BACK TO
TOP
Fresher

Φύτευση Μάρτη και Σεπτέµβρη για να σηκώσει ο κάµπος τα µαρούλια

Πλώρη για νέες και πιο απαιτητικές καλλιέργειες όπως το µαρούλι Κως ή Romaine, Lollo Rosso, Lollo Bionda, τύπου Iceberg και ραντίτσιο έβαλε τα τελευταία χρόνια ο Δηµήτρης Σούκιας, ένας νέος αγρότης που ανήκει στη «µαγιά» και ακολουθεί τη φιλοσοφία του Συνεταιρισµού Αγροτών Θεσσαλίας «ΘΕΣγη».

Φύτευση Μάρτη και Σεπτέµβρη για να σηκώσει ο κάµπος τα µαρούλια

1
0
 Όπως ο ίδιος τονίζει, οι παραδοσιακές καλλιέργειες δεν αφήνουν πια ικανοποιητικά ποσοστά κέρδους. «Πέρσι έβαλα δοκιµαστικά 20 στρµ., για να γνωρίσω κυρίως τις απαιτήσεις και ιδιοτροπίες του φυτού. Έτσι ανακάλυψα πως οι θερµοκρασίες της Λάρισας αντενδείκνυνται για καλοκαιρινές φυτεύσεις της συγκεκριµένης καλλιέργειας. Φέτος χρησιµοποίησα πρώτα σαµαρωτή, µετά έκανα φύτευση µε φυτευτική µηχανή αρχές Μαρτίου έως τώρα και θα συνεχίσω αρχές Σεπτέµβρη έως αρχές Οκτώβρη» λέει ο ίδιος και συµπληρώνει: «Σπέρνω το στρέµµα 7.000 - 8.000 φυτά ανά 35 πόντους φυτό µε φυτό και 30 πόντους σειρά µε σειρά. Το κόστος ανά στρέµµα είναι 800 - 900 ευρώ µε φυτοπροστασία ελεγχόµενη, αφού στόχος των περισσότερων µελών του ΘΕΣγη είναι να στραφούµε στο µέλλον σε οργανικές και βιολογικές καλλιέργειες. Το µαρούλι αποτελεί νέο είδος για µένα µε ιδιαίτερα απαιτητική αγορά και θέλει πολλές χειρωνακτικές εργασίες, άρα και εργατικά. Τα έξοδα είναι µεγάλα, µεγάλο όµως είναι και το περιθώριο κέρδους µε την ιδιαιτερότητα του σύντοµου κύκλου ζωής να γέρνει στα θετικά του. Ανάλογα µε τον τύπο µαρουλιού και την ποικιλία σε 60 µε 80 µέρες από την σπορά αποκτά εµπορεύσιµο µέγεθος και συγκοµίζω. Πάντα σε συνάρτηση µε την εποχή καλλιέργειας, τις καιρικές συνθήκες και την καλλιεργητική τεχνική, δηλαδή αν είναι θερµοκηπιακή ή υπαίθρια καλλιέργεια» τονίζει ο κ. Σούκιας


Διαβάστε περισσότερα στο Fresher που κυκλοφορεί στα περίπτερα όλης της χώρας.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία