BACK TO
TOP
Green reports

Συμβόλαια για την ελαιοκράμβη στα 40 λεπτά το κιλό

Συμβόλαια για ελαιοκράμβη στα 40 λεπτά το κιλό, αναζητά η Agroinvest, λόγω της αυξανόμενης διεθνούς ζήτησης για κραμβόσπορο, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Agrenda.

Συμβόλαια για την ελαιοκράμβη στα 40 λεπτά το κιλό

1
0

Αν και τα περισσότερα εργοστάσια βιοντίζελ έχουν κλείσει συμφωνίες με τους παραγωγούς στα 35 λεπτά το κιλό από τον περασμένο Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, η εταιρεία πλειοδοτεί δημιουργώντας θετικό κλίμα στην εγχώρια αγορά, εν μέσω της φετινής καλλιεργητικής περιόδου.

Κι ενώ οι υπεύθυνοι της εταιρείας υποστηρίζουν ότι οι διεθνείς τιμές τούς ωθούν στην αναζήτηση νέων συμβολαίων ελαιοκράμβης με «καπέλο» 5 λεπτά το κιλό, παράγοντες της αγοράς βιοντίζελ συστήνουν στους παραγωγούς να είναι προσεκτικοί.

Δύο τρόποι υπάρχουν για να κλείσει ένα εργοστάσιο συμβόλαια αυτή την περίοδο: Να συμφωνήσει με παραγωγούς, που δεν έχουν καλυφθεί ακόμα από κάποιο εργοστάσιο ή που είναι διατεθειμένοι να «σπάσουν» τη συμφωνία με άλλη εταιρεία παραγωγής βιοντίζελ.

Μάλιστα, επισημαίνεται ότι είναι υποχρέωση των εταιρειών να καταθέτουν όλα τα συμβόλαια με παραγωγούς σε συγκεκριμένη προθεσμία τον Νοέμβριο.

 

Διεθνής αναρρίχηση

Στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Καναδά, η τιμή της ελαιοκράμβης διαμορφώνεται στα 595 καναδικά δολάρια ο τόνος (περίπου 437 ευρώ ο τόνος). Τους τελευταίους 6 μήνες η τιμή της έχει αυξηθεί κατά 50%, αφού στις αρχές Ιουνίου βρισκόταν στα 400 καναδικά δολάρια.

 

Προαναγγελία αλλαγών στα ενεργειακά

Στη βουλή έφτασε το θέμα των παρατυπιών στην αγορά των βιοκαυσίμων, μετά και από τα δημοσιεύματα της εφημερίδας Agrenda, αποδεικνύοντας και επίσημα ότι η όλη δομή της αγοράς βιοκαυσίμων στην Ελλάδα στηρίζεται σε σαθρά θεμέλια. Σε ερώτηση της βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Κατερίνας Μπατζελή, για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τα εκπρόθεσμα συμβόλαια ενεργειακών καλλιεργειών και τους ελλιπείς ελέγχους, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιάννης Μανιάτης, απάντησε ότι: «Το σύστημα κατανομής των ποσοστώσεων βιοντίζελ θα αναθεωρηθεί και θα προσαρμοστεί στα κοινοτικά δεδομένα και στην πορεία της ενεργειακής πολιτικής της χώρας».

Η πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο πλαίσιο της ομιλίας της τόνισε μεταξύ άλλων ότι «κρίσιμο σημείο είναι η διαφάνεια του συστήματος και η τήρηση των συμβάσεων που υπογράφουν οι εκάστοτε εταιρείες, μερικές εκ των οποίων μπορεί να χρησιμοποιήσουν την έλλειψη ελέγχων και την μη έγκαιρη κατάθεση των εξοφλημένων τιμολογίων για κερδοσκοπικούς λόγους εις βάρος της εθνικής οικονομίας αλλά και των ιδίων των αγροτών».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία