BACK TO
TOP
Fresher

Πλάνο για να καλλιεργείς μόνο όταν σε συμφέρει

Ένα πρότυπο καλλιεργητικό πλάνο που έχει σκοπό να βοηθήσει τους παραγωγούς να µεγιστοποιήσουν την κερδοφορία της παραγωγής τους, µε βάση διάφορους παράγοντες όπως η περιοδικότητα των τιµών και οι κλιµατικές συνθήκες, κατάφεραν να δηµιουργήσουν τρεις νέοι Έλληνες επιστήµονες.

Πλάνο για να καλλιεργείς μόνο όταν σε συμφέρει

3
0
Όπως αναφέρουν στο Fresher, οι Παρθένα Νικολαΐδου, Γεώργιος ∆ηµόκας και Βαγγέλης Παππάς, εµπνευστές αυτής της προσπάθειας, αναλύθηκαν 20 καλλιέργειες κηπευτικών και οι επιδόσεις τους στις Λαχαναγορές Θεσσαλονίκης και Βόλου, τις χρονιές 2013 και 2014, ενώ παράλληλα ερευνήθηκαν τα κλιµατικά δεδοµένα των περιοχών µε τις περισσότερες εκτάσεις κηπευτικών υπό κάλυψη καλλιεργειών.



Dr. Γεώργιος Χρ. Δημόκας-Καθηγητής Εφαρμογών ΤΕΙ Πελοποννήσου
Έτσι κατάφεραν να φτιάξουν ένα πλάνο που επιτρέπει στον παραγωγό να προγραµµατίσει την παραγωγή του, τη χρονική περίοδο που θα ρίξει στην αγορά το προϊόν του, και σε συνδυασµό µε τις γεωπονικές συµβουλές, θα καταφέρει να αποκτήσει βιωσιµότητα για την επιχείρησή του




MSc. MSc. Παρθένα Ι. Νικολαΐδου - Γεωπόνος Ελεύθερος Επαγγελματίας
Αυτοψία στις λαχαναγορέςΤα αποτελέσµατα της επεξεργασίας των δεδοµένων των λαχαναγορών έδειξαν την περιοδικότητα που εµφανίζουν οι βέλτιστες τιµές και οι αντίστοιχες ποσότητες πώλησης, για τα κηπευτικά προϊόντα. Πιο συγκεκριµένα παρακάτω γίνεται η παρουσίαση τεσσάρων καλλιεργειών από τις είκοσι που αναλύθηκαν και παρατηρείται ότι: i). το αγγουράκι έχει τις υψηλότερες τιµές τους µήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο, ii). η ντοµάτα τους µήνες Ιανουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο, iii). το µαρούλι τους µήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο καθώς και Σεπτέµβριο µε Οκτώβριο, iv). ενώ τέλος η πιπεριά από τον Ιανουάριο έως και τον Απρίλιο.


Ευάγγελος Παππάς - Ζώης - Γεωπόνος Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Αναντιστοιχία µε την τιµή πώλησης παρατηρήθηκε στα αποτελέσµατα µε τη διακύµανση των ποσοτήτων πώλησης της Λαχαναγοράς του Βόλου, όπου οι περισσότερες ποσότητες για τα παραπάνω προϊόντα απορροφήθηκαν από την αγορά: i) για το αγγουράκι τους µήνες Ιούλιο έως Σεπτέµβριο ii) για την ντοµάτα τους µήνες Ιούνιο έως Οκτώβριο, ii) για το µαρούλι τους µήνες Ιανουάριο, καθώς και Μάιο και Ιούνιο, iv) ενώ τέλος για την πιπεριά από τον Μάιο έως και τον Αύγουστο. Συνέπεια των παραπάνω, όπως αναλύθηκε ήταν η πτώση των τιµών για τους µήνες µε τη µεγάλη παραγωγή σε τιµές κάτω του κόστους, µε µη συµφέρουσες ουσιαστικά τιµές παραγωγής για τους καλλιεργητές.

Η σημασία της θερμοκρασίας της νύχταςΣτη µελέτη των επιστηµόνων, παρουσιάζεται ένα συνδυαστικό παράδειγµα, για τις καλλιέργειες της ντοµάτας και του αγγουριού που αποδίδει το χρόνο µεταφύτευσης σύµφωνα µε τις κλιµατικές συνθήκες των προαναφερθέντων περιοχών, την έναρξη της περιόδου συγκοµιδής σε σχέση µε τις βέλτιστες τιµές των προϊόντων στην αγορά. Στα σχήµατα µπορεί να παρατηρηθεί ο χρόνος µεταφύτευσης, η έναρξη στη περίοδο συγκοµιδής καθώς και το τέλος αυτής.  
Αναλύοντας το κλιµογράφηµα της περιοχής του Βόλου παρατηρείται ότι από τις αρχές Οκτωβρίου µέχρι και το τέλος Απριλίου η θερµοκρασία νύχτας (oC) είναι χαµηλότερη από τους 15 oC, θερµοκρασία που θεωρείται ως η ελάχιστη βέλτιστη για αρκετές από τις θερινές κηπευτικές καλλιέργειες.
Αντίστοιχα αποτελέσµατα παρατηρούνται και για την περιοχή της Θεσσαλονίκης µε τη θερµοκρασία και για το µήνα Μάιο. Αντίθετα για την περιοχή της Ιεράπετρας η µέση θερµοκρασία της νύχτας δεν κατέρχεται σε τόσο χαµηλά επίπεδα ενώ το χρονικό διάστηµα που η θερµοκρασία είναι κάτω των 15 oC, είναι από τα τέλη ∆εκεµβρίου έως τα µέσα Μαρτίου.  Η ανάλυση των παραπάνω εξηγεί το συγκριτικό πλεονέκτηµα της περιοχής της Κρήτης έναντι αυτών της ηπειρωτικής Ελλάδας στην κατανάλωση ενέργειας, καθώς η απαίτηση για θέρµανση κατά τους χειµερινούς µήνες στις καλλιέργειες υπό κάλυψη είναι για µικρότερο χρονικό διάστηµα και ταυτόχρονα για µικρότερο θερµοκρασιακό εύρος

Από το περιοδικό Fresher, μηνός Νοεμβρίου 2015
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία