BACK TO
TOP
Τεχνική Φροντίδα

Υψηλές αποδόσεις και βελτιωμένη ποιότητα υπόσχεται στον ηλίανθο

Μια στρατηγικής σηµασίας περιοχή είναι για τη γαλλική συνεταιριστική εταιρεία παραγωγής σπόρων Limagrain, η Βαλκανική αγορά, στην οποία πραγµατοποιεί δυναµική είσοδο τα τελευταία χρόνια, όχι µόνο µε τη διάθεση των προϊόντων της, αλλά και µε τη δηµιουργία κέντρων έρευνας και ανάπτυξης.

Υψηλές αποδόσεις και βελτιωμένη ποιότητα υπόσχεται στον ηλίανθο

5
0
Τα µελλοντικά σχέδια της Limagrain για την ανάπτυξη υβριδίων που θα προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις, ανθεκτικότητα σε εχθρούς και βελτιωµένα ποιοτικά χαρακτηριστικά ξεδιπλώθηκαν στο ταξίδι που διοργάνωσε η εταιρεία στην Τουρκία µε κεντρικό θέµα την «Εξερεύνηση του Ηλίανθου».

Βέβαια, µπορεί η καλλιέργεια του ηλίανθου στην Τουρκία να έχει ως προορισµό την παραγωγή βρώσιµου ηλιέλαιου, σε αντίθεση µε τη χώρα µας που κατευθύνεται κατά κόρον για την παραγωγή βιοντίζελ, ωστόσο οι εξελίξεις της καλλιέργειας αφορούν εξίσου τους παραγωγούς και στις δύο χώρες. Για παράδειγµα, τα τελευταία χρόνια «η Limagrain έχει καταφέρει να εκπαιδεύσει τους παραγωγούς της να ενδιαφέρονται και για την περιεκτικότητα σε έλαιο και όχι µόνο για τις αποδόσεις, αφού ουσιαστικά το τελικό προϊόν είναι το ηλιέλαιο», σύµφωνα µε τον εκτελεστικό διευθυντή της Limagrain Europe Ρεµί Μπαστιέν.

Έτσι βρίσκεται δίπλα τους σε όλα τα στάδια παραγωγής για να βοηθήσει τους παραγωγούς να αυξήσουν τις τελικές τους αποδόσεις, όχι σε κιλά σπόρου, αλλά σε λίτρα ηλιελαίου.

Έλλειψη επαρκούς εδαφικής υγρασίας καταπονεί τα φυτάΕξαιτίας της ιδιοµορφίας της χρήσης για την παραγωγή βρώσιµου ηλιέλαιου, στην Τουρκία αλλά και στον υπόλοιπο κόσµο, τα τελευταία χρόνια οι καταναλωτικές εξελίξεις δείχνουν µια αύξηση στη ζήτηση των σπορέλαιων µε υψηλή περιεκτικότητα σε ολεϊκό οξύ, που πλησιάζει τις ιδιότητες του ελαιολάδου. Για το λόγο αυτό η έρευνα στρέφεται προς αυτή την κατεύθυνση, ένα χαρακτηριστικό που είναι όµως ουσιαστικά αδιάφορο για την Ελλάδα που καταναλώνει σχεδόν αποκλειστικά ελαιόλαδο.
Επιπλέον, η έρευνα της εταιρείας έχει προσανατολισµό την ανθεκτικότητα των φυτών του ηλίανθου στο δυσεξόντοτο ζιζάνιο της οροβάγχης. Τέλος, ο τοµέας στον οποία σταδιακά αυξάνεται η έρευνα µε αυξηµένη βαρύτητα είναι η ανθεκτικότητα των φυτών σε συνθήκες ξηρασίας. Στοιχεία της Limagrain δείχνουν ότι στην Ελλάδα, την Τουρκία, τη Ρωσία και την Ουκρανία, οι καλλιέργειες καταπονούνται σε ποσοστό 70% σε κάποιο στάδιο της ανάπτυξης τους από την έλλειψη επαρκούς εδαφικής υγρασίας. Σηµειώνεται ότι η ανάπτυξη υβριδίων ανθεκτικών στην ξηρασία δεν αφορά µόνο τον ηλίανθο, αλλά σχεδόν το σύνολο των κυριότερων καλλιεργειών, καθώς τα ακραία καιρικά φαινόµενα είναι όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια.

Τέταρτη στην αγορά σπόρωνΣτην Τουρκία, η Limagrain είναι πρώτη σε πωλήσεις σπόρου ηλίανθου, αφού καλύπτει το 45% της αγοράς και κερδίζει συνεχώς µερίδιο τα τελευταία χρόνια. Η γαλλική Limagrain είναι η τέταρτη µεγαλύτερη δύναµη παγκοσµίως στην αγορά των σπόρων σποράς µετά την Monsanto, τη Pioneer και τη Syngenta.
Ειδικότερα στην υποκατηγορία των λαχανικών, πρόκειται για τη δεύτερη µεγαλύτερη εταιρεία παγκοσµίως. Είναι συνεταιριστική µε βάση περίπου 150.000 αγροτών και απασχολεί 10.000 υπαλλήλους σε όλο τον κόσµο. Οι µετοχές της πάνε από αγρότη σε αγρότη και δεν µπορούν να κληρονοµηθούν από τα παιδιά ενός ιδιοκτήτη εάν δεν είναι επαγγελµατίες αγρότες. «Στόχος της στους σπόρους είναι να ενισχύει σταθερά τη θέση της και να επεκτείνει τις δραστηριότητες της στη Β. και Ν. Αµερική και την Αφρική», σύµφωνα µε τον εκτελεστικό διευθυντή της Limagrain Ντανιέλ Σερόν. Για την προηγούµενη οικονοµική περίοδο οι ενοποιηµένες της πωλήσεις έφτασαν τα 1,93 δις ευρώ, µε τα καθαρά κέρδη να διαµορφώνονται στα 109 εκατ. ευρώ.
Ένα από τα πλεονεκτήµατα της εταιρείας είναι οι αυξηµένες επενδύσεις που πραγµατοποιεί στην έρευνα, που σε ποσοστό των πωλήσεων της φτάνει το 13%. Έτσι έχει φτάσει να απασχολεί περισσότερους από 1.750 υπαλλήλους στον τοµέα της έρευνας.
Η εταιρεία επέλεξε την Τουρκία για να επεκτείνει τις δραστηριότητές της, γιατί οι Τούρκοι παράγουν µόνο το 50% του ηλιέλαιου που καταναλώνουν. «Το ερευνητικό κέντρο ανάπτυξης νέων ποικιλιών που έχει δηµιουργήσει στην Τουρκία, καλύπτει της ανάγκες έρευνας καιγια την Ελλάδα, αφού οι εδαφοκλιµατικές συνθήκες είναι παρόµοιες»,  όπως ανέφερε ο Γιάννης Μπουτσέλης, ∆ιευθυντής σπόρων µεγάλης καλλιέργειας της ΕΛΑΝΚΟ που αντιπροσωπεύει την Limagrain στην Ελλάδα, ο οποίος βρεθηκε µαζί µας στο ταξίδι
Επενδύσεις Τούρκων και στη µεταποίησηΗ πολιτική της Τουρκίας να αυξήσει την παραγωγή του ηλίανθου για να καλύψει την εγχώρια ζήτηση, έχει φέρει µεγάλες επενδύσεις και στον τοµέα της µεταποίησης. Ένα τέτοιο παράδειγµα αποτελεί το συνεταιριστικό εργοστάσιο παραγωγής ηλιέλαιου και ζωοτροφών, το TRAKYA BiRLiK. Στο συγκεκριµένο εργοστάσιο είναι µέτοχος η γαλλική Limagrain, η οποία έχει αναλάβει το ρόλο του στρατηγικού επενδυτή. Βασικοί µέτοχοι στο εργοστάσιο είναι περίπου 40.000 παραγωγοί από την Τουρκία, ωστόσο στόχος της διοίκησης είναι να µειώσει τον αριθµό των µελών στα 15-20.000 µέλη, όπως µας ενηµέρωσε ο γενικός ∆ιευθυντής Αντνάν Τεκτσέ. Η νέα µονάδα που µπήκε σε λειτουργία πριν από µερικούς µήνες, είναι µια από τις πιο σύγχρονες σε όλο τον κόσµο.

Τα υβρίδια της Limagrain στην ΕλλάδαΗ ΕΛΑΝΚΟ ΕΛΛΑΣ αντιπροσωπεύει το brand name LG της Limagrain στην Ελλάδα, µε µεγάλη γκάµα υβριδίων καλαµποκιού, ηλίανθου, ελαιοκράµβης, καθώς και ποικιλίες κριθαριού και σιταριού. Στην ολοένα αυξανόµενη καλλιέργεια του ηλίανθου, η Limagrain προσφέρει υβρίδια που διαθέτουν την εξελιγµένη τεχνολογία Clearfield, όπως το LG 5658 CL και το LG 5543 CL.
Επίσης διαθέτει τη νέα σειρά υβριδίων ηλίανθου SUNEO µε τις ονοµασίες LG 5542 και LG 5566, η οποία εκτός από την τεχνολογία Clearfield διαθέτει και αυξηµένη ανθεκτικότητα στο ζιζάνιο οροβάγχη. Όσον αφορά τη χώρα µας, έχουν εγκατασταθεί αποδεικτικοί αγροί και προετοιµάζονται για να έρθουν το 2016 τα νέα υβρίδια της σειράς SUNEO, τα οποία θα είναι ανθεκτικά στο ζιζανιοκτόνο µε δραστική ουσία την Imazamox.
Στην ελαιοκράµβη, η εταιρεία διαθέτει το πολύ γνωστό υβρίδιο ARTOGA, καθώς και το νέο υβρίδιο ALBATROS. Στο καλαµπόκι κυριαρχούν τα βελτιωµένα υβρίδια ANTISS, AGRISTER και LG 3681, καθώς και τα πρώιµα υβρίδια LG 3535 και LG 3597, στα οποία η Limagrain είναι η κορυφαία εταιρεία σε πωλήσεις πανευρωπαϊκά. Όσον αφορά τα υβρίδια καλαµποκιού που προορίζονται για την παραγωγή ενσιρώµατος, η Limagrain κατέχει µερίδιο 19% σε πανευρωπαϊκό επίπεδο πωλήσεων και στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν τα υβρίδια AVELINE και LG 3713.
Στα κριθάρια, οι σπόροι της Limagrain έρχονται για λογαριασµό της Ολυµπιακής Ζυθοποιίας (FIX), η οποία προµηθεύεται το δίστοιχο κριθάρι CASANOVA, το οποίο είναι εξαιρετικό για την παραγωγή βύνης µε προορισµό τις ζυθοβιοµηχανίες.
Τέλος, σύµφωνα µε τα στοιχεία από την εταιρεία, για τις ποικιλίες σιταριού που διαθέτει η Limagrain, τόσο στο σκληρό όσο και το µαλακό σιτάρι, οι επιλογές για τους καλλιεργητές είναι πολλές. Στην Ελλάδα οι ποικιλίες σιταριού έρχονται κατόπιν κλειστών παραγγελιών από τα ίδια τα καταστήµατα των γεωργικών εφοδίων, ανάλογα µε τις επιθυµίες των παραγωγών.

Το ηλιέλαιο γίνεται commodity και αυξάνει πωλήσειςΣε φάση διαφοροποίησης βρίσκεται η παγκόσµια αγορά των προϊόντων της καλλιέργειας του ηλίανθου τα τελευταία χρόνια, αφού οι πωλήσεις σπόρων ηλίανθου περιορίζονται όλο και περισσότερο, τη στιγµή που τη θέση τους παίρνουν τα επεξεργασµένα προϊόντα του σπόρου, όπως το ηλιέλαιο και τα άλευρα ως υποπροϊόν της βιοµηχανίας για ζωοτροφή.
Η στροφή αυτή στο παγκόσµιο εµπόριο προήλθε από τη Ρωσία και τη Ουκρανία, όπου και παράγεται περισσότερο από το 50% της παγκόσµιας παραγωγής ηλίανθου. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, οι πωλήσεις σπόρου σπανίζουν από τις συγκεκριµένες περιοχές, σε αντίθεση µε πριν από µια δεκαετία που αποτελούσε το κύριο προϊόν. Σηµειώνεται ότι η διάκριση αυτή ήταν απαίτηση και των παραγωγών, οι οποίοι ζητούσαν διαφοροποίηση και επιβράβευση της παραγωγής τους όχι µόνο µέσω των στρεµµατικών αποδόσεων, αλλά από το συνδυασµό απόδοσης και ελαιοπεριεκτικότητας. Έτσι τώρα όταν φτάνει η στιγµή της πώλησης, ο παραγωγός πουλάει ένα φυτικό έλαιο και όχι έναν ελαιούχο σπόρο άγνωστης ποιότητας και ελαιοπεριεκτικότητας.
Έτσι τα δελτία τιµών που βγαίνουν από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας τα τελευταία χρόνια, αναφέρουν ξεχωριστά τιµή για το ηλιέλαιο ως αγροτικό εµπόρευµα και ξεχωριστά για τα άλευρα του ηλιόσπορου. Εάν συνυπολογίσει κανείς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τα οποία συνοδεύουν πλέον τον ηλίανθο, τότε µεσοπρόθεσµα αναµένεται να υπάρξει και διαφοροποίηση εντός του εµπορεύµατος του ηλιέλαιου. Ήδη η έρευνα προσανατολίζεται όλο και περισσότερο στην παραγωγή υβριδίων µε υψηλή περιεκτικότητα σε ολεϊκό οξύ, που κερδίζουν σταθερά µερίδιο µεταξύ των καταναλωτών

Επιμέλεια: Κατσένιος Νίκος
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία