BACK TO
TOP
Green reports

"Χρυσή" χρονιά η φετινή για τον ηλίανθο

Μια «χρυσή» χρονιά θα είναι, όπως όλα δείχνουν, η φετινή για τους παραγωγούς που επέλεξαν τον ηλίανθο ως εναλλακτική εαρινή καλλιέργεια. Οι καιρικές συνθήκες που ακολούθησαν τη σπορά ευνόησαν σημαντικά την εγκατάσταση των φυτών, με αποτέλεσμα να αναμένονται υψηλές αποδόσεις, αλλά και υψηλότερα από τα αναμενόμενα έσοδα για τους παραγωγούς, δεδομένου ότι και οι τιμές των συμβολαίων που έχουν ήδη υπογραφεί, είναι υψηλότερες κατά 4-6 λεπτά το κιλό σε σχέση με πέρυσι. Τα φετινά συμβόλαια έχουν κλείσει στα επίπεδα των 40-42,5 λεπτών το κιλό, με τις νεοσύστατες Ομάδες Παραγωγών να δίνουν «μπόνους» στους καλλιεργητές, όπως μας πληροφορεί ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Φωτολίβους Σερρών, Χρήστος Γκόντιας. Τα φυτά αυτή τη στιγμή στις περισσότερες περιοχές της χώρας βρίσκονται στο στάδιο της καρπόδεσης και οι παραγωγοί έχουν να φοβηθούν μόνο τον άνεμο, ο οποίος, αν είναι δυνατός, τινάζει τους σπόρους.

"Χρυσή" χρονιά η φετινή για τον ηλίανθο

0
0

Οι εκτάσεις που σπάρθηκαν φέτος υπολογίζονται περί τα 650.000-680.000 στρέμματα, σημαντικά αυξημένες από τις περσινές που κυμάνθηκαν μεταξύ 600.000 και 620.000 στρεμμάτων, σύμφωνα με τον Γιώργο Ποντίκα, διευθυντή τμήματος σπόρων της εταιρείας Syngenta Hellas. Η παραγωγή αναμένεται να φτάσει τα 200-350 κιλά το στρέμμα στις ξηρικές καλλιέργειες και στα 300-600 κιλά το στρέμμα στα αρδευόμενα χωράφια, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βιοντίζελ Ελλάδας, Οδυσσέας Γαβρανίδης.

Στην Ελλάδα σχεδόν το σύνολο της παραγωγής του ηλίανθου οδηγείται στην παραγωγή βιοντίζελ, σε αντίθεση με τις βορειοευρωπαϊκές χώρες όπου το χρησιμοποιούν για την παραγωγή βρώσιμου ελαιολάδου. Μοναδικό μελανό σημείο της καλλιέργειας, όπως και κάθε χρόνο, αποτελεί η καθυστέρηση των αρμόδιων υπουργείων να δημοσιεύσουν τη νέα απόφαση κατανομής για τα βιοκαύσιμα, καθώς και η έλλειψη εθνικής στρατηγικής που αφορά τις εκτάσεις που χρειάζεται η χώρα μας να καλλιεργηθούν με φυτά παραγωγής βιοκαυσίμων.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία