BACK TO
TOP
Green reports

Λιγότερη ελαιοκράμβη στην Ευρώπη, στήριγμα στην τιμή

Σταθερά φθίνουσα πορεία ακολουθεί η παραγωγή ελαιοκράμβης στην Ευρώπη την τελευταία τετραετία, εμφανίζοντας σημάδια κορεσμού, με αποτέλεσμα να παρατηρείται μια σταθεροποίηση των τιμών σε όλο και υψηλότερα επίπεδα στις χρηματιστηριακές αγορές.

«Σκόνταψε» αλλά ελπίζει η ελαιοκράμβη

1
0

Στη χώρα μας, καλλιεργήθηκαν περίπου 100.000 με 110.000 στρέμματα και η παραγωγή αναμένεται να φτάσει τους 25.000 τόνους. Και μπορεί οι παραγωγοί ελαιοκράμβης να έχουν κλείσει συμβόλαια από το περασμένο φθινόπωρο στα επίπεδα των 40 λεπτών το κιλό, ωστόσο δεν αποκλείεται η ευνοϊκή συγκυρία των διεθνών τιμών να προσθέσει κάτι στην τελική εκκαθάριση για τον Έλληνα παραγωγό, καλή τη πίστη των μεταποιητών.

Σύμφωνα με στοιχεία του ανεξάρτητου οργανισμού προβλέψεων για τα έλαια με έδρα το Αμβούργο, Oil World, η ευρωπαϊκή παραγωγή ελαιοκράμβης αναμένεται να φτάσει τους 19 εκατ. τόνους την καλλιεργητική περίοδο 2011-2012. Η ποσότητα αυτή θυμίζει την περίοδο 2008-2009 όταν η παραγωγή είχε φτάσει τους 19,07 εκατ. τόνους, ωστόσο είναι σημαντικά χαμηλότερη από τους 21,68 εκατ. τόνους που είχαν παραχθεί την περίοδο 2009-2010.

Πέρυσι η παραγωγή ελαιοκράμβης διαμορφώθηκε στους 20,11 εκατ. τόνους και η κατανάλωση έφτασε τους 21,86 εκατ. τόνους, γεγονός που οδήγησε σε μείωση των αποθεμάτων στην ευρωπαϊκή αγορά και ώθησε τις τιμές σε υψηλότερα επίπεδα.

Φέτος η Γερμανία αναμένεται να λάβει ξανά τον τίτλο του μεγαλύτερου παραγωγού ελαιοκράμβης στην Ευρώπη, που πέρυσι είχε δοθεί στη Γαλλία, αφού θα παράγει περίπου 4,9-5 εκατ. τόνους. «Η καλλιέργεια ευνοήθηκε από τις βροχοπτώσεις του Μαΐου και του Ιουνίου, οι οποίες αύξησαν το μέγεθος του σπόρου και το βάρος τους», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.
 
Έτσι, οι υψηλές θερμοκρασίες και η ξηρασία που ακολούθησε τις τελευταίες εβδομάδες στις βόρειες ευρωπαϊκές χώρες, βοήθησε στη σωστή ωρίμανση των σπόρων.

Να σημειωθεί ότι τον τελευταίο ένα χρόνο οι τιμές της ελαιοκράμβης έχουν σταθεροποιηθεί πάνω από τα 400 ευρώ ο τόνος στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων στο Παρίσι. Μάλιστα από τις αρχές του 2012 οι τιμές παρουσίασαν ακόμα ισχυρότερες ανοδικές τάσεις, με αποτέλεσμα να κινούνται πάνω από τα 450 ευρώ ο τόνος.
 
Τον τελευταίο ένα μήνα η τιμή της ελαιοκράμβης στη διεθνή αγορά ξεπέρασε ακόμα και τα 500 ευρώ ο τόνος, εξαιτίας της ανόδου της σόγιας σε επίπεδα ρεκόρ, η οποία παρέσυρε όλους τους ελαιούχους σπόρους. Πλέον οι τιμές της ελαιοκράμβης διαμορφώνονται στα υψηλά επίπεδα των 498-504 ευρώ ο τόνος στο δείκτη Matif  στο Παρίσι.



Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία