Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ο ήπιος χειμώνας φέρνει νωρίτερα το ελληνικό καρπούζι στην αγορά

Μεγαλύτερη αναμένεται η παραγωγή ελληνικών καρπουζιών, εξηγεί στο Fresh Plazza ο Νάσος Ζαφειράκης, ιδιοκτήτης της εξαγωγικής επιχείρησης Zafirakis Fruits: «Ξεκινήσαμε τη φύτευση καρπουζιών στα θερμοκήπια περίπου στις αρχές Ιανουαρίου. Τον Μάρτιο θα ξεκινήσουμε τη φύτευση στα χωράφια. Εκτιμώ ότι οι φυτεύσεις το 2024 θα είναι κατά 10% υψηλότερες από πέρυσι. Ο φετινός χειμώνας είναι αρκετά ζεστός και αυτό επιταχύνει την ανάπτυξη των φυτών. Αν όλα πάνε καλά, θα έχουμε συγκομιδή νωρίτερα από πέρυσι».

Η αύξηση της παραγωγής ανακόπτει την διετή τάση μείωσης, αναφέρει ο Ζαφειράκης. «Τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρείται μείωση των φυτεύσεων, η οποία έφτασε σε ποσοστά περίπου 30%. Επιπλέον, το 2023 η βροχερή άνοιξη επηρέασε τα φυτά και είχαμε σημαντική μείωση της παραγωγής, που έφτασε το 40% σε πολλές περιοχές. Ωστόσο, οι τιμές για εκείνη τη συγκομιδή ήταν πολύ καλές και έτσι αντιστάθμισαν τη μειωμένη παραγωγή».

Η αλλαγή του καιρού δεν είναι κακό πράγμα για την καλλιέργεια καρπουζιών, αλλά θα δημιουργήσει διαφορετικά προβλήματα στο μέλλον, πιστεύει ο Ζαφειράκης: «Οι κλιματικές αλλαγές δεν έχουν επηρεάσει το καρπούζι. Αντιθέτως, θα έλεγα ότι οι υψηλές θερμοκρασίες μας δίνουν καλύτερη ποιότητα και μεγαλύτερη ζήτηση για το προϊόν. Θα πρέπει όμως να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε μέτρα για την αντιμετώπιση της έλλειψης νερού, ένα θέμα που υποψιάζομαι ότι θα εμφανιστεί στη χώρα μας στο μέλλον».

Ο Ζαφειράκης έχει προσπαθήσει να μειώσει το κόστος της εταιρείας με τη χρήση πράσινης ενέργειας. «Μια επένδυση που κάναμε τα τελευταία δύο χρόνια είναι στον μηχανολογικό εξοπλισμό. Η τελευταία μας επένδυση ήταν η εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος, προκειμένου να μειώσουμε το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος και να συμμετέχουμε στην πράσινη ενεργειακή μετάβαση. Για τη σεζόν γενικά, αναμένουμε ότι ο καιρός θα είναι ήπιος και θα εξελιχθεί χωρίς προβλήματα. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να προσφέρουμε την ποιότητα ή οποία είναι γνωστή για τα ελληνικά καρπούζια σε όλη την Ευρώπη», καταλήγει.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ήρθαν και έδεσαν οι πρώτες ζέστες µε το θερµοκηπιακό καρπούζι ποικιλίας Μποστάνα που ξεκίνησε να µαζεύεται 9 Απριλίου στην Αµαλιάδα, ενώ από τις 15...

FARMING

Τα δεδομένα των συλλήψεων μιας σειράς εντόμων στη ροδακινιά, εξέδωσε το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης για τους νομούς Ημαθίας,...

REPORTS

Η Χιλή καταγράφει εντυπωσιακή αύξηση στην παραγωγή κερασιών, ξεπερνώντας τις αρχικές δυσκολίες λόγω ανοιξιάτικων βροχών. Παρά τις προκλήσεις, εξάγει τη δεύτερη μεγαλύτερη ποσότητα σε...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Ανθοφορίες σε διαφορετικές φάσεις και προβληματικές γονιμοποιήσεις εμφανίζει η καλλιέργεια βερίκοκου στα μεγάλα παραγωγικά κέντρα της Βορείου Ελλάδος.

REPORTS

Καταλύτη για την µετατροπή της «ευκαιριακής» ευφορίας στα εσπεριδοειδή σε µία µόνιµη ανάπτυξη του κλάδου πρέπει να αποτελέσουν οι διεθνείς συγκυρίες που έκαναν µέχρι...

REPORTS

Στα κηπευτικά η εµφάνιση και το µέγεθος πληρώνεται πολύ καλά. Το χάσµα µεταξύ της πρώτης ποιότητας ντοµάτας και της µέσης είναι συνήθως µεγαλύτερη των...

REPORTS

Πρόωρες κοπές και «ελληνοποιήσεις» βάζουν «βόμβα» στα θεμέλια της φήμης που έχει «χτίσει», με κόπο, το ελληνικό ακτινίδιο στις αγορές του εξωτερικού και υπονομεύουν...