Connect with us

Αναζήτηση

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Η πρωιμότητα της βλάστησης φέρνει πληθώρα εχθρών στους κρητικούς αμπελώνες αυτή την περίοδο

Οι αυξημένες για την εποχή θερμοκρασίες που επικρατούν από τα μέσα Μαρτίου έχουν επιταχύνει την εξέλιξη των βλαστικών σταδίων, ιδιαίτερα στην πρώιμη – παραλιακή ζώνη. Σε σχέση με το 2023 καταγράφεται προς το παρόν μια πρωιμότητα κατά 5 – 7 ημέρες στην παραλιακή ζώνη και κατά 2 – 3 ημέρες στη μεσοπρώιμη και στην όψιμη ζώνη. Οι ειδικοί του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Ηρακλείου εφιστούν την προσοχή των παραγωγών.

Πρώτες προσβολές από το ωίδιο στις πρωιμότερες ποικιλίες και περιοχές

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτή την περίοδο ευνοούν την ανάπτυξη του μύκητα (Erysiphe necator). Η ασθένεια είναι η σημαντικότερη του κρητικού αμπελώνα ενώ, στις πρωιμότερες ποικιλίες και περιοχές ήδη διαπιστώνονται τα πρώτα συμπτώματα.

Οι ειδικοί καλούν τους παραγωγούς να προστατεύσουν άμεσα τους αμπελώνες με προχωρημένη βλάστηση, στους οποίους δεν έχει γίνει ακόμα καμία επέμβαση. Προληπτικά πρέπει να ξεκινούν οι ψεκασμοί όταν το μήκος της βλάστησης είναι 5 – 6 εκ.

Η αφαίρεση και καταστροφή των μολυσμένων βλαστών (πρώτες προσβολές), είναι καθοριστικής σημασίας για τον περιορισμό της εξέλιξης της ασθένειας. Οι προσβεβλημένοι βλαστοί αναπαράγουν μολύσματα για μεγάλο χρονικό διάστημα που σταδιακά διασπείρονται σε όλο το αμπέλι. Συνήθως γίνονται πιο εύκολα αντιληπτοί 3 – 4 εβδομάδες μετά την έκπτυξη.

Στις πρώιμες ποικιλίας για επιτραπέζια χρήση ξεκινά η αντιμετώπιση της ευδεμίδας

Η πρώτη πτήση του εντόμου (ανθόβια γενιά) έχει ξεκινήσει στα μέσα Μαρτίου στην πρώιμη ζώνη, μέσα στο τρίτο δεκαήμερο του ίδιου μήνα στη μεσοπρώιμη και στα τέλη Μαρτίου στην όψιμη. Επισημαίνεται ότι η πρώτη πτήση εξελίσσεται στην ανθοφορία και άλλων φυτών – ξενιστών πέρα από το αμπέλι. Οι προσβολές στα αμπέλια κατά την ανθόβια γενιά είναι χωρίς οικονομική σημασία με εξαίρεση τις πρώιμες ποικιλίες για επιτραπέζια χρήση όπως prime, superior.

Δεν χρειάζεται ακόμα αντιμετώπιση αυτή την περίοδο. Μόνο στις πρώιμες ποικιλίες για επιτραπέζια χρήση συνιστάται να ξεκινά προστασία αμέσως μετά την καρπόδεση.

Προς το παρόν δυσμενείς καιρικές συνθήκες για τον περονόσπορο

Στην τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, οι συνθήκες ανομβρίας που έχουν επικρατήσει και που προβλέπονται για το επόμενο δεκαήμερο δεν ευνοούν προς το παρόν την εγκατάσταση του μύκητα. Κάθε χρονιά είναι διαφορετική. Η επιδημική εμφάνιση περονοσπόρου την περασμένη καλλιεργητική περίοδο δε σημαίνει αντίστοιχο κίνδυνο και για την τρέχουσα περίοδο.

Απουσία πρόβλεψης βροχοπτώσεων οι προληπτικοί ψεκασμοί δεν ωφελούν, αντίθετα επιβαρύνουν το κόστος παραγωγής και το περιβάλλον.

Μόνο σε περίπτωση βροχής κίνδυνος μόλυνσης από τη φόμοψη

Οι μολύνσεις του μύκητα σχετίζονται με βροχές κατά το ευαίσθητο στη μόλυνση βλαστικό στάδιο της εξόδου των φύλλων και μόνο στα αμπέλια που προϋπάρχει ο μύκητας.

Ωστόσο, οι συνθήκες ανομβρίας που επικρατούν δεν ευνοούν τον μύκητα. Στα αμπέλια που δεν έχουν ξεπεράσει το ευαίσθητο για μόλυνση στάδιο (κυρίως στις όψιμες περιοχές ή / και στις ποικιλίες που ανοίγουν πιο αργά τους οφθαλμούς) υπάρχει ο κίνδυνος μολύνσεων μόνο σε περίπτωση βροχής. Απουσία βροχής στο επόμενο δεκαήμερο δεν θα χρειαστεί αντιμετώπιση.

Δείτε αναλυτικά τη Γεωργική Προειδοποίηση εδώ.

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η θεσµοθέτηση, έστω και µε καθυστέρηση, και στην Ελλάδα, προ τριετίας περίπου, του θεσµικού πλαισίου για την κλωνική επιλογή, δίνει τη δυνατότητα στους συντελεστές...

REPORTS

Σε εξέλιξη βρίσκεται αύτη την περίοδο η πρώτη πτήση της ευδεμίδας στους αμπελώνες της Δυτικής Μακεδονίας, ωστόσο την εποχή αυτή δραστηριοποιείται πληθώρα φυσικών εχθρών,...

REPORTS

Οι καιρικές συνθήκες από την έναρξη της βλαστικής περιόδου μέχρι και τώρα, είναι σταθερά καλές και ιδιαίτερα ευνοϊκές για το αμπέλι. Ο θερμός, ξηρός,...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης οι οινοπαραγωγοί μπορούν τώρα να αντιμετωπίσουν σημαντικά προβλήματα του κλάδου, όπως την έλλειψη εργατικού δυναμικού.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Η παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας που ανταποκρίνεται στις νέες τάσεις βρίσκεται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της οινολογικής ομάδας της Kontopos - Wine Therapy, που...