BACK TO
TOP
Green reports

Βρίσκουν το τέμπο τους, η σόγια, η ελαιοκράμβη και ο ηλίανθος

Μια ευρύτερη άνοδος στην αγορά των ελαιούχων σπόρων παρατηρείται τις τελευταίες εβδοµάδες σε διεθνές επίπεδο, µε τις τιµές του ηλίανθου και της ελαιοκράµβης να φτάνουν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων εννέα µηνών, τη στιγµή που η σόγια ενισχύεται σε υψηλά δέκα µηνών, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.

Αυτάρκης σε ελαιοκράμβη η Ευρωπαϊκή Ένωση

19
0
Η µείωση της παγκόσµιας παραγωγής και κατ επέκταση των αποθεµάτων στη σόγια, έχει διαδραµατίσει καθοριστικό ρόλο στη διαµόρφωση της παγκόσµιας αγοράς γενικότερα των ελαιούχων σπόρων, µε αποτέλεσµα να βελτιώνεται το κλίµα και στον ηλίανθο και την ελαιοκράµβη. Μάλιστα το κλίµα της διεθνούς αγοράς προµηνύει ότι οι τιµές στους ελαιούχους σπόρους θα είναι τελικά υψηλότερες από τα επίπεδα που έχουν διαµορφώσει οι µέχρι στιγµής συµβάσεις των Ελλήνων παραγωγών µε τις βιοµηχανίες βιοντίζελ

Ήδη οι τιµές για τον ηλίανθο διαµορφώνονται στα 360 ευρώ ο τόνος για παράδοση σε γαλλικό λιµάνι και αναµένεται να ενισχυθούν περαιτέρω, τη στιγµή που στην εγχώρια αγορά κλείνονται συµβόλαια στα επίπεδα των 35-37 λεπτών το κιλό. Πρόσφατα η ρωσική εταιρεία αναλύσεων SovEcon, σε έκθεση της αναφέρει πως η τιµή του ηλίανθου ενισχύθηκε κατά 100 ρούβλια, στα 13.250 ρούβλια ο τόνος, τιµή που ισοδυναµεί µε 380 δολάρια ο τόνος. Όσον αφορά τις τιµές του ηλιέλαιου, διατηρούνται στα επίπεδα των 850-870 δολαρίων ο τόνος στην Μαύρη Θάλασσα.

Εν τω µεταξύ στην ελαιοκράµβη, οι τιµές διευρύνουν την άνοδο τους και πλέον διαµορφώνονται στα 423 ευρώ ο τόνος για παράδοση σε γαλλικό λιµάνι, ενώ στη χρηµατιστηριακή αγορά στο Παρίσι ενισχύονται στα 415 ευρώ ο τόνος. Οι τιµές αυτές είναι οι υψηλότερες που έχουν σηµειωθεί από τις αρχές Ιουνίου του 2013 και σηµειώνουν άνοδο κατά 60 ευρώ από τις αρχές της χρονιάς. Σηµειώνεται ότι στην ελληνική αγορά τα συµβόλαια της ελαιοκράµβης για τη σοδειά του 2014 έχουν κλείσει από το φθινόπωρο στα επίπεδα των 40 λεπτών το κιλό.

Σύµφωνα µε την τελευταία έκθεση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, τα παγκόσµια αποθέµατα της σόγιας διαµορφώνονται στους 69,4 εκατ. τόνους, σηµαντικά χαµηλότερα από την πρόβλεψη του προηγούµενου µήνα η οποία έκανε λόγο για 70,6 εκατ. τόνους, αλλά και από τις εκτιµήσεις των αναλυτών της αγοράς για 70,1 εκατ. τόνους. Τα αµερικανικά αποθέµατα σόγιας διαµορφώνονται στα 135 εκατ. µπούσελ, σηµαντικά χαµηλότερα από τα 145 εκατ. του προηγούµενου µήνα και τα 139 εκατ. που ανέµεναν οι αναλυτές της αγοράς.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία