BACK TO
TOP

Fresher

verikoko-freshkon

Σε σημείο καμπής βρίσκεται η καλλιέργεια της βερικοκιάς, η οποία αν και διαθέτει δυναμική και αφήνει και καλό εισόδημα στον παραγωγό, απειλείται από την κλιματική αλλαγή, η οποία ειδικά στη Λεκάνη της Μεσογείου, έχει αρχίσει και δημιουργεί μεγάλα προβλήματα.

w14-171319

Η Ελλάδα ετοιμάζεται να φιλοξενήσει μία από τις πλέον σημαντικές εκδηλώσεις στον κλάδο της παραγωγής ακτινιδίων παγκοσμίως, επισημαίνει η ΕΔΟΑ. Το 43ο Συνέδριο της Ένωσης Καλλιεργητών Οπωροκηπευτικών (IKO Convention), που θα πραγματοποιηθεί στην Άρτα από τις 23 έως τις 25 Σεπτεμβρίου 2024, αναμένεται να συγκεντρώσει αντιπροσωπείες από τις κορυφαίες παραγωγούς χώρες του κλάδου.

aktinidio-pines

Πρόωρες κοπές και «ελληνοποιήσεις» βάζουν «βόμβα» στα θεμέλια της φήμης που έχει «χτίσει», με κόπο, το ελληνικό ακτινίδιο στις αγορές του εξωτερικού και υπονομεύουν το μέλλον ενός εθνικού πλέον προϊόντος.

anadiarthwsh-esperidoeidh

Καταλύτη για την µετατροπή της «ευκαιριακής» ευφορίας στα εσπεριδοειδή σε µία µόνιµη ανάπτυξη του κλάδου πρέπει να αποτελέσουν οι διεθνείς συγκυρίες που έκαναν µέχρι τον Ιανουάριο το ελληνικό προϊόν ανάρπαστο.

38_36

Παρότι αντικειµενικά πρόκειται για µια εξαιρετική επίδοση, ειδικά στην Άρτα και στην Πιερία, οι καλλιεργητές του ακτινιδίου δεν µπόρεσαν να το χαρούν, διότι η περσινή παραγωγή τους ήταν µειωµένη σε µεγάλο ποσοστό, µε συνέπεια το ισοζύγιο, όπως λένε, να γέρνει στο αρνητικό.

60e817b695179

Η περασμένη βδομάδα πέρασε χωρίς σημαντικές μεταβολές στις τάσεις εξαγωγών για τα προιόντα του ελληνικού πρωτογενή τομέα. Η εικόνα στις τομάτες παραμένει αρνητική, στα αγγούρια και λοιπά κηπευτικά καλή, στα εσπεριδοειδή και στα ακτινίδια η ζήτηση από το εξωτερικό καταγράφεται ως μειωμένη, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιncofruit Hellas.

mantarini

Παρότι η ζήτηση για μανταρίνια στην Ελλάδα είναι υψηλή, υπάρχει έλλειμμα ποικιλιακής πολυμορφίας. Σε αντίθεση με άλλες χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία, όπου η ευρεία γκάμα ποικιλιών ενισχύει την αγορά, η Ελλάδα περιορίζεται σε λίγες όπως οι Κλιμεντίνες, Νόβας, Ορτανίκ και Πέιτζ.

watermelon-hand

Μεγαλύτερη αναμένεται η παραγωγή ελληνικών καρπουζιών, εξηγεί στο Fresh Plazza ο Νάσος Ζαφειράκης, ιδιοκτήτης της εξαγωγικής επιχείρησης Zafirakis Fruits: «Ξεκινήσαμε τη φύτευση καρπουζιών στα θερμοκήπια περίπου στις αρχές Ιανουαρίου. Τον Μάρτιο θα ξεκινήσουμε τη φύτευση στα χωράφια. Εκτιμώ ότι οι φυτεύσεις το 2024 θα είναι κατά 10% υψηλότερες από πέρυσι. Ο φετινός χειμώνας είναι αρκετά ζεστός και αυτό επιταχύνει την ανάπτυξη των φυτών. Αν όλα πάνε καλά, θα έχουμε συγκομιδή νωρίτερα από πέρυσι».

Kiss1

Αν και η ελληνική σεζόν για τα μήλα είχε μια πολλά υποσχόμενη αρχή, δυστυχώς η πραγματικότητα αποδείχθηκε πολύ διαφορετική. Από τον Νοέμβριο του 2023, η κατάσταση άρχισε να αλλάζει ραγδαία. Η Ματούλα Κατσίκα, υπεύθυνη εξαγωγών και πωλήσεων της ελληνικής εταιρείας A.C. Kissavos, μιλά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγορά.

22-35_pin_71

Πληθαίνουν οι ενδείξεις πως η ανοιξιάτικη καλλιέργεια πατάτας θα πάει καλύτερα από πέρυσι, σύµφωνα µε τα όσα µεταφέρουν στην Agrenda γεωπόνοι από τα παραγωγικά κέντρα της Βοιωτίας και της Πελοποννήσου.

pyrhnokarpa

Την περίοδο αυτή τα δένδρα εξέρχονται από το στάδιο του ληθάργου. Οι επεμβάσεις κατά την περίοδο αυτή έχουν ως στόχο την μείωση των πληθυσμών των εντόμων και των αρχικών μολυσμάτων των μυκητολογικών και βακτηριολογικών ασθενειών. Σχετικό Τεχνικό Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων με χρήσιμες συμβουλές προς τους παραγωγούς εξέδωσε το Περιφερειακό Κέντρο Φυτοπροστασίας Καβάλας για την αντιμετώπιση ποικίλων ασθενειών σε πυρηνόκαρπα και μηλοειδή.

fruit-and-vegetable-exports

Ανοδική τάση σημειώνουν οι ελληνικές εξαγωγές φρούτων και λαχανικών στη Γερμανία τα τελευταία χρόνια. Η αξία των ελληνικών φρούτων και λαχανικών που εξήχθησαν στη γερμανική αγορά το ενδεκάμηνο του 2023 διαμορφώθηκε στα 55,8 εκατομμύρια ευρώ.

aktinidio

Σε μία προσπάθεια να καθοδηγήσει τους φίλους αγρότες ακτινιδιοπαραγωγούς, ο γεωπόνος και υποψήφιος διδάκτορας εδαφολογίας, κ. Βασίλης Έξαρχος, αναδεικνύει τα τρία κρίσιμα κριτήρια για την επιλογή κατάλληλου κτήματος και την επιτυχημένη φύτευση αυτού του απαιτητικού φυτού.

egyptian-pear-exports-scaled

Η εταρεία Fruit World, παγκόσμιος παραγωγός και εξαγωγέας αχλαδιών και μήλων με έδρα την Αργεντινή, ανακοινώνει μια ενθαρρυντική εξέλιξη για τους έλληνες παραγωγούς, προβλέποτας υψηλή ζήτηση για αχλάδια στην Ευρώπη το 2024. Η αυξημένη ζήτηση οφείλεται στη χαμηλή διαθεσιμότητα στις ευρωπαϊκές αγορές, ενθαρρύνοντας τους παραγωγούς να εξετάσουν νέες ποικιλίες και ευκαιρίες στον τομέα.

Prepping-apples-for-cleaning-waxing-and-sorting_

Σοβαρά προβλήματα έχουν προκύψει στις ελληνικές εξαγωγές μήλων λόγω της αναταραχής που έχει προκληθεί στη Μέση Ανατολή αλλά και την μονομερή απαγόρευση της εισαγωγής στην Αίγυπτο λόγω capital controls στην εν λόγω χώρα. Το θέμα θέτει με επιστολή της προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η ΕΘΕΑΣ προτείνοντάς επικαιροποίηση της υφιστάμενης εμπορικής συμφωνίας με την Αίγυπτο αλλά και θέμα αποζημιώσεων όπως έγινε στην αντίστοιχη περίπτωση με τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας για άλλα προϊόντα και δραστηριότητες που επλήγησαν.

kremydi_site

Με τιμή ψυγείου παραγωγού στα 80 λεπτά το κιλό, ξεκινά η περίοδος φύτευσης κόκκινων κρεμμυδιών στα βασικά παραγωγικά κέντρα της Βοιωτίας, σε μια εμπορική συνθήκη έντονης ελλειμματικής προσφοράς και σταθερής ζήτησης, η οποία ωστόσο δεν «έπεισε» τους παραγωγούς για μια στρεμματική αύξηση.

GnF1

Η φετινή σεζόν για τα ελληνικά εσπεριδοειδή φαίνεται να έχει διακυμάνσεις που προκαλούν προσοχή, καθώς οι τιμές των βιομηχανικών πορτοκαλιών διπλασιάστηκαν σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Σε συνέντευξή του, ο Νίκος Ναυπλιώτης, διευθυντής της εξαγωγικής εταιρείας Greek & Fresh, προσφέρει ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις σχετικά με την εξέλιξη της αγοράς.

sakata_fa_2-3-1024x683

Η διεθνής εταιρεία Sakata Seed Corporation παρουσίασε μια εντυπωσιακή προσθήκη στην γκάμα της: τη Μάτγκα, μια νέα ποικιλία κόκκινης πιπεριάς που συνιστάται για μεταφύτευση και καλλιέργεια κατά τις μεσαίες έως όψιμες περιόδους της καλλιέργειας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία