BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Ξεπέρασαν τα 40 λεπτά οι τιμές της ελαιοκράμβης

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων οχτώ µηνών ενισχύθηκαν οι τιµές της ελαιοκράµβης στην ευρωπαϊκή αγορά, καθώς οι χαµηλές θερµοκρασίες που επικρατούν στον Καναδά εµποδίζουν το εξαγωγικό εµπόριο, ενώ παράλληλα οδηγούν σε οψίµηση της εαρινής σποράς, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.

Οι ουρανοί ανήκουν στην ελαιοκράμβη

2
0
Η µείωση των εξαγωγών από τον Καναδά οφείλεται εν µέρει και στα προβλήµατα που αντιµετωπίζουν οι σιδηροδροµικές µεταφορές εντός της χώρας, µε αποτέλεσµα το εξαγωγικό εµπόριο της ελαιοκράµβης να υποχωρεί στα χαµηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών ετών, σύµφωνα µε το Oil World.

Η αγορά της ελαιοκράµβης ευνοήθηκε όµως και από το γενικότερο ανοδικό κλίµα που σηµειώνεται τις τελευταίες εβδοµάδες στην αγορά των ελαιούχων σπόρων, από τη σόγια µέχρι και το φοινικέλαιο.

Στο χρηµατιστήριο στο Παρίσι, οι τιµές διαµορφώνονται πλέον στα 403 ευρώ ο τόνος, καταγράφοντας σηµαντική άνοδο κατά 50 ευρώ από τις αρχές της χρονιάς. Να σηµειωθεί ότι περιστασιακά οι τιµές είχαν ενισχυθεί µέχρι και τα 420 ευρώ ο τόνος. Στη φυσική αγορά της Γαλλίας, η παράδοση προϊόντος σοδειάς 2013 σε γαλλικό λιµάνι πραγµατοποιείται στα 405 ευρώ ο τόνος. Η τιµή αυτή είναι σηµαντικά υψηλότερη από τα 370 ευρώ ο τόνος που είχαν καταγραφεί τον περασµένο Σεπτέµβριο. Σηµειώνεται ότι στην ελληνική αγορά τα συµβόλαια της ελαιοκράµβης για τη σοδειά του 2014 έχουν κλείσει από το φθινόπωρο στα επίπεδα των 40 λεπτών το κιλό.

 Οι εισαγωγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης την εµπορική περίοδο 2013/2014 αναµένεται να διαµορφωθούν στους 3,4 εκατ. τόνους, 200.000 τόνους χαµηλότερα από τις αρχικές εκτιµήσεις, σύµφωνα µε το Oil World. Η συνολική παραγωγή της Ε.Ε.-28 για την περίοδο 2013/2014 αναµένεται να διαµορφωθεί στους 20,7 εκατ. τόνους, ενισχυµένη κατά 1,3 εκατ. τόνους σε σύγκριση µε την περσινή σοδειά, σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις του συνδέσµου των ευρωπαίων εµπόρων δηµητριακών και ελαιούχων σπόρων (COCERAL).

Όπως αναφέρει η τελευταία έκθεση του αµερικανικού Υπουργείου Γεωργίας USDA, η παγκόσµια παραγωγή ελαιούχων σπόρων θα διαµορφωθεί στους 504,3 εκατ. τόνους την περίοδο 2013/2014, χαµηλότερη κατά 1,7 εκατ. τόνους από τις προβλέψεις του προηγούµενου µήνα. Η παραγωγή ελαιοκράµβης της Κίνας αναµένεται να φτάσει τους 14,4 εκατ. τόνους, σηµειώνοντας οριακή άνοδο.

Η παγκόσµια κατανάλωση αναµένεται να είναι υψηλότερη από την παραγωγή κατά 1,9 εκατ. τόνους, µε αποτέλεσµα να αναµένεται ισόποση µείωση των παγκόσµιων αποθεµάτων, στους 84 εκατ. τόνους. Τα στοιχεία για ελλειµµατική παραγωγή έχουν συνεισφέρει στην άνοδο που καταγράφουν οι τιµές της ελαιοκράµβης στην ευρωπαϊκή αγορά από τις αρχές τους έτους µέχρι σήµερα

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία