ενώ η προσοχή όλων στρέφεται πλέον στην περίοδο ανθοφορίας.

veltia-sevitel

Στη μεγάλη οικογένεια εργαστηριακών αναλύσεων της Veltia (Labs for Life) πέρασε το Οργανοληπτικό Εργαστήριο του ΣΕΒΙΤΕΛ το οποίο επικεντρώνεται τα τελευταία 12 χρόνια στην οργανοληπτική αξιολόγηση παρθένων ελαιόλαδων.

elia_0306

Πανελλαδικό κάλεσμα σε Αγροτικούς Συνεταιρισμούς και Οµάδες Παραγωγών επιτραπέζιας ελιάς να συμμετέχουν στη ΠΑΕΣΟΕΠΕ (Πανελλήνια Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών και Οργανώσεων Επιτραπέζιας Ελιάς) απευθύνει ο νεοσύστατος φορέας.

elaiwnes-klimatiki-krisi

Να ενταχθούν στα Οικολογικά σχήματα όλοι οι ελαιώνες που προστατεύονται με την «συλλογική κρατική δολωματική δακοκτονία» ζητάει με υπόμνημα του προς τον υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη ο ΣΕΔΗΚ, στο οποίο επισημαίνει μεταξύ άλλων και την τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελαιοκομία εξαιτίας των σταδιακών περικοπών τις κοινοτικές ενισχύσεις.

311042_oliveoilsupermarket_577678

Μία προσωρινή στροφή στις καταναλωτικές τάσεις του ιταλικού κοινού λόγω των υψηλών τιμών για το ελαιόλαδο στο ράφι ανιχνεύει το ερευνητικό ινστιτούτο Piepoli. Βέβαια, οι έρευνες αυτές έρχονται σε αντίθεση με τα πραγματικά στοιχεία πωλήσεων.

calories-header

Οι εξαγωγές της ΕΕ σε τρίτες χώρες αναμένεται να ανέλθουν συνολικά σε 532.000 τόνους την εκστρατεία 2023-2024, -11% σε σχέση με την προηγούμενη, ενώ οι εισαγωγές αναμένεται να είναι 160.000 τόνοι (-9%).

elia-kalamwn

Ο Παρθενώνας είναι Ελλάδα και έτσι είναι καταχωρημένος στην συνείδηση των πολιτών του κόσμου. Ετσι ακριβώς και το kalamata olives είναι καταχωρημένο στην συνείδηση της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας και του καταναλωτή, ως ένα από τα πιο εμβληματικά ελληνικά προιόντα.

epifulaktikes-agores-elaiolado

Περισσότερο στρατηγικό παρά πραγµατικό µπορεί να χαρακτηριστεί το υποτονικό ενδιαφέρον από τους αγοραστές στα εµπορικά κέντρα του ελαιολάδου, µε την τρίµηνη στασιµότητα των τιµών ενόψει και των πρώτων ενδείξεων σε µερικές εβδοµάδες για τις προοπτικές της νέας χρονιάς, να προδίδει µια εντύπωση που θέλει τις τιµές κοντά σε µια διόρθωση.

αρχειο_ληψης

Ρόλο κλειδί στην ανάπτυξη φαρμάκου για την αντιμετώπιση καρκίνου που προσβάλλει κυρίως νεαρά παιδιά φαίνεται πως παίζουν δύο από τις φαινόλες που βρίσκει κανείς στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Οι έρευνες των τελευταίων ετών δείχνουν πως το ελαιόλαδο έχει σίγουρα να προσφέρει κάτι παραπάνω από όσα πιστεύει το ευρύ καταναλωτικό κοινό.

frantoiocarmignaniolionuovo2016_06-768x506

Στη δημοσίευση των στατιστικών στοιχείων παραγωγής και κατανάλωσης για τον Φεβρουάριο προχώρησε το ισπανικό υπουργείο Γεωργίας, με την τελική παραγωγή να κλείνει στους 829.515,77 τόνους, εκ των οποίων οι 561.457 τόνοι αφορούν την Ανδαλουσία (67,7%).

Picture2

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ και του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου, οι ΗΠΑ κατανάλωσαν 375.000 τόνους ελαιόλαδου το 2023. Η Ιταλία παρέμεινε ο κορυφαίος καταναλωτής ελαιολάδου στον κόσμο με 410.000 τόνους, ενώ η Ισπανία έπεσε στην τρίτη θέση με 300.000 τόνους.

1709117075053

«Ουδείς αντιμάχεται ή προσπαθεί να καταργήσει/καταστρατηγήσει το προϊόν ΠΟΠ “Ελιά Καλαμάτας”/PDO “Elia Kalamatas”» ξεκαθαρίζει η ΔΟΕΠΕΛ στον απόηχο ανακοίνωσης που δημοσίευσε προ ολίγων ημερών ο Αγροτικός Συνεταιρισμός «Ένωση Μεσσηνίας» με αφορμή την παγκόσμια κατοχύρωση του ΠΟΠ για το εν λόγω προϊόν στο Διεθνές Μητρώο της Πράξης της Γενεύης.

olives-1752199_1280

Σε μια συναρπαστική έρευνα πάνω στα αρχαία ελαιόδεντρα του Κάπρι, ένα ιταλικό νησί, η οποία δημοσιεύτηκε στο Scientia Horticulturae από το Ινστιτούτο Βιοεπιστημών του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας (IBBR-CNR) της Περούτζια, αποκαλύπτει μια πλούσια ποικιλία ελιών, προερχόμενες κυρίως από την Κρήτη, αναδεικνύοντας την αρχαία παρουσία του ελληνικού λαού στο νησί.

corinto3_2

Νεοσύστατη παραγωγική προσπάθεια για την παραγωγή εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου από την ποικιλία Μανάκι με εξέχοντα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά αποτελεί η Corinto, που δημιούργησαν οι Τάσος και Κωνσταντίνος Χριστοδούλου και Βλάσης και Χρήστος Ροτζιόκος.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία