Γνώστες της αγοράς επιβεβαιώνουν στο «Ελαίας Καρπός» ότι πράγματι γίνονται σημαντικές νέες επενδύσεις στην Πορτογαλία αλλά και σε χώρες εκτός Ε.Ε. όπως η Τυνησία. Ιδιαίτερα ανησυχητικό όσον αφορά σε Τρίτες χώρες είναι ότι λόγω της ύπαρξης φθηνού εργατικού δυναμικού οι χώρες αυτές έχουν ένα κοστολογικό πλεονέκτημα, την ίδια στιγμή που υπάρχει κίνητρο για περαιτέρω ανάπτυξη, καθώς το ελαιόλαδο είναι ένα επικερδές προϊόν, ενώ επιπλέον η ΕΕ στηρίζει τις εισαγωγές ελαιόλαδου από την Τυνησία για αναπτυξιακούς λόγους.
Βέβαια η οικονομία του ελαιόλαδου είναι μεγάλη και χωρά αρκετούς νέους παραγωγούς. Ευνοημένο από τις διεθνείς τάσεις και με διαβατήριο τη Μεσογειακή και υγιεινή διατροφή το ελαιόλαδο έχει ανοίξει πόρτες αυξάνοντας την παραγόμενη ποσότητα κατά 49% τα τελευταία 25 χρόνια. Επιπλέον, όσον αφορά ειδικά στον ανταγωνισμό εκτός ΕΕ, η Ελλάδα έχει κατακτήσει επίπεδα σταθερότητας στην παραγωγή που επιτρέπουν στο ελληνικό ελαιόλαδο να παραμείνει ως δυναμικός τομέας ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας της χώρας. Ενώ όσον αφορά στην τροφοδοσία του επώνυμου προϊόντος σε χώρες προορισμού, όπως η Βόρειος Αμερική, η Κίνα, δεν βλέπουμε ακόμη ιδιαίτερη παρουσία τυποποιημένου ελαιόλαδου προέλευσης τρίτων χωρών.