Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Μέχρι 9 ευρώ τα λίγα πρώιμα κεράσια, έντονη καρπόπτωση σε Early

Καλές τιμές αλλά μειωμένες αποδόσεις για το πρώιμο κεράσι σε Φθιώτιδα και Πέλλα. Την εβδομάδα μετά το Πάσχα αναμένεται να αρχίσουν και οι μεσοπρώιμες ποικιλίες, για τις οποίες όλοι εύχονται να μην υπάρξουν απώλειες της τελευταίας στιγμής λόγω τοπικών όμβρων.

του Λεωνίδα Λιάμη

Καλές τιµές αλλά µειωµένες αποδόσεις για το πρώιµο κεράσι σε Φθιώτιδα και Πέλλα. Οι καθαρές τιµές µε τις οποίες φεύγουν οι πρώτοι τόνοι της φετινής σεζόν στη Λαµία είναι πάνω από 8 ευρώ το κιλό και προσεγγίζουν τα 9 ευρώ, όµως οι αποδόσεις απογοητεύουν αφού ο ήπιος χειµώνας επηρέασε τη καρπόδεση, ενώ κάποιες βροχές έσκασαν το έτοιµο φρούτο λίγο πριν συλλεχθεί. Σε γενικές γραµµές, µε βάση την εικόνα που µας µεταφέρεται τα κιλά που µαζεύτηκαν στη Φθιώτιδα είναι 50-60% λιγότερα σε σχέση µε πέρυσι.

Την εβδοµάδα µετά το Πάσχα αναµένεται να αρχίσουν και οι µεσοπρώιµες ποικιλίες, για τις οποίες όλοι εύχονται να µην υπάρξουν απώλειες της τελευταίας στιγµής λόγω τοπικών όµβρων.

Στα πεδινά του νοµού Πέλλας η περίοδος της συγκοµιδής για το κεράσι ξεκίνησε µε το «αριστερό». Τα σκασίµατα από τις βροχοπτώσεις στους καρπούς των υπερπρώιµων και πρώιµων ποικιλιών είναι εκτεταµένα κι ακυρώνουν, επί της ουσίας, τις υψηλές τιµές, των 6 έως και 8 ευρώ το κιλό, µε τις οποίες άνοιξε, τοπικά, η φετινή εµπορική σεζόν. «Η ζηµιά από τις βροχές που έπληξαν πριν από περίπου 10 ηµέρες τα κτήµατα στον κάµπο του Μυλοτόπου και της Σκύδρας φτάνει έως και το 100%, για την ποικιλία Nimba, καθώς πρόκειται για ποικιλία 5ετίας και τα δέντρα είναι ακόµη νεαρά και επηρεάστηκαν περισσότερο, ενώ µεγάλες είναι οι απώλειες και στις Early Lorry και Early BG», αναφέρει στην Agrenda ο γεωπόνος Βαγγέλης Μάινος από την Έδεσσα.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 964 της Agrenda

 

Έντονη καρπόπτωση σε Early ποικιλίες της Πέλλας

Σα να µην έφτανε το πρόβληµα µε το σκίσιµο, στις Early Lorry και Early BG, καταγράφεται και ένα έντονο κύµα καρπόπτωσης από το στάδιο της αλλαγής χρωµατισµού και µετά, ως απόρροια, όπως εξηγεί ο κ. Μάινος, των κακών συνθηκών γονιµοποίησης. «Ήταν στραβό το κλήµα, το έφαγε και ο γάιδαρος», τόνισε ο συνοµιλητής µας, υπογραµµίζοντας πως «έτσι χάθηκε ένα µεγάλο µέρος από τα πρώτα χέρια, σε µια περίοδο κατά την οποία οι παραγωγοί του κάµπου ποντάρουν, ώστε να απολαύσουν τις παραδοσιακά υψηλές τιµές του προϊόντος, που θα τους επέτρεπαν να έχουν ρευστότητα σε ένα πρώιµο στάδιο της χρονιάς».

Είναι χαρακτηριστικό πως οι πρώτες εµπορικές συναλλαγές στα χωριά του κάµπου της Πέλλας έχουν γίνει µε τιµές στα 6 έως και 8 ευρώ το κιλό, αλλά οι ποσότητες είναι τόσο µικρές, συνεπεία των ζηµιών, ώστε σε καµία περίπτωση δεν µπορεί να αντισταθµιστεί η απώλεια στο εισόδηµα των πληγέντων παραγωγών.

Νέες βροχές φέρνουν νέα προβλήματα

Ιδιαίτερα προβληµατισµένος από την εξέλιξη των πραγµάτων δηλώνει και ο Χρήστος Τσαρτσαράκης, πρόεδρος της οµάδας παραγωγών του Α.Σ. Πέλλας. Όπως είπε, στο χωριό του τις Αµπελιές, αλλά και στους γύρω οικισµούς, εκτός από τις ποικιλίες Early Lorry και Early BG, στις οποίες οι ζηµίες από σκασίµατα φτάνουν στο 70% της παραγωγής, προβλήµατα έχουν διαπιστωθεί και σε κάποια κτήµατα µε Μπουρλά, ενώ την κατάσταση επιβαρύνει και η µεγάλη έλλειψη εργατικών χεριών.

Η ανησυχία, µάλιστα, παραµένει, καθώς οι προβλέψεις για τον καιρό δεν είναι ευνοϊκές. «Σύµµαχός µας και εχθρός µας, ταυτόχρονα, είναι ο καιρός. Εάν αποδειχθούν εύστοχες οι προβλέψεις
για νέες βροχές, τότε θα έχουµε νέα προβλήµατα. Αντιθέτως, εάν στρώσουν τα καιρικά φαινόµενα, τις επόµενες περίπου 10 ηµέρες θα συνεχιστεί η συγκοµιδή των υπερπρώιµων και πρώιµων ποικιλιών, ό,τι έχει αποµείνει στα δέντρα και στη συνέχεια θα πάµε στις µεσοπρώιµες ποικιλίες», ανέφερε ο έµπειρος γεωπόνος.

Στην περιοχή της Πιερίας, εν τω µεταξύ, προς ώρας δεν έχει ξεκινήσει η συγκοµιδή καµίας ποικιλίας και όλα δείχνουν πως στα πρώτα κτήµατα θα αρχίσουν να µπαίνουν οι παραγωγοί προς το τέλος της εβδοµάδας, µετά την Κυριακή του Πάσχα.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Έρχονται οι µεγάλες ποσότητες στα κεράσια, µαζί και τα πρώτα τηλεφωνήµατα για εξαγωγή στην Ιταλία.

REPORTS

Με µεγαλύτερο συσκευαστήριο, πρόσθετους ψυκτικούς θαλάµους και σύγχρονο µηχανολογικό εξοπλισµό, τελευταίας λέξης της τεχνολογίας, ετοιµάζεται να µπει στη φετινή συγκοµιστική περίοδο του κερασιού, που...

REPORTS

Οι εξαγωγές ντομάτας της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα από αυτά του 2022-2023, αλλά σημαντικά χαμηλότερα από τον μέσο όρο της πενταετίας.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Εξόχως ανησυχητικές διαστάσεις έχει αρχίσει να λαμβάνει το πρόβλημα με την μυστηριώδη ασθένεια της ροδακινιάς, που έχει εμφανιστεί στην περιφερειακή Ενότητα Πέλλας και παραμορφώνει...

REPORTS

Ανθοφορίες σε διαφορετικές φάσεις και προβληματικές γονιμοποιήσεις εμφανίζει η καλλιέργεια βερίκοκου στα μεγάλα παραγωγικά κέντρα της Βορείου Ελλάδος.

REPORTS

Καταλύτη για την µετατροπή της «ευκαιριακής» ευφορίας στα εσπεριδοειδή σε µία µόνιµη ανάπτυξη του κλάδου πρέπει να αποτελέσουν οι διεθνείς συγκυρίες που έκαναν µέχρι...

REPORTS

Στα κηπευτικά η εµφάνιση και το µέγεθος πληρώνεται πολύ καλά. Το χάσµα µεταξύ της πρώτης ποιότητας ντοµάτας και της µέσης είναι συνήθως µεγαλύτερη των...