BACK TO
TOP
Green reports

Φτερνίζεται το βιοντίζελ, πουντιάζει ο ηλίανθος

Στην ιδιότυπη πολιτική των εγχώριων διυλιστηρίων σε ότι αφορά τα βιοκαύσιμα και στην απουσία οργανωτικών δομών και ελεγκτικών μηχανισμών για τον συγκεκριμένο κλάδο, «σκοντάφτει» η ανάπτυξη των ενεργειακών καλλιεργειών στη χώρα μας, με την ελαιοκράμβη και τον ηλίανθο να δέχονται ήδη τα πρώτα «χτυπήματα» κάτω από τη ζώνη.

Φτερνίζεται το βιοντίζελ, πουντιάζει ο ηλίανθος

18
0

Έτσι, ενώ οι διεθνείς τιμές των ελαιούχων σπόρων σπάνε ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων, στην Ελλάδα, οι επιχειρήσεις παραγωγής βιοντίζελ «καλλιεργούν» συστηματικά το έδαφος για τη δραστική μείωση των τιμών παραγωγού, εξέλιξη η οποία επαναφέρει την ανασφάλεια στο συγκεκριμένο κλάδο.

Αρκεί να αναφερθεί ότι με βάση την πολιτική της βιομηχανίας, τα συμβόλαια καλλιέργειας ηλίανθου για τη νέα χρονιά αναμένεται να είναι σημαντικά περιορισμένα σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο και με τιμές παραγωγού μειωμένες μέχρι και 25%. Να σημειωθεί ότι από τα 38 ευρώ ο τόνος που ήταν η τιμή του ηλίανθου στα συμβόλαια της περασμένης χρονιάς, σήμερα οι τιμές που προτείνονται δεν υπερβαίνουν τα 31 ευρώ ο τόνος.

Το θέμα απασχόλησε επί μακρόν ειδική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης υπό τον υφυπουργό Γιάννη Κουτσούκο και στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των καλλιεργητών (πανελλαδικό), εκπρόσωποι των μεταποιητικών μονάδων παραγωγής βιοντίζελ και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου.

Από την πλευρά των βιομηχάνων εκφράσθηκαν διαμαρτυρίες για την «ιδιότυπη» πολιτική των διυλιστηρίων τα οποία, όπως είπαν, αφενός δεν εφαρμόζουν κατά γράμμα τις υποχρεώσεις που προβλέπονται από την κοινοτική νομοθεσία σχετικά με τη χρήση βιοκαυσίμων, αφετέρου προβαίνουν σε αθρόες εισαγωγές πρώτης ύλης καταπατώντας τις συμβάσεις τους με τις εγχώριες μονάδες παραγωγής βιοντίζελ. Αν σ’ αυτά προστεθεί και η σοβαρή μείωση της κατανάλωσης καυσίμων -λόγω κρίσης- το αποτέλεσμα είναι οι εγχώριες βιομηχανίες να μην μπορούν να διαθέσουν την παραγωγή της προηγούμενης χρονιάς και να είναι φορτωμένες με αποθέματα.

Την ίδια στιγμή, οι οργανωτικά φάλτσα σε σχέση με τα συμβόλαια καλλιέργειας ενεργειακών φυτών και τις κατανομές της εθνικής ποσόστωσης παραγωγής βιοντίζελ στη βιομηχανία, επιδρούν καταλυτικά στον προγραμματισμό του κλάδου και τη λειτουργία της αγοράς.

Αρκεί να αναφερθεί ότι πρώτα συνάπτονται οι συμβάσεις (πρόθεση σποράς) με τους παραγωγούς και στη συνέχεια με μόνο τεκμήριο αυτές τις συμβάσεις δίνεται η κατανομή της εθνικής ποσόστωσης στη μεταποιητική βιομηχανία. Και μόνο τον τελευταίο χρόνο έγινε μια προσπάθεια επιβεβαίωσης της υλοποίησης αυτών των συμβάσεων για την προσαρμογή της κατανομής με βάση τις πραγματικές δυνατότητες της κάθε βιομηχανίας. Χαρακτηριστικό είναι το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Agrenda (6 Ιανουαρίου) που κυκλοφορεί στα περίπτερα και αναφέρει χαρακτηριστικά ότι… κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο του βιοντίζελ.     

 

Το σχετικό άρθρο της εφημερίδας Agrenda, στο φύλλο που κυκλοφόρησε 6 Ιανουαρίου γράφει τα εξής:

Κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο του βιοντίζελ, όπου οι επιτήδειοι επιμένουν.. ελληνικά

Καινούργια κόλπα στα βιοκαύσιμα 

Κύκλωμα με υπαλλήλους του ΥΠΕΚΑ έχουν στήσει οι βιομηχανίες

 

Μια φορά αποφάσισαν το υπουργείο Περιβάλλοντος μαζί με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να οργανώσουν κάπως την αγορά βιοκαυσίμων στην Ελλάδα, όμως οι εταιρείες που παράγουν βιοντίζελ βρήκαν παράθυρα - με τη βοήθεια των αρμοδίων υπαλλήλων - προκειμένου να καταστρατηγήσουν και πάλι τον σχετικό νόμο.

Ο ν. 3769/2009 προβλέπει στο άρθρο 22, μεταξύ άλλων, τη διαδικασία με την οποία οι ελληνικές εταιρείες λαμβάνουν ποσόστωση (κατανομή), για να παράξουν βιοντίζελ και να το διαθέσουν στην ελληνική αγορά.

Αυτή η διαδικασία απαιτεί, όμως, οι εταιρείες να πληρούν κάποια κριτήρια, εκ των οποίων μεγάλη βαρύτητα έχουν οι «συμβάσεις ελληνικών ενεργειακών καλλιεργειών».

Πρόκειται για σοβαρότατο κριτήριο, το οποίο όμως καταστρατηγήθηκε, παραμορφώθηκε, παραποιήθηκε από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες σε βαθμό που ακύρωσε το σκοπό για τον οποίο μπήκε. Οι εταιρείες εμφάνιζαν και εμφανίζουν για δεκάδες χιλιάδες στρέμματα πλαστές συμβάσεις, με τις οποίες λάμβαναν ποσόστωση βιοντίζελ για χιλιάδες τόνους.

Τα συναρμόδια υπουργεία, γνωρίζοντας ότι και το 2009 οι ψευδεπίγραφες συμβάσεις ήταν περί τα 230.000 στρέμματα, αποφάσισαν να βάλουν ένα φρένο, θέτοντας ως όρο για την ποσόστωση της κάθε εταιρείας «τα εξοφλημένα τιμολόγια αγοράς πρώτης ύλης». Δεν θα δίνονταν, λοιπόν, οι ποσοστώσεις στις εταιρείες με κριτήριο πόσα συμβεβλημένα στρέμματα δήλωσαν στο υπουργείο, αλλά πόσες ποσότητες

σπόρου αγόρασαν και εξόφλησαν από τους Έλληνες αγρότες με συμβεβλημένα αγροτεμάχια. Άψογη και λογικότατη η διάταξη της σχετικής ΚΥΑ:

Όχι κατανομή με κριτήριο τα στρέμματα αορίστως, αλλά με βάση τα εξοφλημένα κιλά που παρήχθησαν από αυτά.

Εδώ αρχίζει το πανηγύρι... Με βάση την Κοινή Υπουργική Απόφαση της κατανομής του ΥΠΕΚΑ (Δ1/Α/15555/4-8-2010), όλες οι εταιρείες που είχαν καταθέσει συμβάσεις ελληνικών ενεργειακών καλλιεργειών, έπρεπε μέχρι 1 Νοεμβρίου 2010 να προσκομίσουν τα εξοφλημένα τιμολόγια αγοράς των ελαιούχων σπόρων που αγόρασαν από τους συμβεβλημένους αγρότες. Με βάση αυτά τα τιμολόγια θα γινόταν ο ουσιαστικός έλεγχος των εταιρειών, για το αν τα στρέμματα που δήλωσαν ήταν αληθινά, καθώς και για το πόσα κιλά σπόρο παρήγαγαν πραγματικά. Έκτοτε, άρχισε ο έλεγχος των εξοφλημένων τιμολογίων από ειδική επιτροπή με σκοπό την ανακατανομή των ποσοτήτων. Δηλαδή, ανάλογα με τις ποσότητες των σπόρων που αγόρασε και εξόφλησε η κάθε εταιρεία θα της αφαιρείται ή θα της προσκυρώνεται ποσότητα για παραγωγή βιοντίζελ. Δηλαδή, θα αφαιρούνται κάποια εκατομμύρια ευρώ από κάποιες εταιρείες που δεν τα δικαιούνται και θα δίνονται σε κάποιες άλλες που τα δικαιούνται!

Όμως, για να έχει νόημα η ανακατανομή, η οποία λήγει στις 30 Ιουνίου του 2011, πρέπει να οριστικοποιηθεί πριν εκπνεύσει ο χρόνος της χρησιμότητάς της. Ένας εύλογος χρόνος ήταν περί το τέλος του 2010 να γνωρίζουν οι εταιρείες, τις οριστικές ποσότητες που δικαιούνται ώστε να προγραμματίσουν την παραγωγή τους.

Ορισμένες εταιρείες, με απίστευτα τερτίπια και έχοντας συμμάχους υπαλλήλους των υπουργείων, προσπαθούν με νύχια και με δόντια να παρατείνουν τη διαδικασία του ελέγχου ώστε να προλάβουν να παραδώσουν περισσότερες ποσότητες από αυτές που δικαιούνται. Ξέρουν ότι οι μηχανισμοί ελέγχου είναι τελείως αδρανείς και δρουν ανενόχλητοι κάτω απ τη μύτη του υπουργείου. Το ΥΠΕΚΑ έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά... και ο χορός καλά κρατεί!

Και δεν φτάνει μόνο αυτό. Κάποιες εταιρείες που κατέχουν πραγματικές ποσότητες ελληνικών σπόρων στα χέρια τους, δεν τις μεταποιούν σε βιοντίζελ, καραδοκώντας την ολοκλήρωση του ελέγχου, ώστε να προχωρήσουν σε εξαγωγές. Βέβαια, η σύμβαση προέβλεπε ότι θα παραχθεί ελληνικό ενεργειακό προϊόν από ελληνικά χωράφια, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Κάθε άλλη εκδοχή είναι τελείως παράνομη.

Από τη μία, δηλαδή, δηλώνεις αυτές τις ποσότητες στο υπουργείο για να σου δοθεί ποσόστωση κι απ’ την άλλη, λόγω έλλειψης περαιτέρω ελέγχου, εξάγεις τις ίδιες ποσότητες επειδή βρήκες καλύτερη τιμή! Σημειωτέον ότι οι τιμές που πλήρωσαν οι εταιρείες φέτος τον ηλίανθο και την ελαιοκράμβη στον παραγωγό, ήταν από 37 έως 39 λεπτά το κιλό. Τώρα που οι διεθνείς τιμές αυτών των σπόρων άγγιξαν τα 50 λεπτά, τους εξάγουν για να κερδίσουν τη διαφορά.

Είναι σύμπτωμα... σχιζοφρένειας τα μεν υπουργεία να βγάζουν τα μάτια τους, για να ελέγξουν την εγκυρότητα των εξοφλημένων τιμολογίων αγοράς σπόρων και την ίδια ώρα οι εταιρείες να εξάγουν τους ίδιους σπόρους!

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία