Έως 67,5 ευρώ η ενίσχυση σε ελαιώνες

Κοντονής Γιώργος|  16/01/2017 - 05:19 μμ

Μέχρι τα µέσα Φεβρουαρίου αναµένεται να παραµείνουν ανοιχτές οι αιτήσεις για το πρόγραµµα Βιολογικής Γεωργίας, που προβλέπει ενισχύσεις 67,5 ευρώ για τη µετατροπή συµβατικών ελαιώνων σε βιολογικούς. Στα 50,5 ευρώ ετησίως η πριµοδότηση για όσους συντηρούν ήδη βιολογικούς ελαιώνες και θέλουν να εντάξουν τα συγκεκριµένα αγροτεµάχια στο Μέτρο ώστε να αναλάβουν ξανά δεσµεύσεις πενταετίας.

Ενισχυσεισ που φτάνουν τα 67,5 ευρώ για τη µεταστροφή στη βιολογική καλλιέργεια και τα 50,5 ευρώ για τη διατήρηση των βιολογικών πρακτικών στην ελαιοκοµία, ορίζει η σχετική ΚΥΑ που περιλαµβάνει τις λεπτοµέρειες εφαρµογής του Μέτρου 11 «Βιολογική Γεωργία».

Τα παραπάνω πριµ αφορούν σε ελαιοποιήσιµες και επιτραπέζιες ποικιλίες, ενώ µόνο ελαιοτεµάχια µε τουλάχιστον 8 δέντρα ανά στρέµµα είναι επιλέξιµα για ένταξη στο Μέτρο. Στην ενίσχυση της µετατροπής περιλαµβάνεται το κόστος εργαστηριακών αναλύσεων, ενώ στη διατήρηση των βιολογικών πρακτικών περιλαµβάνεται επίσης και το κόστος πιστοποίησης. Αξίζει να σηµειωθεί εδώ, ότι τα αγροτεµάχια όπου συγκαλλιεργούνται ελιές µε άλλη καλλιέργεια (π.χ. τριφύλλι) είναι επιλέξιµα πλέον στο πρόγραµµα, µε περισσότερες λεπτοµέρειες να ορίζονται στη σχετική πρόσκληση.
Ακόµα µία σηµαντική πτυχή του Μέτρου 11 «Βιολογική Γεωργία» είναι ότι η ένταξη των δικαιούχων θα γίνεται σε επίπεδο αγροτεµαχίων και όχι µόνο εκµεταλλεύσεων. Αυτό σηµαίνει ότι παραγωγός που ήδη διατηρεί βιολογικό ελαιώνα, µπορεί να µπει στη δράση διατήρησης (11.1.1) για το συγκεκριµένο αγροτεµάχιο και στη δράση µετατροπής (11.2.1) για διαφορετική έκταση που εκτελούσε συµβατικές µεθόδους καλλιέργειας.

Διαβάστε αναλυτικό αφιέρωμα στο περιοδικό «el» που κυκλοφορεί στα περίπτερα όλης της χώρας.


ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ