Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Προσοδοφόρες προοπτικές για την αγορά λάιμ στην Ευρώπη με διακυμάνσεις στις τιμές

Βελτίωση παρουσίασε η ευρωπαϊκή αγορά λάιμ τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με λιγότερες αποστολές από τη Βραζιλία καθώς και αύξηση της ζήτησης. Η βασική ζήτηση αυξάνεται σε τέτοιο βαθμό που και τα φρούτα κατηγορίας II χρησιμοποιούνται όλο και πιο συχνά, σημάδι ότι το προϊόν αποκτά μεγαλύτερη απήχηση.

Την περίοδο αυτή του χρόνου, ο κύριος παραγωγός που εφοδιάζει την ευρωπαϊκή αγορά είναι η Βραζιλία, με την προοπτική μιας νέας σοδειάς που θα συμπέσει με την καλοκαιρινή περίοδο, μια περίοδο που παραδοσιακά έχει μεγαλύτερη κατανάλωση λάιμ. Ωστόσο, οι έντονες βροχοπτώσεις στη χώρα θα επιβραδύνουν την παραγωγή και θα μειώσουν την προσφορά. Μια ισχυρή τοπική αγορά που κρατά καλές τιμές μπορεί επίσης να παίξει ρόλο, με λιγότερες εξαγωγές προς την Ευρώπη.

Η Ασία έχει συνεχή ζήτηση από την Ευρώπη, με το Βιετνάμ να είναι ο κύριος παίκτης εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά πέρασε από μια ασυνήθιστη περίοδο χαμηλής ποιότητας το 2023 και τώρα πρέπει να αντιμετωπίσει μεγαλύτερους χρόνους αποστολής λόγω των ζητημάτων της Ερυθράς Θάλασσας.

Για τις ΗΠΑ, όπως πάντα, κυρίαρχος προμηθευτής είναι το Μεξικό με συμπληρωματικούς τόμους από την Κεντρική Αμερική, κυρίως τη Γουατεμάλα και την Ονδούρα. Η Κολομβία αυξάνει τους όγκους σε περίπου 100 φορτία την εβδομάδα, που είναι μεγάλος όγκος για την Ευρώπη αλλά για τις ΗΠΑ που αντιστοιχεί περίπου στο 15% των εισαγωγών. Το Περού συνεισφέρει περίπου 25 φορτία την εβδομάδα στις ΗΠΑ.

Η αγορά των ΗΠΑ ήταν καλή τους τελευταίους μήνες, καθώς αυτή είναι η χαμηλή περίοδος του Μεξικού και θα φτάσει σε υψηλή περίοδο για περίπου 3-4 εβδομάδες μέχρι τα μέσα Απριλίου – ο χρόνος είναι δύσκολο να κριθεί, αλλά η επιστροφή στην κανονικότητα θα συμβεί όταν το Μεξικό επιστρέφει σε πλήρη ένταση. Λόγω της καλής αγοράς των ΗΠΑ, το Περού και η Κολομβία δεν έχουν πραγματικά εισέλθει στην Ευρώπη με ουσιαστικό τρόπο μέχρι στιγμής φέτος.

Η Πορτογαλία έχει δει καλούς όγκους παραγωγής. Ο μειωμένος όγκος ναυτιλίας από το Santos στο Ρότερνταμ και η αυξανόμενη ζήτηση υποδηλώνουν δυνητικά πιο προσοδοφόρες προοπτικές για την αγορά λάιμ στην Ευρώπη. Η Ιταλία βλέπει διακυμάνσεις στις τιμές του. Παρατηρήθηκε άνοδος των τιμών πριν από το Πάσχα λόγω των χαμηλότερων ποσοτήτων από τη Βραζιλία. Η ζήτηση αναμένεται επίσης να αυξηθεί με το θερμότερο καιρό στην Ιταλία και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Η Γερμανία σημείωσε απότομη άνοδο της τιμής του λάιμ από την εβδομάδα 12 έως την εβδομάδα 13. Η βασική ζήτηση αυξάνεται τόσο πολύ που και τα φρούτα κατηγορίας II χρησιμοποιούνται όλο και πιο συχνά, σημάδι ότι το προϊόν αποκτά μεγαλύτερη σημασία, σύμφωνα με χονδρέμπορο. Στην Ολλανδία, η αγορά λάιμ παρουσίασε βελτίωση τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με λιγότερες αποστολές από τη Βραζιλία και αύξηση της ζήτησης στην Ευρώπη.

Στη Γαλλία, η Βραζιλία παραμένει ο κυρίαρχος προμηθευτής. Ενώ η θερμοκρασία στη Γαλλία είναι πιο δροσερή, μόλις εμφανιστεί θερμότερος καιρός, η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί. Η Ισπανία έχει έλλειψη προσφοράς που οδηγεί σε επιστροφή στις υψηλές τιμές που παρατηρήθηκαν νωρίτερα φέτος. Αυτό οφείλεται κυρίως στη χαμηλότερη προσφορά από τη Βραζιλία. Το Ισραήλ διαθέτει μικρή ποσότητα φρούτων για την τοπική αγορά χωρίς εξαγωγές αυτή τη στιγμή.

Με πληροφορίες από FreshPlaza

Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Ανθοφορίες σε διαφορετικές φάσεις και προβληματικές γονιμοποιήσεις εμφανίζει η καλλιέργεια βερίκοκου στα μεγάλα παραγωγικά κέντρα της Βορείου Ελλάδος.

REPORTS

Καταλύτη για την µετατροπή της «ευκαιριακής» ευφορίας στα εσπεριδοειδή σε µία µόνιµη ανάπτυξη του κλάδου πρέπει να αποτελέσουν οι διεθνείς συγκυρίες που έκαναν µέχρι...

REPORTS

Στα κηπευτικά η εµφάνιση και το µέγεθος πληρώνεται πολύ καλά. Το χάσµα µεταξύ της πρώτης ποιότητας ντοµάτας και της µέσης είναι συνήθως µεγαλύτερη των...

REPORTS

Πρόωρες κοπές και «ελληνοποιήσεις» βάζουν «βόμβα» στα θεμέλια της φήμης που έχει «χτίσει», με κόπο, το ελληνικό ακτινίδιο στις αγορές του εξωτερικού και υπονομεύουν...