Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ισπανικές εισαγωγές πιπεριάς καλύπτουν το κενό παραγωγής στην ΕΕ

Στη βορειοδυτική Ευρώπη, η καλλιέργεια πιπεριάς αρχίζει σταδιακά να αναπτύσσεται, με την Ισπανία να είναι ο κύριος παραγωγός και προμηθευτής προς άλλες χώρες της ΕΕ τους τελευταίους μήνες.

Η Γαλλία φαίνεται να είχε ένα δειλό ξεκίνημα στην θερμοκηπιακή πιπεριά, η οποία αναμένεται τους μήνες Μάιο – Ιούνιο. Οι τιμές είναι ελαφρώς χαμηλότερες από το συνηθισμένο κατά την έναρξη της συγκομιδής πιπεριάς θερμοκηπίου στην περιοχή της Ορλεάνης.

Η παραγωγή στην Ιταλία συγκεντρώνεται επί του παρόντος στη Σικελία, όπου η ξηρασία αποτελεί σημαντική πρόκληση.

Η Γερμανία βλέπει μια καθυστερημένη έναρξη της εγχώριας συγκομιδής με εισαγωγές από την Ισπανία και την Τουρκία στην αγορά, με το Μαρόκο να διαθέτει μόνο κόκκινες μυτερές πιπεριές στην αγορά αυτή.

Ιορδανικές εισροές καταγράφηκαν στο Μόναχο και στο Βερολίνο.

Η ολλανδική και βελγική σεζόν ξεκίνησε με εξαιρετικά μικρές ποσότητες. Η καλλιέργεια πάει καλά χάρη στον ήρεμο καιρό. Συγκομίζονται οι πρώτες κυρίως πράσινες πιπεριές. Οι τιμές αυξήθηκαν σε μικρό βαθμό στην αρχή της σεζόν.

Στην Ισπανία η σεζόν στην πιπεριά ξεκίνησε δύο εβδομάδες νωρίτερα στη Μούρθια. Οι αποδόσεις ανά εκτάριο είναι υψηλότερες σε σύγκριση με αυτές τις περσινής χρονιάς.

Το Ισραήλ σημείωσε επιτυχημένες εξαγωγές βιολογικών πιπεριών στην αγορά των ΗΠΑ. Ένας εξαγωγέας ανέφερε ότι πέτυχαν διάνα, καθώς βρήκαν καλούς εισαγωγείς που διανέμουν τις πιπεριές τους σε αλυσίδες premium. Αυτό οδήγησε σε καλές τιμές και ζήτηση.

Η Νότια Αφρική σημείωσε πτώση στις τιμές της κόκκινης και κίτρινης πιπεριάς. Η τοπική αγορά αναφέρεται επίσης ότι έχει αλλάξει τις τελευταίες σεζόν με τις πράσινες πιπεριές να φτάνουν σε υψηλότερες τιμές από τις κόκκινες και κίτρινες. Ο ήλιος της Νότιας Αφρικής στο τέλος του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου είναι πιο επιβλαβής από ποτέ στις υπαίθριες καλλιέργειες πιπεριάς. Το ηλιακό έγκαυμα έχει οδηγήσει σε «απίστευτες» απώλειες λόγω της ζημιάς των ιδιαίτερα νεαρών πιπεριών.

Υψηλή είναι η ζήτηση στη Βόρεια Αμερική. Μια ιστορικά μεγάλη αγορά κόκκινης πιπεριάς μόλις ολοκληρώθηκε στην Coachella της Καλιφόρνια νωρίτερα αυτό το μήνα. Κανονικά η σεζόν διαρκεί από τα τέλη Νοεμβρίου έως την 1η Φεβρουαρίου. Χάρη στην έλλειψη δυσμενών καιρικών συνθηκών όμως, είχαν μεγαλύτερη περίοδο. Τα προβλήματα προμήθειας εκτός Μεξικού, μετά από καταιγίδες που επηρέασαν τη φύτευση της σεζόν, κράτησαν επίσης την αγορά αρκετά ισχυρή ώστε η περιοχή της Καλιφόρνια να συνεχίσει να συσκευάζει.

Η Τουρκία αύξησε τις περιοχές παραγωγής κίτρινης, κόκκινης και πράσινης πιπεριάς. Οι εξαγωγές πιπεριάς τους αυξήθηκαν με υψηλούς ρυθμούς αυτή τη σεζόν προς ικανοποίηση τόσο των εξαγωγέων όσο και των παραγωγών.

Η Ρωσία κατέχει την πρώτη θέση στην αγορά τουρκικών πιπεριών, με τη Γερμανία, την Πολωνία και τη Ρουμανία να θεωρούνται οι καλύτερες αγορές για τους Τούρκους εξαγωγείς.

Ισπανία: Νωρίτερα η έναρξη της σεζόν

Η συγκομιδή της πιπεριάς της πόλης Μούρθια ξεκίνησε περίπου δύο εβδομάδες νωρίτερα λόγω της υψηλής ζήτησης και του τρέχοντος κενού στην Αλμερία για το πράσινο είδος, το οποίο συνεχίζει να πιάνει υψηλές τιμές.

Η έναρξη της συγκομιδής στην περιοχή της Μούρθια είχε προγραμματιστεί για τα μέσα Μαρτίου, αλλά η ωρίμανση των καρπών έγινε περίπου μια εβδομάδα νωρίτερα λόγω του ξηρού και θερμού κλίματος, που με τη σειρά του είχε ως αποτέλεσμα ένα πολύ καλής ποιότητας προϊόν.

Επίσης, η σημαντική ζήτηση για πράσινες πιπεριές και οι υψηλές τιμές, που κυμαίνονται μεταξύ 1,80 και 2 ευρώ, έχουν ενθαρρύνει τους παραγωγούς να ξεκινήσουν νωρίτερα τη συγκομιδή. Η Αλμερία έχει καλή προσφορά κόκκινων πιπεριών, αλλά υπάρχει έλλειψη πράσινων πιπεριών, οι οποίες χρειάζονται επίσης για τις τρίχρωμες συσκευασίες.

Οι αποδόσεις ανά εκτάριο στη Μούρθια είναι υψηλότερες σε σύγκριση με την προηγούμενη εμπορική σεζόν. Προς το παρόν, σύμφωνα με εξαγωγέα, συνεχίζουν να συγκομίζονται πράσινες πιπεριές και μερικοί μικροί όγκοι από τις πρώτες κόκκινες πιπεριές. Οι παραγωγοί επικεντρώνονται στην πράσινη πιπεριά, για την οποία περιμένουμε καλά αποτελέσματα τον Μάρτιο σε επίπεδο τιμών. Αυτό, με τη σειρά του, θα βοηθήσει στη ρύθμιση της παραγωγής κόκκινων πιπεριών πριν από τον Απρίλιο και θα αποτρέψει την επικάλυψη μεταξύ του τέλους της Αλμερία και της έναρξης της ολλανδικής σεζόν.

Σε γενικές γραμμές, η έκταση της πιπεριάς της Μούρθια παραμένει σταθερή σε περίπου 1.500 εκτάρια. Το Soltir έχει 310 εκτάρια, με εκτιμώμενη παραγωγή περίπου 22 εκατομμυρίων κιλών πιπεριών και περίπου 18 εκατομμυρίων κιλών πιπεριών Lamuyo.

Γαλλία: Συνεσταλμένο ξεκίνημα, τιμές ελαφρώς χαμηλότερες από το συνηθισμένο στην αρχή της σεζόν

Ενώ η γαλλική εποχή της πιπεριάς θερμοκηπίου δεν έχει ξεκινήσει ακόμη – θα ξεκινήσει στη Νότια Γαλλία τον Μάιο/Ιούνιο- οι πρώτες πιπεριές που καλλιεργήθηκαν σε θερμαινόμενα θερμοκήπια στην περιοχή της Ορλεάνης μόλις έφτασαν στην αγορά, πριν από 15 ημέρες για τα πράσινα και αυτή την εβδομάδα για τα κόκκινα.

Η σεζόν ξεκίνησε δειλά, με τιμές ελαφρώς χαμηλότερες από το συνηθισμένο. Λόγω της σοβαρής έλλειψης φωτός αυτό το χειμώνα, πολλά λουλούδια δεν έχουν ανθίσει. Αυτό σημαίνει ότι ο όγκος είναι πιθανό να μειωθεί τον Μάρτιο/Απρίλιο. Αλλά μόλις επιστρέψει ο ήλιος, η παραγωγή θα αυξηθεί και το έλλειμμα σίγουρα μπορεί να καλυφθεί.

Στην αρχή της σεζόν, οι γαλλικές πιπεριές έρχονται αντιμέτωπες με τα εισαγόμενα προϊόντα, ιδιαίτερα από την Ισπανία.

Ιταλία: Η ξηρασία της Σικελίας αποτελεί πρόκληση για την παραγωγή

Ένας έμπορος από την περιοχή του Λάτσιο είπε: «Πουλάμε πιπεριές Σικελίας και την τελευταία εβδομάδα είδαμε μια μικρή πτώση στην τιμή. Η τιμή είναι περίπου 1,00-1,10€, παρά την υψηλή ποιότητα και τη ζήτηση της αγοράς. Η πτώση αυτή εξηγείται από τις πιο ήπιες θερμοκρασίες, που ευνοούν την αύξηση της προσφοράς.

Ένας χονδρέμπορος στη βόρεια Ιταλία ανέφερε ότι πουλούσε πιπεριές μεταξύ 2,00 και 2,50 ευρώ/κιλό, ανάλογα με την ποιότητα. Με αυτές τις πιπεριές, σικελικής καταγωγής, ασχολείται μόνο, καθώς δεν εισάγει ξένα προϊόντα.

Τέλος, ένας βορειοϊταλός παραγωγός πιπεριάς τόνισε τη σημασία της οργάνωσης της παραγωγής της Ιταλίας στην Ιταλία για να διασφαλίσει τη διαθεσιμότητα του λαχανικού όλο το χρόνο. Επί του παρόντος, το κενό στην παραγωγή καλύπτεται από εισαγωγές από την Ισπανία ή την Ολλανδία. «Η παραγωγή ιταλικής πιπεριάς όλο το χρόνο είναι μια εφικτή πρόκληση, ειδικά με την υιοθέτηση πιο ανθεκτικών και κατάλληλων ποικιλιών, όπως η μυτερή πιπεριά».

Γερμανία: Καθυστερημένη έναρξη της εγχώριας συγκομιδής 

Τα ισπανικά προϊόντα αποτέλεσαν τη βάση της γκάμας, η οποία συμπληρώθηκε από τουρκικές εισαγωγές. Από το Μαρόκο ήταν διαθέσιμες μόνο κόκκινες μυτερές πιπεριές. Ιορδανικές εισροές καταγράφηκαν στο Μόναχο και στο Βερολίνο. Η ολλανδική και βελγική σεζόν ξεκίνησε με εξαιρετικά μικρές ποσότητες.

Ολλανδία και Βέλγιο: Χαμηλοί όγκοι στην αρχή της σεζόν

Μετά από μια σκοτεινή, αλλά όχι κρύα άνοιξη, η ολλανδική και φλαμανδική καλλιέργεια πιπεριάς ξεκινά ξανά. Η καλλιέργεια πάει καλά χάρη στον ήρεμο καιρό. Συγκομίζονται οι πρώτες κυρίως πράσινες πιπεριές. Οι πρώτες κόκκινες, κίτρινες και πορτοκαλί πιπεριές είναι έτοιμες για συγκομιδή. Μικροί αριθμοί κίτρινου, κόκκινου και πορτοκαλί κυκλοφορούν ήδη στην αγορά.

Στην Ολλανδία μετά από δύσκολα χρόνια με προβλήματα ριζών, πολλοί καλλιεργητές έχουν επενδύσει επιπλέον στην ποιότητα του νερού, μεταξύ άλλων. Πολλοί καλλιεργητές έχουν επιλέξει επίσης μια συγκεκριμένη ποικιλία για κόκκινες και πορτοκαλί πιπεριές. Ορισμένοι μεγαλοκαλλιεργητές επεκτείνονται φέτος με νεόδμητα θερμοκήπια που θα αρχίσουν να παράγονται το επόμενο έτος.

Με τους χαμηλούς όγκους της εβδομάδας 12, οι τιμές δεν λένε ακόμη πολλά για το τι θα γίνει για την υπόλοιπη σεζόν, αλλά προς το παρόν οι τιμές για τις πρώτες ντόπιες πιπεριές έχουν ανέβει περίπου στα 2 ευρώ το κιλό, σύμφωνα με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Νότια Αφρική: Υψηλές τιμές, σπάνιο προϊόν

Πριν από λίγο καιρό οι πράσινες πιπεριές κόστιζαν 2,9 ευρώ για ένα κουτί 6 κιλών, τώρα διαπραγματεύονται στα 4,8 έως τα 5,8 ευρώ στις δημοτικές αγορές.

Εν τω μεταξύ, οι τιμές της κόκκινης και της κίτρινης πιπεριάς παραμένουν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα: 2,9 έως 3,4 ευρώ το κουτί, βασικά ισοδύναμο για έναν αγρότη δεδομένου του υψηλού κόστους εισροών για τις εξειδικευμένες πιπεριές. Η μέση τιμή πιπεριάς κυμαίνεται στα 0,52 ευρώ ανά κιλό: 0,59 ευρώ για τις πράσινες πιπεριές έναντι 0,32 ευρώ για τις κόκκινες πιπεριές. Για να επωφεληθούν από τις υψηλότερες τιμές στις πράσινες πιπεριές, οι καλλιεργητές επιλέγουν νεότερους, ακόμα πράσινους καρπούς από τα φυτά κίτρινης και κόκκινης πιπεριάς τους σε δίχτυα και αυτά τα φυτά συνεχίζουν να ανθίζουν πιο γρήγορα. Τα έσοδα στο αγρόκτημα από τις υψηλές τιμές της πράσινης πιπεριάς, ωστόσο, μετριάζονται από τις χαμηλότερες διαθέσιμες ποσότητες λόγω ηλιακών εγκαυμάτων.

«Οι θερμοκρασίες είναι λίγο καλύτερες τώρα», λέει ο καλλιεργητής, «που σημαίνει ότι δεν είναι 44 βαθμούς, μόνο 34 βαθμούς».

Είχαν μεσαίες θερμοκρασίες 40 βαθμών συνεχώς τις τελευταίες εβδομάδες. Οι νεαρές πιπεριές υφίστανται εγκαύματα, ιδιαίτερα όταν τα φύλλα μαραίνονται και εκθέτουν τον καρπό στη δυτική πλευρά στον απογευματινό ήλιο. Οι απώλειες από τα ηλιακά εγκαύματα στις πιπεριές ήταν «απίστευτες», παρατηρεί, παρά το τακτικό πότισμα.

Πηγή: Fresh Plaza

Σχετικά Άρθρα

FARMING

Ο επιβλαβής οργανισμός πυραλίδα, Ostrinia nubitalis, είναι κατ’ εξοχήν εχθρός του καλαμποκιού, ωστόσο παρατηρούνται αρκετές προσβολές και στην καλλιέργεια της πιπεριάς, ιδιαίτερα σε περιοχές...

REPORTS

Στην περιοχή του ενός ευρώ φεύγουν οι τελευταίες θερµοκηπιακές πιπεριές, µε τα επίπεδα αυτά των τιµών να φαίνεται ότι θα διατηρηθεί και στην περίπτωση...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Ανθοφορίες σε διαφορετικές φάσεις και προβληματικές γονιμοποιήσεις εμφανίζει η καλλιέργεια βερίκοκου στα μεγάλα παραγωγικά κέντρα της Βορείου Ελλάδος.

REPORTS

Καταλύτη για την µετατροπή της «ευκαιριακής» ευφορίας στα εσπεριδοειδή σε µία µόνιµη ανάπτυξη του κλάδου πρέπει να αποτελέσουν οι διεθνείς συγκυρίες που έκαναν µέχρι...

REPORTS

Στα κηπευτικά η εµφάνιση και το µέγεθος πληρώνεται πολύ καλά. Το χάσµα µεταξύ της πρώτης ποιότητας ντοµάτας και της µέσης είναι συνήθως µεγαλύτερη των...

REPORTS

Πρόωρες κοπές και «ελληνοποιήσεις» βάζουν «βόμβα» στα θεμέλια της φήμης που έχει «χτίσει», με κόπο, το ελληνικό ακτινίδιο στις αγορές του εξωτερικού και υπονομεύουν...