BACK TO
TOP
Βιοκαύσιμα

Το new deal βραχυκυκλώνει τις επενδύσεις σε βιοαέριο και ΣΗΘΥΑ

Φρένο σε επενδυτικά σχέδια στους τομείς του βιοαερίου αλλά και των ΣΗΘΥΑ τα οποία θα μπορούσαν να συμβάλουν δραστικά στη μείωση του ενεργειακού κόστους αγροτικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων βάζει το λεγόμενο new deal για τις ΑΠΕ που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το new deal βραχυκυκλώνει τις επενδύσεις σε βιοαέριο και ΣΗΘΥΑ

6
0

Eπιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στους δύο κλάδους τονίζουν στο Agronews ότι οι νέες μειωμένες «ταρίφες»  που προτείνονται στο σχετικό νομοσχέδιο καθιστούν μη βιώσιμες όσες επενδύσεις υπάρχουν και αποτρέπουν την υλοποίηση καινούργιων.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των μονάδων βιοαερίου που προέρχεται από την αναερόβια χώνευση βιομάζας (ενεργειακών καλλιεργειών, ενσιρωμάτων χλωρής νομής γεωργικών καλλιεργειών, κτηνοτροφικών και αγροτοβιομηχανικών οργανικών υπολειμμάτων και αποβλήτων, αποβλήτων βρώσιμων ελαίων και λιπών, ληγμένων τροφίμων) ισχύος μικρότερης των 3 MWγ ια τις οποίες, σύμφωνα με το Άρθρο 5, οι τιμές μειώνονται:

-Στα 198 ευρώ ανά MWh από 253 ευρώ ανά MWh (χωρίς ενίσχυση) και

-Στα 180 ευρώ ανά MWh από  220 ευρώ ανά MWh (με ενίσχυση)

Όπως λέει στο Agronews ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Βιοαερίου, Ευθύμιος Σακκάς, πρόκειται για μείωση που ξεπερνάει το 20% και η οποία είναι εκτός πραγματικότητας της αγοράς και του σημερινού οικονομικού κλίματος. «Φαίνεται ότι στο υπουργείο αποφάσισαν ότι δε θέλουν το βιοαέριο, ωστόσο αρνούνται να μας το πουν ξεκάθαρα. Δεν γνωρίζουμε σε ποιες μελέτες βασίστηκαν αυτές οι μειώσεις.» Προς επίρρωση των ισχυρισμών του, ο ίδιος επισημαίνει ότι το κόστος για μια επένδυση τέτοιου είδους σήμερα αγγίζει τα 4,5 εκατ. ανά MW όταν από τις εκτιμήσεις του υπουργείου –που, όμως, βασίζονται κυρίως σε μελέτες που αφορούν άλλα κράτη- προκύπτει κόστος 3 εκατ. ευρώ ανά MW.

Eπιπλέον, ο κ. Σακκάς σημειώνει ότι στη σημερινή οικονομική πραγματικότητα και το επενδυτικό ρίσκο που συνοδεύει την Ελλάδα, το IRR (απόδοση κεφαλαίου) μιας ενεργειακής επένδυσης δεν μπορεί να περιορίζεται μεταξύ 7% και 9%. «Πώς θα προσελκύσουμε έναν επενδυτή να έρθει εδώ αντί π.χ. να πάει σε μια άλλη πολύ πιο ασφαλή οικονομικά χώρα;», αναρωτιέται.

Το βιοαέριο μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη μείωση του κόστους λειτουργίας αγροτοκτηνοτροφικών μονάδων π.χ. ελαιοτριβεία, κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, τυροκομεία. «Συνεργαζόμενοι με μια μονάδα βιοαερίου, οι παραγωγοί  καταρχήν ξεμπερδεύουν χωρίς κανένα κόστος με τα απόβλητα των εκμεταλλεύσεών τους-εμείς αναλαμβάνουμε να τα παραλάβουμε δωρεάν από τις μονάδες τους- και αυτόματα αποκτούν περιβαλλοντικές άδειες. Επιπλέον, βάσει της συμφωνίας, παίρνουν από εμάς δωρεάν λίπασμα», υπογραμμίζει ο κ. Σακκάς και προσθέτει: «Σε μια εποχή που μιλάμε για την ανάγκη μείωσης του κόστους παραγωγής στον πρωτογενή τομέα, αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό».

 

Σε κίνδυνο και τα υδροπονικά πρότζεκτ

Εξοργισμένοι, όμως, με τους χειρισμούς του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι και όσοι έχουν ήδη επενδύσει ή σχεδίαζαν να επενδύσουν σε μονάδες Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού-Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης. Πρόκειται για μονάδες οι οποίες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των μεγάλων υδροπονικών πρότζεκτ που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη (Agritex Eνεργειακή του ομίλου Ευθυμιάδη, Wonderplant, όμιλος ΙΤΑ) καθώς «ψαλιδίζουν» σημαντικά το ενεργειακό κόστος. Είναι χαρακτηριστικό ότι τη δική της αντίστοιχη επένδυση ολοκλήρωσε πρόσφατα και έθεσε σε λειτουργία η Wonderplant στο θερμοκήπιό της στη Δράμα με αντικειμενικό στόχο να περιορίσει το κόστος παραγωγής που επιβάρυνε σημαντικά τα οικονομικά της αποτελέσματα κατά τον πρώτο χρόνο πλήρους λειτουργίας της.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία