BACK TO
TOP
Fresher

Κάθε χρόνο 3.000 τόνοι κηπευτικών με ολοκληρωμένη διαχείριση

Στην Κουντούρα του νοµού Χανίων Κρήτης, όπου οι θερµοκηπιακές καλλιέργειες από τη δεκαετία του 1970 αποτελούν µια βασική πηγή εσόδων για την ευρύτερη περιοχή του δήµου Καντάνου Σελίνου, ιδρύθηκε πριν από περίπου 16 χρόνια ο Αγροτικός Συνεταιρισµός Κουντούρας.

Κάθε χρόνο 3.000 τόνοι κηπευτικών με ολοκληρωμένη διαχείριση

1
0
Πρόκειται για µια αναγνωρισµένη Οργάνωση Παραγωγών στα Λαχανικά σύµφωνα µε τον Καν.(ΕΕ)1308/13 και Καν.(ΕΕ)543/11, που λειτουργεί µε βασικό στόχο την παραγωγή κηπευτικών τα οποία πληρούν τις προδιαγραφές των προτύπων ποιότητας Agro 2.1 & 2.2 και GLOBALG.A.P. Μάλιστα, σαν συνεταιρισµός ήταν ο πρώτος που εφάρµοσε την Ολοκληρωµένη ∆ιαχείριση για την παραγωγή κηπευτικών, σύµφωνα µε τον πρόεδρό του Γιώργο Χαλκιά.

To 2000 ο συνεταιρισµός ξεκίνησε ως δηµοπρατήριο-συσκευαστήριο, όπου ένα µέρος των κηπευτικών του πήγαινε σε δηµοπρασία και ένα άλλο συσκευαζόταν. Το 2004-2005 το ∆.Σ. κατόπιν Γενικής Συνελεύσεως αποφάσισε να αναλάβει εξ ολοκληρου τη συσκευασία των προϊόντων του έπειτα από συµµετοχή σε διάφορες διεθνείς εκθέσεις.

Η Οργάνωση Παραγωγών του Α.Σ. Παραγωγών Κηπευτικών Κουντούρας έχει ιδιόκτητο συσκευαστήριο 1.000 τ.µ. το οποίο είναι πιστοποιηµένο µε ISO 22000:2005. «Η απόφαση για οργάνωση ήταν αποτέλεσµα της ανάγκης µας για καλύτερες απολαβές και µείωση του κόστους παραγωγής», σηµειώνει στο Fresher ο κ. Χαλκιάς και προσθέτει «µε τα προϊόντα µας προµηθεύουµε τις µεγάλες αλυσίδες σούπερ µάρκετ, τις κεντρικές λαχαναγορές της Ελλάδας και επιλεγµένους πελάτες σε Γερµανία, Τσεχία, Βουλγαρία, Ρουµανία και Κύπρο». «Οι εξαγωγές µας µέχρι αυτή τη στιγµή καλύπτουν το 30% επί του συνόλου παραγωγής», τονίζει ο ίδιος

Με 220-240 στρέμματαΟ συνεταιρισµός παράγει ετησίως περίπου 3.000 τόνους κηπευτικών σε περίπου 220-240 στρέµµατα. Αντιστοιχούν κατά µέσο όρο 7 στρέµµατα σε κάθε παραγωγό. Στα συνολικά στρέµµατα του Α.Σ., η παραγωγή ντοµάτας αντιστοιχεί στο 80%, οι µελιτζάνες στο 8%, οι πιπεριές στο 8% και το αγγούρι στο 3%. «Προηγουµένως η παραγωγή µας έφτανε τους 7.000-9.000 τόνους ετησίως. Ωστόσο, δεν έχουµε στήριξη από το κράτος και το κόστος των µηχανηµάτων και τα έξοδά µας είναι αρκετά µεγάλο. Στην Κρήτη είναι πάνω κάτω 14 οµάδες παραγωγών, όµως δεν είµαστε όλοι στο ίδιο επίπεδο για να συντονιστούµε για µαζικές εξαγωγές τόσο όσον αφορά την παραγωγικότητα όσο και τις πιστοποιήσεις. Επιπλέον, δεν έχουµε στήριξη από το κράτος στο θέµα των εξαγωγών» σηµειώνει.

Με τη στήριξη της SyngentaΣτην εξέλιξη του συνεταιρισµού βοηθά και η συνεργασία που έχουν µε την εταιρεία Syngenta, όπως τονίζει στο Fresher ο πρόεδρος του Α.Σ. Κουντούρας. «Είναι µια πολύ µεγάλη εταιρεία µε πολύ καλά στελέχη, µε τα οποία έχουµε συνεχή επικοινωνία, µας πάνε ένα βήµα παρακάτω. Μας ενηµερώνουν για όλες τις διεθνείς τάσεις, µας προτείνουν οικονοµικές και συνδυαστικές λύσεις, νέες ποικιλίες. Με άλλα λόγια, µας έχουν σε διαρκή εγρήγορση», αναφέρει ο κ. Χαλκιάς.  Όσον αφορά τα υβρίδια της Syngenta που χρησιµοποιούν αυτά είναι τα εξής

Αγγούρι Proteas (µήκος καρπού 32-34 εκατοστά): Καρπός ριγωτός, σκούρος πράσινος και γυαλιστερός φλοιός µε µέτριου µήκους λαιµό. Υψηλή παραγωγή στο στέλεχος και στους πλευρικούς βλαστούς.
Ντοµάτα Vitellio: Εξαιρετική γεύση και αντοχή στο κρύο. Υβρίδιο µεγαλόκαρπης ντοµάτας (beef type). ∆υνατό, εύρωστο και υγιές φυτό. Μεγάλο δυναµικό παραγωγής. Πιο παλιά χρησιµοποιούσαν την ποικιλία Torry στην ντοµάτα, η οποία προσφέρει πολύ καλή καρπόδεση, συνεκτικότητα και διατηρησιµότητα καρπών πάνω στο φυτό και στο ράφι. 
Πιπεριές Drago: Υβρίδιο πιπεριάς φλάσκας τύπου Lamuyo. Εύρωστο φυτό µε καλή προσαρµοστικότητα στο κρύο. Υψηλή παραγωγή µε µεγάλη διάρκεια



Επόμενα βήματα«Κάνουµε σταθερά βήµατα µε σκοπό την αύξηση της παραγωγής και των στρεµµάτων. Επίσης, γίνεται µια προσπάθεια από κοινού µε άλλες οµάδες παραγωγών για περισσότερη εξωστρέφεια των κηπευτικών που παράγουµε. Θέλουµε να απεγκλωβιστούν κάποιες ποσότητες κηπευτικών από την εγχώρια αγορά και να πάνε σε νέες αγορές στο εξωτερικό», αναφέρει ο κ. Χαλκιάς.

Ξανά σε δράση προώθησης Μάλιστα, ο πρόεδρος του συνεταιρισµού αναφέρει και τη συµµετοχή τους στο ευρωπαϊκό πρόγραµµα Vegiterraneo - Mediterranean Values, που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2012 και ολοκληρώθηκε επιτυχώς το 2015 και περιελάµβανε ενέργειες ενηµέρωσης και προώθησης κηπευτικών (τοµάτας, αγγουριού και πιπεριάς) στην εσωτερική αγορά της Ε.Ε. (Ελλάδα, Βουλγαρία & Πολωνία). Τον ρόλο του Εκτελεστικού Οργανισµού του Προγράµµατος είχε αναλάβει η Novacert. Μέσα από αυτό το Πρόγραµµα, ο Α.Σ. Κουντούρας είχε τη δυνατότητα να συναντήσει εισαγωγείς και διανοµείς σε αυτές τις χώρες και να τους φιλοξενήσει στις εγκαταστάσεις του αλλά και να συµµετάσχει σε διάφορες εµπορικές εκθέσεις, όπου δειγµάτισε τα προϊόντα του.
Μάλιστα, όπως αναφέρει ο κ. Χαλκιάς, η µεγάλη επιτυχία του Προγράµµατος και οι δυνατότητες που έδωσε στο συνεταιρισµό οδήγησε το ∆ιοικητικό Συµβούλιο στην απόφαση να συµµετέχει ξανά στην κατάθεση νέου προγράµµατος για την Προώθηση των κηπευτικών σε υπάρχουσες και νέες αγορές

Κείμενο από το περιοδικό Fresher, μηνός Απριλίου 2016
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία