BACK TO
TOP
Green reports

Συμβόλαια στα 40 λεπτά ξανακλείνει η ελαιοκράμβη

Με μεγάλο ενδιαφέρον από την πλευρά της βιομηχανίας, αλλά συγκρατημένη αισιοδοξία από τους παραγωγούς ξεκινά η φετινή σεζόν για την ελαιοκράμβη.

Ελαιοκράμβη

0
0

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda, τα πρώτα συμβόλαια υπογράφονται ήδη στα 40 λεπτά το κιλό, στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα, αλλά και έντονη την προοπτική αύξησης της τιμής, δεδομένου ότι στην Ευρώπη η ελαιοκράμβη πληρώνεται στα 43 λεπτά το κιλό, κατά μέσο όρο.

Σε αυτά τα επίπεδα γίνονται και οι πρώτες δεσμεύσεις από τη «Φυτοενέργεια» στις Σέρρες, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Οδυσσέα Γαβρανίδη.

Βέβαια, τη φετινή χρονιά αναμένεται ότι θα σημειωθεί μείωση των καλλιεργούμενων στρεμμάτων, εξαιτίας της περυσινής κακής συγκομιδής. Η παραγωγή του 2010 ήταν εξαιρετικά «φτωχή», καθώς οι πολλές βροχές του φθινοπώρου αρχικά και τα σκαμπανεβάσματα μια βροχή και μια ξηρασία στη συνέχεια, σε συνδυασμό με την προσβολή του χειμερινού άλτη της ελαιοκράμβης, προκάλεσαν σημαντικές ζημιές στην καλλιέργεια, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις να είναι μειωμένες στα επίπεδα των ξηρικών χωραφιών, ακόμα και κάτω από τα 300 κιλά το στρέμμα.

Σύμφωνα με τον διευθυντή τμήματος σπόρων της εταιρείας Syngenta Hellas, Γιώργο Ποντίκα, «φέτος περιμένουμε ένα πισωγύρισμα στην ελαιοκράμβη και τα στρέμματα υπολογίζουμε να κυμανθούν περί τα 150.000-160.000. Καθοριστικό είναι το γεγονός ότι πέρυσι σπάρθηκαν περί τα 200.000 στρέμματα, αλλά στο χωράφι έμειναν τελικά σχεδόν τα μισά».

Όσον αφορά τη διεθνή εικόνα της ελαιοκράμβης, οι εισαγωγές της Ε.Ε. αναμένεται να σημειώσουν σημαντική αύξηση, περνώντας στην πρώτη θέση της κατάταξης και αφήνοντας δεύτερη την Ιαπωνία. Το 2010 ήταν μια χρονιά χαμηλών αποδόσεων στον ευρωπαϊκό χώρο, με αποτέλεσμα η παραγωγή να μειωθεί κατά 1,7 εκατ. τόνους, στους 18,9 εκατ. τόνους. Έτσι η Ε.Ε. αναμένεται να προχωρήσει σε εισαγωγή 3,1 εκατ. τόνων από τρίτες χώρες, σημειώνοντας αύξηση 23% σε σύγκριση με πέρυσι. Για τον λόγο αυτό σε διεθνές επίπεδο παρατηρείται μια σταθεροποίηση των τιμών της ελαιοκράμβης σε επίπεδα πάνω από τα 40 λεπτά το κιλό.

Πιο αναλυτικά, στον Καναδά, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα ελαιοκράμβης, οι τιμές διαμορφώνονται στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων στα 583 καναδικά δολάρια ανά τόνο (416 ευρώ ανά τόνο), ενώ για δυο φορές τον τελευταίο χρόνο είχε φτάσει μέχρι και τα 600 καναδικά δολάρια. Στο Παρίσι οι τιμές της ελαιοκράμβης βρίσκονται στα 422 ευρώ ο τόνος, ενώ τον περασμένο Γενάρη άγγιξαν ακόμα και τα 500 ευρώ ο τόνος. Στη Γερμανία οι τιμές παραγωγού αυτή την περίοδο διαμορφώνονται στα 433 ευρώ ο τόνος.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία