BACK TO
TOP
Fresher

Με οµάδες στο φρέσκο γκότζι µπέρι

Ελληνική ταυτότητα έχει αποκτήσει το γκότζι µπέρι -το επονοµαζόµενο και µούρο της ευτυχίας- και εξάγεται ήδη από την περασµένη χρονιά στο εξωτερικό (Ελβετία, Ολλανδία και Σκανδιναβικές χώρες) ως το µοναδικό νωπό προϊόν µιας και µέχρι πρότινος στην ευρωπαϊκή αγορά υπήρχε µόνο το αποξηραµένο

Με οµάδες στο φρέσκο γκότζι µπέρι

5
1
Το κενό στην ευρωπαϊκή αγορά φρέσκου και ποιοτικού καρπού γκότζι µπέρι αναµένεται να καλύψει την επόµενη διετία η χώρα µας. «Η Ελλάδα έχει µια µοναδική ευκαιρία, να κατακτήσει την ευρωπαϊκή αγορά, καθιστώντας το φρέσκο γκότζι µπέρι έναν καρπό µε ελληνική ταυτότητα, εκµεταλλευόµενη την πρωτιά στο άνοιγµα της εν λόγω αγοράς», τονίζει στο περιοδικό Fresher o φυτωριούχος, καλλιεργητής και µέλος της ερευνητικής οµάδας γκότζι µπέρι, Σωτήρης Κόλλιας από το Βραχάτι Κορινθίας. «Οι Κινέζοι έχουν κατακλύσει την Ευρώπη µε αποξηραµένους καρπούς, συχνά όχι πολύ καλή ποιότητας, όµως φρέσκους καρπούς µόνο χώρες σαν την Ελλάδα µπορούν να διαθέσουν στους Ευρωπαίους καταναλωτές», υπογραµµίζει ο ίδιος

«Η φετινή τιµή παραγωγού υπολογίζεται στα 15 ευρώ το κιλό, αµετάβλητη από την περσινή χρονιά και ο φρέσκος καρπός στη λιανική κυµαίνεται από 40-50 ευρώ το κιλό», σύµφωνα µε τον κ. Κόλλια, ο οποίος προσθέτει ότι αυξάνονται τα στρέµµατα: «Μπήκαν 200 στρέµµατα παραπάνω στη Στερεά και 150-200 στρέµµατα στην Πελοπόννησο»

«Οµάδες Παραγωγών» µε κοινό όραµαΜε την καλλιέργεια να επεκτείνεται από το Βόλο, τη Βοιωτία µέχρι την Αιτολωακαρνανία και ολόκληρη σχεδόν την Πελοπόννησο βρίσκεται στα σκαριά ένα «Καταστατικό Ορθής Καλλιέργειας», στο οποίο θα περιλαµβάνονται όλες οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι παραγωγοί για να εξάγουν από κοινού φρέσκο γκότζι µπέρι στη ∆υτική Ευρώπη. Πρόκειται στην ουσία, σύµφωνα µε τον κ. Κόλλια, για έναν οδικό χάρτη µε χρηστικές οδηγίες προς τους καλλιεργητές που περιλαµβάνει µεταξύ άλλων οδηγίες για φυτοπροστασία, για συσκευασία, συντήρηση και εµπορία του καρπού µε ασφάλεια, καθώς θέλει ταχύτητα στην παράδοση για να διατηρηθούν τα ιδιαίτερα ποιοτικά του χαρακτηριστικά. Αυτό το καταστατικό αναµένεται να υπογράψουν αρχικά 50 παραγωγοί κυρίως από τη Ν. Ελλάδα, δηµιουργώντας έτσι µια άτυπη οµάδα παραγωγών από διαφορετικές περιφέρειες που θα χρησιµοποιούν τα ίδια δεντρίλλια, τις ίδιες καλλιεργητικές πρακτικές και γενικά θα ακολουθούν τους ίδιους εναρµονισµένους κανόνες.

Χρονιές του φρέσκου γκότζι το 2016/17«Η επόµενη διετία (2016-2017) θα είναι οι φυτεύσεις στην κορύφωσή τους και τότε πια οι καλλιέργειες γκότζι µπέρι θα έχουν διπλασιαστεί και µε το να έχουµε πάνω από 2.000 στρέµµατα θα µπορέσουµε να έχουµε µια σηµαντική παρουσία στην Ευρώπη», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κόλλιας. Και καταλήγει ότι «πρέπει να προλάβουµε να ηγηθούµε στην αγορά των µπέρις γιατί σύντοµα θα µας αντιγράψουν οι Ιταλοί και οι Ισπανοί. Επιδιώκουµε να βάλουµε στο χάρτη των µπέρις (φράουλες, µύρτιλα, βατόµουρα, κλπ) και το ελληνικό φρέσκο γκότζι µπέρι».

Ερευνητικό έργο Γ.Π.Α.Η µελέτη γύρω από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του φρέσκου γκότζι µπέρι ξεκίνησε πριν από δύο περίπου χρόνια από την ερευνητική οµάδα της ∆ρ. Ελένης Τσαντίλη. Όπως αναφέρει στο περιοδικό Fresher, η ∆ρ. Τσαντίλη «δώσαµε ιδιαίτερα έµφαση στη συντήρηση των φρέσκων καρπών βιολογικής γεωργίας µε σύγχρονους µετασυλλεκτικούς χειρισµούς. Μελετήθηκαν διάφοροι γονότυποι του φυτού  (Lycium barbarum L.) από καλλιέργειες στην Αρχαία Κόρινθο και αναλύθηκαν, πριν και µετά τη συντήρηση, χαρακτηριστικά διατροφικής αξίας (π.χ. καρωτενοειδή, βιταµίνη C, κλπ) και χαρακτηριστικά που γίνονται αντιληπτά από τον καταναλωτή µε µεθόδους αντικειµενικές, αλλά και οργανοληπτικές δοκιµές» «Το νωπό γκότζι είναι ένα καινοτόµο προϊόν. Ο παραγωγός είχε επιτυχία στις εξαγωγές σε Σκανδιναβικές χώρες µε τη συντήρηση που έγινε στο φρέσκο», τονίζει µεταξύ άλλων η ∆ρ. Τσαντίλη.
Προς αναζήτηση χρηµατοδότηση
Σύµφωνα µε την ∆ρ. Τσαντίλη «η µέχρι τώρα χρηµατοδότηση ξεκίνησε από τον παραγωγό κ. Κόλλια και συνεχίστηκε από το ΓΠΑ. Τώρα, επιζητούµε µια χρηµατοδότηση που θα επέτρεπε να συνεχιστεί και να επεκταθεί η έρευνά µας. Τούτο θα έχει ως αποτέλεσµα, κατ’αρχή,  την πρωτοπορία της χώρας µας στη νέα αυτή καλλιέργεια, και κυρίως στη διακίνηση του νωπού γκότζι, µε απώτερο σκοπό την αύξηση του εισοδήµατος των παραγωγών. Η περαιτέρω µελέτη, ιδιαίτερα στο τοµέα της συντήρησης του νωπού καρπού είναι επιβεβληµένη και επείγουσα, λαµβανοµένου υπόψη ότι σε πολλές χώρες της Ε.Ε.  (Ιταλία, Ισπανία, κλπ) έχει πρόσφατα ξεκινήσει η καλλιέργεια γκότζι.

Αντοχές σε ακραίο κρύο, καύσωνα  και ξηρασία δείχνει το γκότζιΚείμενο της Κοντού Κωνσταντίνας, Παραγωγού Goji Berry & Αρώνιας, Φοιτήτριας Τεχνολόγου Γεωπόνου.Μία από τις νέες και πρωτοποριακές καλλιέργειες που έχουν ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, είναι και η καλλιέργεια του γκότζι µπέρι (Goji Berry). Πρόκειται για µία εντατική, πολυετής καλλιέργεια µε πολύ µεγάλες αντοχές σε ακραίες καιρικές συνθήκες (θερµοκρασίες από -20°C έως +40°C)
Συγκεκριµένα, η παραγωγή του ξεκινάει στα µέσα Ιουλίου και σταµατάει όταν αρχίσουν οι παγωνιές. Είναι µια καλλιέργεια που αντέχει σε µεγάλες περιόδους ξηρασίες. Όµως, έχει ανάγκη από πότισµα έτσι ώστε ο καρπός να είναι πιο ποιοτικός αλλά και η παραγωγή πιο ικανοποιητική.
Το γκότζι προτιµά εδάφη µε ουδέτερο προς αλκαλικό pH (7,5 – 8 pH)και όσο το δυνατόν στραγγιστικά εδάφη. Η καλή αποστράγγιση παίζει σπουδαίο ρόλο καθότι το ριζικό σύστηµα του φυτού είναι αρκετά µεγάλο και κινδυνεύει να χαλάσει, ενώ το πότισµα γίνεται µε σύστηµα στάγδειν άρδευση
Η προτεινόµενη απόσταση φύτευσης είναι 2,00µ µεταξύ των φυτών και 3,0µ µεταξύ των σειρών, ώστε να διευκολύνεται η σωστή ανάπτυξη του φυτού και η συγκοµιδή του καρπού καθώς και οι εργασίες (σκάλισµα, φρεζάρισµα κλπ)
Η φύτευση γίνεται είτε Φεβρουάριο – Μάρτιο είτε τον Νοέµβριο, ενώ η παραγωγή ξεκινάει από τον πρώτο χρόνιο και σε πλήρη παραγωγή φτάνει τον 3ο µε 4ο χρόνο. Το κλάδεµα των φυτών τα τρία πρώτα χρόνια γίνεται ως εξής

1ο έτος: Κατά το πρώτο έτος είναι καλύτερα να µην κλαδευτεί για να µπορέσετε αργότερα να δώσετε πιο εύκολα το σχήµα που θέλετε. Τα φυτά είναι αρκετά µικρά και δίνουν µια µικρή δειγµατική παραγωγή. Οι καρποί ωστόσο δεν είναι καλής ποιότητας

2ο έτος: Στο κλάδεµα που πραγµατοποιείται το 2ο έτος σκοπός είναι ο σωστός σχηµατισµός του φυτού. Το «µειονέκτηµα» της καλλιέργειας Goji Berry είναι τα πολλά παρακλάδια που πνίγουν το φυτό και µειώνουν την παραγωγή. Σε αυτό θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή από τον παραγωγό και να µειωθούν κυρίως στο κλάδεµα που πραγµατοποιείται κατά την βλαστική περίοδο, ενώ το πρώτο κλάδεµα γίνεται τον χειµώνα

3ο έτος: Κυρίως επιδιώκεται να καθαριστεί ο βασικός κορµός του φυτού από τα παρακλάδια (λαίµαργα) και να διατηρηθεί ο σχηµατισµός του φυτού και αυτό συνεχίζεται και τα επόµενα χρόνια
Η συγκοµιδή γίνεται αποκλειστικά µε το χέρι, γεγονός που την καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη και χρονοβόρα
Να σηµειωθεί ότι τα παρακλάδια που βγάζουν τα φυτά είναι εντελώς ακατάλληλα για µεταφύτευση και η παραγωγή µπορεί να φτάσει τα 600kg µέχρι 1.000kg στην τρίτη χρονιά αναλόγως το έδαφος και τις κλιµατικές συνθήκες
Ως παραγωγός, αυτό που µε δυσκόλεψε ιδιαίτερα στην αρχή, ήταν η έλλειψη γνώσης τόσο από γεωπόνους όσο και από αρµόδιες αρχές, µε συνέπεια να αντιµετωπίσουµε πολλά προβλήµατα τα δύο πρώτα χρόνια. Ο σηµαντικότερος εχθρός της καλλιέργειας είναι το ωίδιο το οποίο αντιµετωπίζεται µε βιολογικό τρόπο αλλά αρκετά δύσκολα

Από το περιοδικό Fresher μηνός Μαρτίου 2015
Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

13-11-2016 17:14Σταματακης Μιχαλης

Eνδιαφερωμαι για την καλλιεργεια .Θα ηθελα περισσοτερες και πιο αναλυτικεςοδηγιες.Ειμαι απο την Ιεραπετρα και ασχολουμαι με καλλιεργεια κηπευτικων.Θα ηθελα να ρωτησω εαν μπορει να καλλιεργειθη σε θερμοκηπιο.Ευχαριστω για την επικοινωνια.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία