BACK TO
TOP
Green reports

Το πετρέλαιο πιέζει τις ενεργειακές καλλιέργειες

Τα προθεσµιακά συµβόλαια βαµβακιού στις ΗΠΑ είναι περισσότερο ευάλωτα στις µεταβολές της τιµής του πετρελαίου απ’ ότι τα συµβόλαια καλαµποκιού, παρά το γεγονός ότι δεν διαδραµατίζουν σηµαντικό ρόλο στην παραγωγή βιοκαυσίµων, υποστηρίζει ο όµιλος Societe Generale (SocGen).

Το πετρέλαιο πιέζει τις ενεργειακές καλλιέργειες

0
0
Το καλαµπόκι είναι εκείνο που επηρεάζεται περισσότερο από την πτώση των τιµών του πετρελαίου, καθώς οι χαµηλότερες τιµές καυσίµων, µειώνουν το κόστος παραγωγής του και αυξάνουν το περιθώριο κέρδους για τους αγρότες, και συνεπώς την επιθυµία τους για αύξηση της παραγωγής.

Ωστόσο, στο καλαµπόκι, η επίπτωση αυτή αντισταθµίζεται από την αύξηση της κατανάλωσης αιθανόλης, η οποία στις ΗΠΑ παράγεται από καλαµπόκι.

Αντίθετα, το βαµβάκι έχει υψηλό κόστος παραγωγής και η αυξηµένη ζήτηση δεν αντισταθµίζεται από τη χρήση του στην παραγωγή βιοκαυσίµων. «Το βαµβάκι έχει µεγαλύτερο ενεργειακό κόστος  ανά στρέµµα, σε σύγκριση µε το καλαµπόκι και το σιτάρι», δηλώνει η SocGen. Το 2015, το βαµβάκι θα κοστίζει στις ΗΠΑ 529,56 δολάρια/στρέµµα για να καλλιεργηθεί, 46% περισσότερο από το καλαµπόκι. Κάθε διακύµανση των τιµών πετρελαίου κατά 1%, προκαλεί αντίστοιχη διακύµανση 0,45% στις αξίες βαµβακιού. «Mια µείωση 15% στις τιµές πετρελαίου, αναµένεται να προκαλέσει µείωση 6,75% στις τιµές βαµβακιού», σύµφωνα µε τον όµιλο.   

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία