BACK TO
TOP
Green reports

Ξανά μειωμένη η ελαιοκράμβη στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Την πιθανότητα να παραµείνει στα χαµηλά επίπεδα του 2015 η παραγωγή ελαιοκράµβης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το 2016, επισηµαίνουν στις προβλέψεις τους οι Copa-Cogeca αναφέροντας ότι πίσω από τη συνεχιζόµενη µείωση της παραγωγής βρίσκεται η απαγόρευση χρήσης των νεονικοτινοειδών, ωστόσο επιφυλακτικοί είναι οι αναλυτές όσον αφορά ενδεχόµενη άνοδο των τιµών καθώς το έλλειµµα θα καλυφθεί από εισαγωγές.

Οι ουρανοί ανήκουν στην ελαιοκράμβη

2
0
Σταθερές αναµένεται να παραµείνουν οι σοδειές σε Γαλλία και Γερµανία, αλλά υπάρχει µεγάλη αβεβαιότητα για αυτές της Πολωνίας και της Βρετανίας.  Βέβαια, ο πρόεδρος της οµάδας εργασίας για τους ελαιούχους σπόρους της Copa-Cogeca, Αρνό Ρουσό, κάνει λόγο για απότοµη «µείωση της τάξης του 14% στις φυτεύσεις ελαιοκράµβης στη Βρετανία κυρίως εξαιτίας της απαγόρευσης των νεονικοτινοειδών». Ο ίδιος τονίζει ότι ο κλάδος αντιµετωπίζει σοβαρό κίνδυνο βιωσιµότητας και «θα πρέπει να αρθεί αυτή η απαγόρευση καθώς δεν υπάρχουν αξιόπιστα εναλλακτικά σκευάσµατα»

Πιο αναλυτικά, µειωµένη κατά 5,2% θα είναι η παραγωγή ελαιοκράµβης (για βιοκαύσιµο) το 2016 στους 2,54 εκατ. τόνους από 2,68 εκατ. τόνους του 2015, σύµφωνα µε εκτιµήσεις των αναλυτών της Copa-Cogeca. Ειδικότερα, στην Ελλάδα, όπου η ελαιοκράµβη απευθύνεται κυρίως για την παραγωγή βιοκαυσίµων αναµένεται, σύµφωνα µε τις προβλέψεις της Copa-Cogeca, να είναι οριακά µειωµένη κατά 0,87% από τους 22.800 τόνους το 2015 στους 22.600 τόνους φέτος. Μικρή θα είναι η µείωση (-1,23%) και των καλλιεργούµενων ελληνικών εκτάσεων µε ελαιοκράµβη

«Μιλάµε για σαφώς µικρότερη παραγωγή σε σύγκριση µε τους 24,3 εκατ. τόνους το 2014 µε αποτέλεσµα οι εισαγωγές της ΕΕ να είναι αυξηµένες», υποστηρίζει ο Τόµας Μιέλκε διευθυντής του ινστιτούτου OIL WORLD µε έδρα το Αµβούργο.

Παρά τη µειωµένη παραγωγή δεν φαίνεται να στηρίζονται άµεσα οι τιµές, οι οποίες είχαν φτάσει τα 375 ευρώ ο τόνος τον περασµένο Ιούνιο, ενώ τώρα κινούνται µεταξύ των 353-357 ευρώ ο τόνος στη γαλλική αγορά

Φανή Γιαννακοπούλου
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία