BACK TO
TOP
Green reports

Στα 35 με 37 λεπτά τα συμβόλαια στον ηλίανθο

Νέα δεδοµένα δηµιουργεί στην εγχώρια αγορά του ηλίανθου η θέσπιση ανώτατης επιτρεπόµενης στρεµµατικής απόδοσης ανά Περιφέρεια, όπως καθορίζεται από την Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Οικονοµικών, Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στα 35 με 37 λεπτά τα συμβόλαια στον ηλίανθο

4
0
Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Agrenda, η απόφαση αυτή αναβαθµίζει την αξία της εγχώριας παραγωγής της πρώτης ύλης του ηλίανθου, αφού πλέον δυσκολεύουν οι παράτυπες εισαγωγές προϊόντος από Τρίτες χώρες, όπως η Βουλγαρία και η πώληση τους ως ελληνικό προϊόν

Ωστόσο, την ίδια στιγµή οι παραγωγοί αναρωτιούνται τι θα κάνουν σε περίπτωση που οι αποδόσεις τους ξεπεράσουν το όριο που ορίζει η απόφαση. «Το πλαφόν στις αποδόσεις προβληµατίζει τους παραγωγούς για τα στρέµµατα που θα σπείρουν µε ηλίανθο εν όψει της εαρινής σποράς», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Οµάδας Παραγωγών Ηλίανθου ∆ράµας Χρήστος Γκόντιας.

Από την πλευρά τους, όµως, οι βιοµηχανίες βιοντίζελ αναφέρουν πως θα είναι ελαστικές και δεν θα αφήσουν έτσι τους καλούς πελάτες τους, πληρώνοντας είτε µε την ίδια τιµή των συµβολαίων, είτε µε την εκάστοτε εµπορική τιµή για την πλεονάζουσα παραγωγή.

Αυτές τις µέρες κλείνονται τα συµβόλαια µεταξύ των παραγωγών και των βιοµηχανιών στα επίπεδα των 35-37 λεπτών το κιλό, τιµή που µπορεί να διαφέρει ανάλογα µε την περιοχή και τον τρόπο παράδοσης. Τα συµβόλαια πλέον αναφέρουν εκτός από την τιµή ανά κιλό και την καλλιεργούµενη έκταση και τη µέγιστη επιτρεπόµενη απόδοση. Σύµφωνα µε την ΚΥΑ, η στρεµµατική απόδοση του ηλίανθου ανά Περιφέρεια δεν πρέπει να υπερβαίνει τις προκαθορισµένες τιµές.

Έτσι, για τη Θεσσαλία η ανώτερη απόδοση διαµορφώνεται στα 360 κιλά το στρέµµα, για την Ήπειρο τα 290 κιλά το στρέµµα, τη ∆υτική Μακεδονία τα 280 κιλά το στρέµµα, την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη τα 290 κιλά το στρέµµα, την Κεντρική Μακεδονία τα 320 κιλά το στρέµµα, την Ηπειρωτική Ελλάδα και Εύβοια τα 300 κιλά το στρέµµα και τη ∆υτική Ελλάδα τα 325 κιλά το στρέµµα.

Να σηµειωθεί ότι στη διεθνή αγορά, οι τιµές του ηλίανθου διαµορφώνονται στα 330 ευρώ ο τόνος για παράδοση σε γαλλικό λιµάνι. Στις ΗΠΑ, ο ηλιόσπορος για βιοντίζελ πωλείται στα 19-21 σεντς ανά λίµπρα (340 ευρώ ο τόνος), ενώ ο βρώσιµος διατηρεί ένα πλεονέκτηµα 10 σεντς και φτάνει µέχρι και τα 30 σεντς ανά λίµπρα.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία