Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Έλλειμμα δενδρυλλίων ελιάς στην Ισπανία, υψηλή η ζήτηση της εντατικής Picual

Οι υψηλές τιμές του ελαιολάδου στην προέλευση, το ενδιαφέρον από ιδιωτικές επενδυτικές εταιρείες και οι αγρότες που επιθυμούν να μεταβούν σε καλλιέργειες με λιγότερη κατανάλωση νερού, είναι ορισμένοι από τους παράγοντες που ενθαρρύνουν τις παραγγελίες για νέα δενδρύλλια.

Η συγκομιδή 2023/24 έχει ήδη ολοκληρωθεί και οι αγρότες ετοιμάζονται να φυτέψουν νέα ελαιόδεντρα που θα δώσουν σοδειά μετά από μερικά χρόνια. Πρόσφατα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι οι ενεργοί ελαιώνες στην Ισπανία συνέχισαν να αυξάνονται το 2023, ενώ τα φυτώρια στην Ανδαλουσία δυσκολεύονται να καλύψουν τη ζήτηση για νέα δενδρύλλια.

Σε νέα έκθεση, το Υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων της Ισπανίας ανέφερε ότι η ελαιοκαλλιέργεια αυξήθηκε σε 27.880.840 στρέμματα το 2023, (+0,73%) σε σύγκριση με πέρυσι, ελαφρώς πάνω από τον μέσο όρο για τις υπόλοιπες δενδρώδεις καλλιέργειες.

Ωστόσο, τα φυτώρια στη μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγική περιοχή της Ισπανίας αναφέρουν ότι δεν έχουν αρκετά νέα σπορόφυτα για να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση, με πληροφορίες από τοπικά ΜΜΕ να λένε ότι νέες παραδόσεις θα ξεκινήσουν μετά το 2025.

Το La Conchuela, γνωστό φυτώριο στην Κόρδοβα, τη δεύτερη μεγαλύτερη επαρχία παραγωγής ελαιολάδου στην Ανδαλουσία, ανέφερε στην EFE Agro ότι οι υψηλές τιμές του ελαιολάδου παραγωγού, η πτώση των τιμών σε αμύγδαλα και φιστίκια και το αυξανόμενο ενδιαφέρον από ιδιωτικούς ομίλους και επενδυτικά κεφάλαια ευθύνονται για τις ελλείψεις.

Η σύνθετη κατάσταση του 2024 σε συνδυασμό με την τελική παραγωγή την καλλιεργητική περίοδο 2023/24 οδηγεί σε πτώση των τιμών ελαιολάδου από τα ιστορικά υψηλά τους, ωστόσο οι τιμές παραμένουν πολύ πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο πράξεων.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το τεύχος 40 του Ελαίας Καρπός

Η παραγωγή ελαιολάδου στην Ισπανία ανέκαμψε από το ιστορικό χαμηλό της προηγούμενης σεζόν στους 831.000 τόνους το 2023/24, αμβλύνοντας τους φόβους ορισμένων ειδικών ότι η συγκομιδή θα αποτύχει να ξεπεράσει τους 700.000 τόνους.

Ο βροχερός Μάρτιος και οι εκτιμήσεις για ανεκτή ανθοφορία, ρίχνουν τις τιμές εδώ και μερικές βδομάδες. Ωστόσο, οι τρέχουσες τιμές εξακολουθούν να είναι υπερδιπλάσιες από ό,τι ήταν τον Απρίλιο του 2022.Τα φυτώρια σε όλη την Ανδαλουσία αποδίδουν επίσης την έλλειψη δενδρυλλίων στην άνοδο των φυτειών υψηλής και υπερ-υψηλής πυκνότητας (εντατικές φυτεύσεις).

Παρατηρείται εν γένει μια μετάβαση στην Ισπανία από τους παραδοσιακούς ελαιώνες. Τα φυτώρια βλέπουν αυτή τη στροφή λόγω της ζήτησης για ποικιλίες δενδρυλλίων ελιάς, συμπεριλαμβανομένου της Picual, που έχουν τώρα τη μεγαλύτερη ζήτηση.

Η ποικιλία αυτή, που παράγει σχεδόν το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου χρησιμοποιείται ευρέως σε αρδευόμενους ελαιώνες υψηλής πυκνότητας. Μαζί με την τοπική ζήτηση, τα φυτώρια αναφέρουν αυξημένες πωλήσεις σε αγρότες στη Γαλλία, την Πορτογαλία και την Ιταλία.

Ορισμένοι αξιωματούχοι στην Ανδαλουσία αποδίδουν την αυξανόμενη ζήτηση για δενδρύλλια ελιάς στην ιστορική ξηρασία που γνώρισε η Ιβηρική χερσόνησος και στην αλλαγή δημογραφικών στοιχείων.

Καθώς τα επίπεδα των αποθεμάτων νερού παραμένουν πολύ κάτω από το μέσο όρο για 2η χρονιά, οι αγρότες στη νότια Ισπανία αντικαθιστούν τις καλλιέργειες έντασης νερού, όπως οι ντομάτες, το καλαμπόκι και το ρύζι, με ελαιώνες υψηλής πυκνότητας, οι οποίοι καταναλώνουν λιγότερο νερό και παράγουν πρώτη ύλη με καλή τιμή.

Με πληροροφορίες από OliveOilTimes

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Πτωτικές μεν, αλλά θετικές -δεδομένων των συνθηκών- οι τάσεις στις πωλήσεις τυποποιημένου ελαιολάδου στην Ισπανία σύμφωνα με την Anierac. Τον Μάρτιο έφυγαν από τα...

REPORTS

Η στάση της κυβέρνησης Ερντογάν να χειραγωγεί τις εξαγωγές ελαιολάδου, δείχνει πως η Τούρκία θα συμπεριφέρεται εφεξής καθαρά ως «αρπακτικό». Τα στοιχεία εισαγωγών στις...

REPORTS

Οι αναλυτές προβλέπουν ότι η κλιματική αλλαγή θα οδηγήσει σε νέα δυναμική τιμών, με το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας και άλλα τμήματα της...

REPORTS

Έντονη πορτοκαλί λασποβροχή και σχετικά υψηλές θερμοκρασίες χαρακτηρίζουν το καιρικό σκηνικό στη Νότια Ισπανία αυτή την εβδομάδα, προκαλώντας δικαιολογημένες ανησυχίες στους ελαιοπαραγωγούς.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

REPORTS

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της...

REPORTS

Με την παραδοχή ότι το καλύτερο ανάμεσα στα πιο εκλεκτά ελαιόλαδα του κόσμου παραμένει απροσδιόριστο και ίσως να εκφράζει τα βάθη των προσωπικών προτιμήσεων...

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η λίστα των εγκεκριμένων εντομοκτόνων και ακαρεοκτόνων περιλαμβάνει δραστικές ουσίες που προορίζονται για την προστασία της ελιάς από παράγοντες όπως ο δάκος, και υπόκειται...