Connect with us

Αναζήτηση

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Στο στάδιο έκπτυξης 2-3 φύλλων οι ψεκασμοί κατά των εχθρών της προηγούμενης χρονιάς στο αμπέλι

Μόνο σε αμπελώνες που διαπιστώθηκε η ύπαρξη εχθρών την περασμένη χρονιά συνιστούν οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Ιωαννίνων την διενέργεια ψεκασμών για την καταπολέμηση μιας σειράς εχθρών, εντομολογικών και μη.

Φόμοψη

Οι μολύνσεις γίνονται με την βροχή στο στάδιο της έκπτυξης των οφθαλμών. Το μόλυσμα προέρχεται από προσβεβλημένες κληματίδες που θα έπρεπε να εξαιρεθούν με το κλάδεμα.

Συνιστάται σε περιοχές που απαντάται η ασθένεια να γίνουν 1-3 προληπτικές εφαρμογές εγκεκριμένων σκευασμάτων. Ο πρώτος ψεκασμός διενεργείται στην έκπτυξη των οφθαλμών και ο δεύτερος αμέσως μετά το σχηματισμό του πρώτου φύλλου. Σε αμπελώνες με βαριές προσβολές η βλάστηση πρέπει να είναι προστατευμένη μέχρι το μήκος των 15 εκ. Οι εφαρμογές πρέπει να γίνονται πριν από αναμενόμενη βροχή.

Ωίδιο

Σε αμπελώνες που είχαν εκτεταμένες προσβολές την περασμένη βλαστική περίοδο, και είναι εμφανή τα σημάδια της ασθένειας στις κληματίδες (καστανές κηλίδες) θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μια τουλάχιστον επέμβαση από το στάδιο της έκπτυξης 2-3 φύλλων (μήκος βλαστού 5-7 εκ. περίπου). Ο ψεκασμός αυτός είναι καθοριστικής σημασίας για την εξέλιξη της ασθένειας. Καλό είναι το πρόγραμμα φυτοπροστασίας να ξεκινήσει με ένα σκεύασμα επαφής.

Στις ευαίσθητες ποικιλίες που παρατηρείται έξοδος προσβεβλημένων βλαστών συστήνεται επιπλέον της επέμβασης η προσπάθεια απομάκρυνσης και καταστροφής των βλαστών αυτών. Σκευάσματα ανταγωνιστικών μυκήτων μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε προγράμματα ολοκληρωμένης προστασίας. Δύο διαδοχικές εφαρμογές απαιτούνται για την εγκατάσταση των ανταγωνιστών μυκήτων και επαναλήψεις ανά 7-10 μέρες σε απόσταση 5 ημερών από θειούχα σκευάσματα.

Έλεγχος για προσβολές οφθαλμών από έντομα και για παρουσία θρίπα

Οι εντομολογικές προσβολές έχουν τοπικό χαρακτήρα και μπορεί να σημειώνονται ορισμένες χρονιές σε μεμονωμένους αμπελώνες. Γι αυτό ο κάθε αμπελουργός οφείλει να ελέγχει μία φορά την εβδομάδα (ή δύο φορές την εβδομάδα αν υπήρχαν προσβολές την προηγούμενη χρονιά):

  • ξεκινώντας από το στάδιο του φουσκώματος του ματιού, αν υπάρχουν περισσότερα από 10- 15% των πρέμνων με τουλάχιστον ένα οφθαλμό φαγωμένο. Τότε δικαιολογείται ένας απογευματινός ψεκασμός (διότι τα έντομα που προκαλούν τέτοια φαγώματα δραστηριοποιούνται κυρίως τη νύχτα).
  • με εξέταση, με τίναγμα σε χαρτί 50 βλαστών (1 ανά πρέμνο) για ύπαρξη θριπών. Αν στο στάδιο έκπτυξης των οφθαλμών έχουμε περισσότερους από 1-2 θρίπες/βλαστό ή στο στάδιο των 2-3 πραγματικών φύλλων, 2-4 θρίπες/βλαστό να γίνει επέμβαση με κατάλληλο εντομοκτόνο. Η επισκόπηση μπορεί να απλοποιηθεί με την τοποθέτηση και τον ανά διήμερο έλεγχο μίας μπλέ ή κίτρινης κολλητικής παγίδας ανά 3-4 στρέμματα. Η έγκαιρη καταστροφή των ζιζανίων μειώνει τους πληθυσμούς του εχθρού.

Ακαρίωση

Την άνοιξη προκαλεί καθυστερημένη ανάπτυξη και παραμόρφωση βλαστών (προσοχή το σύμπτωμα αυτό το προκαλούν και άλλες ασθένειες). Μόνο σε αμπελώνες που διαπιστώθηκε η ύπαρξη του εχθρού την περασμένη χρονιά και μόνο αν η προσβολή υπήρξε γενικευμένη, να γίνει ψεκασμός με ειδικό ακαρεοκτόνο μέχρι την επίτευξη του σταδίου έκπτυξης 2-3 φύλλων.

Ερίνωση

Προκαλεί εξογκώματα στην άνω επιφάνεια των φύλλων και αντιμετωπίζεται με ψεκασμό με βρέξιμο θείο 1%, ή ειδικό ακαρεοκτόνο στο φούσκωμα των ματιών. Ο ψεκασμός είναι δικαιολογημένος μόνο αν την περασμένη χρονιά είχαν παρατηρηθεί σημαντικές ζημιές όπως νεκρώσεις οφθαλμών και ισχυρές παραμορφώσεις βλαστών και φυλλώματος.

Σημείωση για τους βιοκαλλιεργητές:

Είναι επιβεβλημένος ένας τουλάχιστον ψεκασμός με βρέξιμο θείο, μέχρι την έξοδο των 2-3 ων φύλλων, που έχει δράση ενάντια στη φόμοψη, το ωΐδιο και την ερίνωση. Η δόση πρέπει να κυμαίνεται στα 500-800 gr/hl, ώστε ο ψεκασμός να είναι σχετικά αποτελεσματικός και κατά της φόμοψης χωρίς κίνδυνο φυτοτοξικότητας

 

Δείτε αναλυτικά τη Γεωργική Προειδοποίηση εδώ.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Σε εξέλιξη βρίσκεται αύτη την περίοδο η πρώτη πτήση της ευδεμίδας στους αμπελώνες της Δυτικής Μακεδονίας, ωστόσο την εποχή αυτή δραστηριοποιείται πληθώρα φυσικών εχθρών,...

REPORTS

Οι καιρικές συνθήκες από την έναρξη της βλαστικής περιόδου μέχρι και τώρα, είναι σταθερά καλές και ιδιαίτερα ευνοϊκές για το αμπέλι. Ο θερμός, ξηρός,...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης οι οινοπαραγωγοί μπορούν τώρα να αντιμετωπίσουν σημαντικά προβλήματα του κλάδου, όπως την έλλειψη εργατικού δυναμικού.

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Οι αυξημένες για την εποχή θερμοκρασίες που επικρατούν από τα μέσα Μαρτίου έχουν επιταχύνει την εξέλιξη των βλαστικών σταδίων, ιδιαίτερα στην πρώιμη – παραλιακή...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Η σειρά Single Vineyards του Οινοποιείου Αρτέµης Καραµολέγκος αποτελείται από κρασιά µε άψογη ποιότητα από µοναδικά κτήµατα στη Σαντορίνη.

REPORTS

Την τελική κατάταξη των δικαιούχων παραγωγών και κατανομής των κονδυλίων για την ένταξή τους στην παρέμβαση αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελώνων για την περίοδο 2022-2023,...