BACK TO
TOP
Green reports

Η σημασία του ηλίανθου στη γεωργία

«Η σημασία της καλλιέργειας του ηλίανθου για το μέλλον της ελληνικής γεωργίας» είναι το θέμα της ενημερωτικής εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 28 Απριλίου 2017, στο ξενοδοχείο Astir Egnatia Alexandroupolis, Πάρκο Εγνατίας, Αλεξανδρούπολη.

Η σημασία του ηλίανθου στη γεωργία

2
0
Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Μέγας Χορηγός είναι η εταιρεία BASF Ελλάς, χορηγός η τράπεζα Eurobank και χορηγοί επικοινωνίας η Agrenda και το Agronews

Tο πρόγραμμα

16.30 – 17. 00  Εγγραφές – καφές καλωσορίσματος

17. 00 – 17.15 Έναρξη - Χαιρετισμοί 

Βασίλης Γούναρης, Διευθύνων Σύμβουλος BASF ΕΛΛΑΣ ΑΒΕΕ

Ευάγγελος Αποστόλου*, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Χρήστος Μέτιος, Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Κυριάκος Πέττας, Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιοκαυσίμων και Βιοντίζελ Ελλάδος (ΣΒΙΒΕ)

Χρήστος Θεοδωρίδης, Senior Account officer, BC Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης, Eurobank

17. 15 – 18.30 Ομιλίες – 1ο μέρος

Κωνσταντίνος Μάττας, Καθηγητής Αγροτικής Πολιτικής, Τμήμα Γεωπονίας ΑΠΘ.

«Τα οφέλη και η αξία της καλλιέργειας του ηλίανθου για την ελληνική γεωργία».

Οδυσσέας Γαβρανίδης, Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Βιοκαυσίμων και Βιοντίζελ Ελλάδος (ΣΒΙΒΕ) και Διευθύνων Σύμβουλος της Φυτοενέργεια Α.Ε.

«Η προσφορά της βιομηχανίας βιοντίζελ στην ελληνική οικονομία».

(tbc) Ομιλητής, Motor Oil

«Ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική και βιοντίζελ».

18:30 – 18.45 Διάλλειμα καφέ

18:45 – 19:15 Ομιλίες – 2ο μέρος

Αναστάσιος Κλειτσινάρης,  Technical Market Development Manager, BASF Ελλάς ΑΒΕΕ.

«Νέες, εξελιγμένες τεχνολογίες της BASF στον ηλίανθο: Clearfield® Plus και Comet®».

19.15 – 20.00  Συζήτηση πάνελ – Q&A

Συντονιστής: Γιάννης Πανάγος, Eκδότης - Διευθυντής εφημερίδας Agrenda και agronews.gr

Βασίλης Γούναρης, Διευθύνων Σύμβουλος BASF ΕΛΛΑΣ ΑΒΕΕ

Κωνσταντίνος Μάττας, Καθηγητής Αγροτικής Πολιτικής, Τμήμα Γεωπονίας ΑΠΘ

Κυριάκος Πέττας, Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιοκαυσίμων και Βιοντίζελ Ελλάδος (ΣΒΙΒΕ) και Αντιπρόεδρος της Παύλος Ν. Πέττας ΑΒΕΕ

Κώστας Αναστόπουλος*, προϊστάμενος του τμήματος Φυτών Μεγάλης Καλλιέργειας, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Αθανάσιος Κουτουκίδης, Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ορεστιάδας

Χρήστος Θεοδωρίδης, Senior Account officer, BC Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης, Eurobank

Q&A

20.00 – 22.00  Δείπνο


Δείτε εδώ αναλυτικά το πρόγραμμα της εκδήλωσης

Πρόκειται για μία καλλιέργεια η οποία χρόνο με το χρόνο , δείχνει να αντιπαλεύει επί ίσοις όροις το σκληρό σιτάρι. Μάλιστα, με τις καλλιεργητικές πρακτικές να έχουν βελτιωθεί και τις αποδόσεις να αυξάνουν, τώρα και πιο πρώιµος, ο ηλίανθος ανεβαίνει σκαλοπάτια στις επιλογές των καλλιεργητών. Την ίδια ώρα οι µεταποιητικές µονάδες στον κλάδο του βιοντίζελ (ΣΒΙΒΕ) απευθύνουν αίτηµα στις αρµόδιες αρχές να συµπεριλάβουν τον ηλίανθο στο νέο πρόγραµµα Απονιτροποίησης.

Φέτος, σε πολλές από τις περιοχές καλλιέργειας του προϊόντος, η σεζόν ξεκίνησε νωρίτερα από κάθε άλλη φορά µε την επιλογή αγρών που δεν κρατούν πολλή υγρασία. Το σύνηθες είναι να µπαίνουν οι παραγωγοί στο χωράφι µετά τις 15 Μαρτίου και αφού η θερµοκρασία εδάφους σταθεροποιηθεί στους 8οC. Με την τεχνική της πρώιµης σποράς η καλλιέργεια µπορεί να ωφεληθεί στο στάδιο της άνθησης και της πλήρωσης των σπόρων από τις βροχές του Μαΐου και Ιουνίου αλλά και να αποφύγει τις υψηλές θερµοκρασίες του θέρους, που συµβάλλουν στην προσβολή από την ασθένεια Μακροφοµίνα.

Την ειδοποιό αυτή διαφορά στη φετινή καλλιεργητική σεζόν του ηλίανθου επεσήµανε το στέλεχος του ΕΛΓΟ ∆ήµητρα ∆ράµας, Άνθιµος Αναστασιάδης, µιλώντας σε πρόσφατη εκδήλωση του Αγροτικού Συλλόγου της Αλεξάνδρειας Ηµαθίας, µε αντικείµενο τις βασικές αρχές διαχείρισης της καλλιέργειας. Σύµφωνα µε τον οµιλητή, στη χώρα µας η κύρια ζώνη καλλιέργειας είναι η περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η οποία καταλαµβάνει περίπου 75% των εκτάσεων των 650.000 συνολικά στρεµµάτων. Σε ό,τι αφορά την σταθερότητα της καλλιέργειας σύµφωνα µε τον κ. Αναστασιάδη, συµβάλλουν η προσαρµοστικότητα που δείχνει σε ποικίλους τύπους εδαφών, η αντοχή στην ξηρασία, η άριστη προσαρµογή του στον κύκλο αµειψισποράς άλλων αροτραίων και το καθεστώς συµβολαιακής γεωργίας, δίδοντας 0,35 ευρώ ανά κιλό για τη φετινή σεζόν.

Η ένταξη του ηλίανθου σε έναν µακρύ κύκλο αµειψισποράς, τουλάχιστον 3-4 ετών, σύµφωνα µε τον κ. Αναστασιάδη θεωρείται απαραίτητη, λόγω της εµµονής των ασθενειών. Ωστόσο η έλλειψη εναλλακτικών λύσεων, όπως είπε, υποχρεώνει τον Έλληνα καλλιεργητή να τοποθετεί τον ηλίανθο σε µικρότερου κύκλου αµειψισπορά και πολλές φορές ως µονοκαλλιέργεια για περισσότερα από δύο έτη. «Στις συνθήκες της χώρας µας, τόσο ως προηγούµενη, όσο και ως επόµενη καλλιέργεια για τον ηλίανθο, τα καλύτερα αποτελέσµατα έχουν το σιτάρι και το καλαµπόκι, τόνισε και πρόσθεσε πως ιδιαίτερα µε το καλαµπόκι, αναπτύσσεται µια σχέση συνέργιας, που είναι επωφελής και για τις δύο καλλιέργειες, όταν εναλλάσσονται στον κύκλο της αµειψισποράς.

Δείτε εδώ αναλυτικά ολόκληρο το ένθετο αφιέρωμα της Agrenda για την καλλιέργεια ηλίανθου.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία