BACK TO
TOP
Green reports

Μειωμένη η ελαιοκράμβη το 2015 στην Ευρώπη

Μείωση ελαιοκράμβης στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2015 λόγω απαγόρευσης των νεονικοτινοειδών σπρέι.

Άνοδο 17,2% στην παραγωγή ελαιοκράμβης στην Ευρώπη

1
0

Πτώση στην παραγωγή της ελαιοκράμβης στην Ε.Ε. για το 2015 δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα επεξεργασίας των στοιχείων από την ομάδα εργασίας για τους ελαιούχους σπόρους, των αγροτοσυνεταιριστικών οργανώσεων Copa-Cogeca.

Η πτώση είναι αποτέλεσμα της απαγόρευσης επεξεργασίας των σπόρων με νεονικοτινοειδή φυτοπροστατευτικά, όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στις 12 Δεκεμβρίου.

«Η κατάσταση είναι προβληματική και αναμένεται να χειροτερέψει, προκαλώντας απώλειες θέσεων εργασίας, ιδίως στις αγροτικές περιοχές», δήλωσε ο  νεοεκλεγείς πρόεδρος της ομάδας εργασίας Αρνό Ρουσό.

«Στη Φινλανδία, έχει αναφερθεί μια μεγάλη πτώση στην περιοχή της ελαιοκράμβης, αναγκάζοντας κάποιους αγρότες να σταματήσουν την παραγωγή. Η κατάσταση είναι επίσης ιδιαίτερα κακή στη Γερμανία – η οποία είναι σημαντικός παραγωγός ελαιούχων σπόρων, με τις εκτιμήσεις να δείχνουν μείωση κατά 1 εκατομμύριο τόνους στην παραγωγή ελαιοκράμβης για το 2015, σε σύγκριση με το 2014. Στην Ισπανία, η μείωση των ελαιούχων σπόρων και των πρωτεϊνούχων καλλιεργειών στην παραγωγή προβλέπεται παράλληλα με μια πτώση στην καλλιέργεια ηλίανθου, αλλά τα τελικά αριθμητικά στοιχεία πρέπει ακόμη να επιβεβαιωθούν. Ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με νέα έρευνα που παράγεται από την NFU προβλέπεται μείωση 36% του εισοδήματος των αγροτών, ως αποτέλεσμα της απαγόρευσης των φυτοφαρμάκων. Στην Ιταλία και τη δική μου χώρα, τη Γαλλία, η παραγωγή αραβοσίτου έχει επίσης επηρεαστεί άσχημα», προειδοποιεί ο Ρουσό.

«Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικά εργαλεία για την προστασία των καλλιεργειών ανοιξιάτικών ποικιλιών από επιθέσεις σκαθαριών», συνέχοσε ο Ρουσό. «Όλο και περισσότεροι αγρότες δεν θα παράγουν ελαιούχους σπόρους, καθώς θα ήταν πολύ επικίνδυνο εάν η αναστολή των δύο ετών για την χρήση νεονικοτινοειδών γίνει μόνιμη. Το θέμα αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για τα δύο χρόνια της θητείας μου ως προέδρου της ομάδας εργασίας για τους ελαιούχους σπόρους και τις πρωτεϊνούχες καλλιέργειες».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν αναρτηθεί στην την ιστοσελίδα των Copa-Cogeca για τη συγκομιδή των ελαιούχων σπόρων της ΕΕ, το 2014 ανήλθαν σε 34,4 εκατομμύρια τόνους και οι εκτιμήσεις για το 2015 παρουσιάζουν μέση ετήσια μείωση κατά 4,3% σε όλη την ΕΕ, αλλά αυτό συγκαλύπτει μεγάλες διαφορές ανάμεσα στα κράτη μέλη. Τα στοιχεία είναι πολύ προσωρινά και πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή, καθώς δεν έχουν ακόμη υποβάλει τις τελικές εκτιμήσεις όλα τα κράτη μέλη. Προοπτικά η μείωση αναμένεται να είναι πολύ χειρότερη.

Πηγή: copa-cogeca.be

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία