BACK TO
TOP
Green reports

Σε χαμηλά τριετίας οι σπορές ελαιοκράμβης στην ΕΕ, αυξάνει τις εκτάσεις η Ελλάδα ελέω των συμβολαίων

Πιο χαµηλά έβαλε τον πήχη των προσδοκιών για τη σπορά ελαιοκράµβης του 2015 στην ΕΕ το ∆ιεθνές Συµβούλιο Σιτηρών (IGC), τονίζοντας επίσης τις ανησυχίες σχετικά µε τις προοπτικές της Ουκρανίας.

Άνοδο 17,2% στην παραγωγή ελαιοκράμβης στην Ευρώπη

0
0
Οι εκτιµήσεις για τη σπορά ελαιοκράµβης στην ΕΕ για την συγκοµιδή του 2015 µειώθηκαν από το IGC κατά 4.000.000 στρέµµατα σε σύγκριση µε πέρυσι, στο χαµηλό τριετίας των 64 εκατ. στρεµµάτων. Η µειωµένη αυτή εκτίµηση αντικατοπτρίζει τις «µικρότερες από το αναµενόµενο» σπορές στη Γερµανία, τον κορυφαίο παραγωγό της ΕΕ, όπου οι σπορές σηµείωσαν πτώση 6% σε σχέση µε πέρυσι, στα 1,3 εκατ. εκτάρια

«Οι αγρότες στη Γερµανία επέλεξαν να µην σπείρουν ελαιοκράµβη φέτος εξαιτίας των µικρότερων περιθωρίων κέρδους που προσφέρει σε σύγκριση µε τα άλλα σιτηρά αλλά και των δυσµενών καιρικών συνθηκών του φθινοπώρου», αναφέρει η έκθεση του συµβουλίου

Επίσης, το IGC κάνει λόγο για την απειλή που αποτελεί για τις αποδόσεις η απαγόρευση από την ΕΕ της χρήσης  νεονικοτινοειδών σπρέι, εξαιτίας ισχυρισµών ότι τα εντοµοκτόνα βλάπτουν τον πληθυσµό µελισσών. Μετά την απαγόρευση στα «αµφιλεγόµενα αλλά αποτελεσµατικά αυτά  νεονικοτινοειδή εντοµοκτόνα, εµφανίζονται αναφορές ότι τα χωράφια υποφέρουν από ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα ζηµίας από τα έντοµα». Εν αντιθέσει, στη χώρα µας, η σιγουριά των συµβολαίων που υπογράφουν οι καλλιεργητές προσφέρει µεγάλη ασφάλεια και τους οδήγησε σε αύξηση 70% των καλλιεργούµενων στρεµµάτων.

Την προηγούµενη καλλιεργητική περίοδο 2013-2014, η σπορά περιορίστηκε στα 40.000 µε 50.000 στρέµµατα, ενώ οι αντίστοιχες εκτάσεις φέτος υπολογίζεται ότι αγγίζουν τα 70.000 στρέµµατα Η τιµή της ελαιοκράµβης παραµένει σταθερή στα 40 λεπτά το κιλό, µια πολύ καλή τιµή, «συγκριτικά ακόµα και µε τις διεθνείς και ευρωπαϊκές τιµές», όπως υποστηρίζουν οι παραγωγοί. Αυτός είναι και βασικός λόγος του διπλασιασµού των εκτάσεων της καλλιέργειας.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία