BACK TO
TOP
Fresher

Ρίζωσε στον κάμπο το βιομηχανικό σπανάκι

Τη δική του θέση στο καλλιεργητικό χάρτη του θεσσαλικού κάµπου εδραιώνει σταδιακά το βιοµηχανικό σπανάκι «απειλώντας» µάλιστα να κερδίσει στο άµεσο µέλλον ακόµα περισσότερα στρέµµατα από παραδοσιακές αροτραίες καλλιέργειες της περιοχής.

Ρίζωσε στον κάμπο το βιομηχανικό σπανάκι

1
0
Μέχρι πρόσφατα το συγκεκριµένο προϊόν ήταν σχεδόν αποκλειστικό «προνόµιο» της Βόρειας Ελλάδας και, πιο συγκεκριµένα, του νοµού Πέλλας στην οποία πραγµατοποίησε άλλωστε πριν κάποια χρόνια και τα πρώτα του βήµατα επί ελληνικού εδάφους. Εδώ και µερικούς µήνες, ωστόσο, το βιοµηχανικό σπανάκι κάνει αισθητή την παρουσία του νοτιότερα και υπεύθυνες γι’ αυτό είναι οι δυο ανήσυχες παρέες παραγωγών από τη Θεσσαλία  οι οποίες, µε διαφορά λίγων µηνών, αποφάσισαν να καλλιεργήσουν το προϊόν και, µάλιστα, σε συµβολαιακή βάση σε συνεργασία µε δύο γνωστές βιοµηχανίες κατεψυγµένων λαχανικών

Πίσω από την πρώτη χρονικά προσπάθεια βρίσκεται ο συνεταιρισµός ΘΕΣΓΗ ο οποίος συµφώνησε µε την Μπάρµπα Στάθης για την καλλιέργεια σε πρώτη φάση 500 στρεµµάτων βιοµηχανικού σπανακιού µε τις πρώτες σπορές να πραγµατοποιούνται το φθινόπωρο του 2014 και την τιµή να κινείται, σύµφωνα µε πληροφορίες, µεσοσταθµικά στα 17 λεπτά το κιλό. Μαζί µε τον αρακά - ο οποίος καλλιεργήθηκε σε ισάριθµα στρέµµατα- αυτά ήταν και τα πρώτα λαχανικά που πρόσθεσε στο «ρεπερτόριό» του ο δραστήριος συνεταιρισµός και η συνέχεια, όπως πληροφορείται το Fresher, θα δοθεί σύντοµα µε το µπρόκολο



Αν στην πρώτη περίπτωση, η συµφωνία συνοδεύτηκε από επίσηµες ανακοινώσεις, το δεύτερο εγχείρηµα υλοποιήθηκε µάλλον αθόρυβα αλλά εξίσου αποτελεσµατικά και εµπλέκει τέσσερις µεγαλοπαραγωγούς από την περιοχή της Χάλκης οι οποίοι, σε συνεννόηση µε την εταιρεία Αλτέρα, προχώρησαν την άνοιξη στην καλλιέργεια 250 στρεµµάτων µε βιοµηχανικό σπανάκι για τη φετινή πρώτη «πιλοτική» σεζόν µε προοπτική οι εκτάσεις να πολλαπλασιαστούν από του χρόνου. Η συµφωνία προέβλεπε τιµή 20 λεπτών/κιλό για την πρώτη συγκοµιδή και 18 λεπτών/κιλό για το δεύτερο «µαχαίρι» που συγκοµίστηκε λίγο µετά το Πάσχα

Οι ισχυρές βροχοπτώσεις που «έπνιξαν» φέτος αρκετά χωράφια της Πέλλας ήταν ο ένας, συγκυριακός λόγος, που ώθησε τις επιχειρήσεις να «κατέβουν» φέτος νοτιότερα και να αναζητήσουν πρώτη ύλη και παραγωγούς για συνεργασία. Ο δεύτερος, όµως, και πιο διαχρονικός έχει να κάνει µε την υψηλή ζήτηση που καταγράφεται  στην αγορά για το βιοµηχανικό  σπανάκι όπως και για µια σειρά άλλων κηπευτικών (µπρόκολο, αρακάς, κουνουπίδι, λάχανο κ.α.)

Το αξιοσηµείωτο, δε, είναι ότι το εν λόγω προϊόν δείχνει να «ταιριάζει» στο θεσσαλικό κάµπο. Όπως λέει στο Fresher ο ένας εκ των τεσσάρων παραγωγών της παρέας της Χάλκης, αν και τυπικά οι αποδόσεις για το βιοµηχανικό σπανάκι κυµαίνονται γύρω στους 2 τόνους το στρέµµα το κλίµα και το έδαφος της περιοχής -σε συνδυασµό φυσικά µε το υψηλό επίπεδο οργάνωσης και εξοπλισµού των παραγωγών- αφήνουν. υποσχέσεις για υψηλότερες αποδόσεις της τάξης των 2,5-3 τόνων/στρέµµα

Σύµφωνα µε τον ίδιο, ένα ακόµα στοιχείο που έπαιξε ρόλο ήταν η τοποθεσία των χωραφιών, πολύ κοντά στην Εθνική Οδό και δίπλα στον κόµβο του Συκουρίου- στοιχεία που διευκολύνουν τη µεταφορά στο εργοστάσιο της εταιρείας στα Γιαννιτσά

Όσον αφορά στο κόστος παραγωγής, σύµφωνα µε το συνοµιλητή µας, διαµορφώνεται στα 150 ευρώ ανά στρέµµα (δίχως να περιλαµβάνεται νερό ή πετρέλαιο)- 70 ευρώ για το σπόρο (παρέχεται από την εταιρεία) και 80 ευρώ για τα λιπάσµατα και τα φυτοφάρµακα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΕπιλέξατε την επιστροφή στην καλλιέργεια της γης. Τι σας έσπρωξε σε αυτή σας την επιλογή;Σίγουρα όχι η έλλειψη εργασίας, γιατί και εργασία ικανοποιητική είχα και σε µεγαλούπολη ζούσα… Το θεώρησα φυσική εξέλιξη να επιστρέψω και οι λόγοι ήταν πολλοί. Πρώτον λόγω καταγωγής, αφού κατάγοµαι πάππου προς πάππου από αγροτική οικογένεια.
Οι εικόνες, από τότε που θυµάµαι τον εαυτό µου, είναι πάντα στα χωράφια, να προσπαθώ να προλάβω τον πατέρα µου βαδίζοντας πάνω στα χνάρια του
Ο πατέρας µου, εύθυµος και αισιόδοξος άνθρωπος, από νωρίς συνειδητά µε έβαλε σε µία διαδικασία, που είχε ως στόχο να αγαπήσω το συγκεκριµένο επάγγελµα. Να αγαπάς τη Γη, να την σέβεσαι και να είσαι παραγωγικός , µε συµβούλευε και µε συµβουλεύει ακόµα και σήµερα…Είναι ευγνώµων, που παρά την σκληρή δουλειά του γεωργού την οποία έκανε, µπόρεσε, όπως λέει να στήσει ένα καλό νοικοκυριό και να σπουδάσει δύο παιδιά,- η αδερφή µου είναι παιδίατρος στην Αθήνα
Επιπλέον στα γυµνασιακά µου χρόνια είχα την τύχη να διδάσκοµαι και εγώ και οι συνοµήλικοι της περιοχής µου, από αξιόλογους καθηγητές οι οποίοι µας ενηµέρωναν για την φύση του επαγγέλµατος και µας παρότρυναν να το ακολουθήσουµε
Πιστεύω στην τελική ότι η αγάπη µου για το χωριό µου και την τοπική κοινωνία του, η οποία στις πρόσφατες εκλογές µε τίµησε ως δηµοτικό σύµβουλο, έπαιξε και αυτή τον δικό της ρόλο.

Σας βρίσκουµε στο χωράφι, πάνω στην δεύτερη κοπή του σπανακιού, το οποίο καλλιεργείτε για πρώτη φορά. Γιατί επιλέξετε την συγκεκριµένη καλλιέργεια;  Την περίοδο που ουσιαστικά γίνεται η έρευνα για το τι θα καλλιεργήσεις, έµαθα ότι υπήρχε πληθώρα βιοµηχανικής τοµάτας και θεώρησα ότι θα ήταν δύσκολο να απορροφηθεί από τα λιγοστά εργοστάσια. Έτσι αναγκάστηκα, κάνοντας έρευνα αγοράς, να ψάξω να βρω άλλη καλλιέργεια να αντικαταστήσει µέρος της προσόδου
Επιπλέον ήθελα να δοκιµάσω διπλή καλλιέργεια στο ίδιο χωράφι.
Τότε πληροφορήθηκα πως προέκυψε συνεργασία του Συνεταιρισµού «ΘΕΣΓΗ» µε την εταιρεία «Μπάρµπα Στάθης». Προσέγγισα λοιπόν τον Συνεταιρισµό και µετά από ενδελεχή συζήτηση αποφάσισα να προχωρήσω σε συµβολαιακή καλλιέργεια του Σπανακιού

Ποιά υπήρξε η διαδικασία υλοποίησης αυτής σας της απόφασης;Αµέσως αγόρασα από την παραπάνω εταιρεία, µέσω του Συνεταιρισµού, σπόρους ποικιλίας την οποία επιθυµούσαν. Άρχισα στις 14 Γενάρη µε βασική λίπανση του χωραφιού, στις 16 σπορά, την ίδια µέρα πραγµατοποίησα προφυτρωτική ζιζανιοκτονία και στην συνέχεια πότισµα για φύτρωµα.

Βρήκατε δυσκολίες στην καλλιέργεια σπανακιού;Όχι, απλά ήταν πρωτόγνωρο για µένα να µπαίνω σε διαδικασία καλλιέργειας από τον Γενάρη και να ποτίζω χειµωνιάτικα µε παγωνιά
Να φανταστείτε ότι από την ράµπα ποτίσµατος κρέµονταν οι κρύσταλλοι και όλος ο εξοπλισµός έµοιαζε µε γλυπτό πάγου απαράµιλλης τέχνης



Υπήρξε κάτι που να σας «έλυσε» τα χέρια;Η πυκνή συνεργασία που είχα, κατά την διάρκεια της καλλιέργειας, µε τους γεωπόνους του ΘΕΣΓΗ και της εταιρείας «Μπάρµπα Στάθης».
Με συχνή παρουσία τους στα χωράφια, µου παρείχαν συµβουλευτικές και τεχνικές υπηρεσίες σε θέµατα που αφορούσαν τις λιπάνσεις, το πότισµα και την µη χηµική καταπολέµηση των ζιζανίων.
Έγιναν άλλες δύο εφαρµογές σε λίπανση και δύο σε νερό, ελέω του φετινού βροχερού χειµώνα. Και φτάνουµε την ηµέρα της συγκοµιδής, 21 Απριλίου, όπου η συλλεκτική µηχανή µπήκε στο χωράφι για την πρώτη κοπή.
Η συγκοµιδή έγινε όλη την νύχτα µέχρι το ξηµέρωµα για να είναι άµεσος ο χρόνος έως την κατάψυξη, λόγω της ευαισθησίας του σπανακιού, αλλά και της µεγαλύτερης διαδροµής από το κλείσιµο των Τεµπών εκείνων των ηµερών. ∆ύο βδοµάδες µετά, µας βρίσκετε εδώ για την δεύτερη κοπή. Υπήρξε δηλαδή, αυτό που έχει ανάγκη ο παραγωγός και αποτελεί και ιδιαιτερότητα της συγκεκριµένης καλλιέργειας, παροχή τεχνογνωσίας και άριστη συνεργασία όλων των εµπλεκοµένων, ώστε το τελικό προϊόν να είναι αυτό που επιθυµεί η εταιρεία και σε συνέχεια ο τελικός αποδέκτης, ο καταναλωτής.

Σκέφτεστε δηλαδή να επαναλάβετε το παραπάνω εγχείρηµά σας, να καλλιεργήσετε ξανά σπανάκι;Ασφαλώς! Ο φετινός χειµώνας, που σε άλλες καλλιέργειες ήταν ζηµιογόνος, στο σπανάκι, όπως και στα σιτηρά έκανε καλό.  Ήταν µία ικανοποιητική από θέµα απόδοσης καλλιέργεια, αφού µου έδωσε 2,5 τόνους ανά στρέµµα και την δυνατότητα µίας ακόµη καλλιέργειας στο ίδιο χωράφι. Αποτελεί µοναδική διέξοδο για µας τους αγρότες, να µπορούµε να καλλιεργούµε και να κερδίζουµε διπλά!

Σας βρίσκει το ίδιο αισιόδοξο και το µέλλον γενικά του επαγγέλµατός σας; Ναι, υπό προϋποθέσεις…
∆ιαφαίνεται καλό µόνο όταν υπάρχει άριστη συνεργασία και αρµονία οµάδων παραγωγών και µεταποιητικών µονάδων.

Κωνσταντίνος Χατζηκωνσταντίνου Ο Κωνσταντίνος Χατζηκωνσταντίνου του Νικολάου γεννήθηκε το 1981 στην Χάλκη του δήµου Κιλελέρ ν. Λάρισας. Η γενιά του υπήρξε, στα βάθη των χρόνων, αγροτική µε πατέρα που καλλιεργούσε βαµβάκι, σιτάρι, καλαµπόκι και τεύτλα.
Σπούδασε Τεχνολόγος Γεωπόνος στο ΤΕΙ Λάρισας και για τέσσερα χρόνια εργάστηκε ως Γεωπόνος-Πωλητής Κεντρικής και Νότιας Ελλάδας σε εταιρεία Σποροπαραγωγής στα Σέρβια Κοζάνης. Ύστερα από σηµαντικές συνεργασίες που αποτέλεσαν µοναδικές εµπειρίες στο αντικείµενο που σπούδασε, επέστρεψε οριστικά πέρσι και ασχολείται αποκλειστικά µε τα χωράφια
Καλλιεργεί στα 210 δικά του στερέµατα και 204 ενοικιαστά, σπανάκι-βαµβάκι (43 στρεµ.), σιτάρι σκληρό (241 στρεµ.), ζέα (90 στρεµ.) και βιοµηχανική τοµάτα (40 στρεµ.).
Συνέντευξη-Φωτογραφίες: Βασιλική Πασχάλη-Τσαντοπούλο
Κείμενο Γιάννης Τσατσάκης, από το περιοδικό Fresher μηνός Μαΐου 2015

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία